Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия е извършила масирана ракетна атака срещу родния град на Зеленски Кривой Рог


Спасителен работник върви към жилищна сграда, силно пострадала от руски ракетен удар в Кривий Рог, Днепропетровска област в Украйна, 13 юни.
Спасителен работник върви към жилищна сграда, силно пострадала от руски ракетен удар в Кривий Рог, Днепропетровска област в Украйна, 13 юни.

Русия е извършила масирана ракетна атака през нощта срещу родния град на украинския президент Володимир Зеленски Кривой Рог. Има загинали и ранени, както и щети по цивилна инфраструктура. Това съобщи Ройтерс във вторник, цитирайки местните власти.

Новината идва, след като преди седмица беше разрушен украинският язовир "Нова Каховка", което доведе до тежки наводнения и екологична криза. В понеделник Киев съобщи, че Русия е взривила и друг язовир в Украйна.

"Руските убийци продължават войната си срещу жилищни сгради, обикновени градове и хора", написа Володимир Зеленски в Телеграм. Той изрази съболезнования "на всички, които са загубили близките си", и казва, че "на терористите никога няма да бъде простено". Зеленски добавя, че извършителите ще бъдат "подведени под отговорност за всяка изстреляна от тях ракета".

"Има загинали и ранени", написа в Телеграм Серхий Лисак, губернатор на Днепропетровска област, където се намира Кривой Рог. Поразени са няколко цивилни постройки в града, включително и пететажна жилищна сграда, съобщи кметът на Кривой Рог Олександър Вилкул. "Вероятно под развалините има хора", допълни той, без да дава подробности.

Лисак публикува снимка на пететажна жилищна сграда, чиито прозорци са разбити и от някои от тях излиза дим. Към момента Русия не е коментирала съобщенията за ударите. Както Москва, така и Киев отричат да атакуват цивилни обекти.

Рано сутринта в цяла Украйна са се чували сирени за въздушно нападение, а представители на украинската армия съобщиха, че силите за противовъздушна отбрана са унищожили всички руски ракети, насочени към украинската столица.

Кметът на Харков написа в Телеграм, че руски дронове са поразили гражданска инфраструктура, но засега няма информация за жертви.

Зеленски изрази в понеделник вечерта недоволството си от резултатите от проверката на всички бомбоубежища в страната, след като трима души загинаха, тъй като не са успели да се доберат до едно от укритията по време на руски въздушен удар срещу Киев.

В редовното си видеообръщение Зеленски каза, че е получил обобщени данни за "готовността и неподготвеността" на убежищата от министъра на вътрешните работи Игор Клименко, министъра на стратегическите отрасли на промишлеността Олександър Камишин и вицепремиера Олександър Кубраков.

"Резултатите са меко казано незадоволителни", каза Зеленски. "До петък ще бъдат подготвени съответните проекторешения … за осигуряването на подходяща защита за нашите хора във всички украински градове", допълни той.

На 4 юни Камишин каза, че първоначалната проверка е установила, че почти половината от бомбоубежищата в Киев са затворени или негодни за използване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG