Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

11:11 7.6.2023

Украйна е получила предложение за доставка на изтребители F-16

Украйна е получила "сериозна и силна оферта" за доставка на изтребители F-16 от лидерите на съюзнически държави, съобщи късно във вторник украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от "Ройтерс".

"Нашите съюзници знаят от колко точно (самолети) се нуждаем", каза Зеленски в изявление, публикувано на сайта му. Той добави още, че "някои от нашите европейски партньори" са посочили конкретни числа, но не уточни кои са въпросните европейски държави.

11:08 7.6.2023

Австралия обсъжда изпращането на 41 американски изтребителя Hornet на Украйна

Австралийските власти водят преговори със САЩ и Украйна за изпращането на Киев на 41 американски изтребителя F/A-18 Hornet. Те са изведени от строя от австралийската армия и са на склад. Това съобщи във вторник вестник Australian Financial Review, позовавайки се на свои източници. По-рано през април друга австралийска медия също съобщи за възможни преговори.

Според публикациите част от самолетите вероятно ще бъдат използвани за резервни части.

Hornet е изтребител от четвърто поколение, който все още е на въоръжение в САЩ, Испания, Канада, Швейцария, Финландия, Малайзия и Кувейт. Използван е в няколко военни конфликта, включително операцията Пустинна буря и войната в Ирак, в Афганистан и при бомбардировките над Сърбия, Либия и Сирия. В австралийската армия те са изведени от въоръжение поради замяната им със самолети от пето поколение.

Украйна, САЩ и Австралия все още не са коментирали официално информацията.

09:20 7.6.2023

Украйна твърди, че е унищожила руски самолет Су-25

Украинската армия е унищожила руски щурмови самолет Су-25, съобщи в сутрешната си сводка в сряда Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

"За изминалото денонощие авиацията на силите за отбрана е нанесла 17 удара по райони на съсредоточаване на личния състав и 4 по зенитно-ракетните системи на противника. Унищожени са руски щурмови самолет Су-25 и 4 разузнавателни безпилотни летаттелни апарати", се казва в доклада.

Според щаба украинските части на ракетните войски и артилерията са ударили 9 руски контролни пункта, 3 склада с боеприпаси, зенитно-ракетен комплекс, 14 артилерийски установки и 18 "други важни вражески сили цели".

По последни данни на Генералния щаб на въоръжените сили Русия е загубила 313 самолета от началото на пълномащабното си нахлуване в Украйна. Москва не съобщава за загуби на техника.

09:15 7.6.2023

Тогава и сега: Възраждането на Буча

През март 2022 г., в разгара на руската инвазия около Киев, сътрудникът на Свободна Европа (RFE/RL) Серхий Нужненко е един от първите фотожурналисти, които влизат в град Буча. Тогава там още се водят боеве. Повече от година по-късно фотографът посещава отново местата, където е снимал разрушения, за да открие един преобразен град.

09:14 7.6.2023

Десетки селища са наводнени след пробиването на язовир "Нова Каховка". Около 42 000 души са изложени на риск

Най-малко 24 селища по поречието на Днепър са наводнени, а около 42 000 души са изложени на риск и трябва да бъдат евакуирани. Това съобщиха украинските власти, след като във вторник беше разрушена стената на язовир "Нова Каховка" в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна.

Русия и Украйна се обявиха взаимно на пробиването на язовирната стена.

По данни от късно вечерта във вторник нивото на водата се е покачило с над 3 метра. Областната военна администрация на Херсон обаче прогнозира повишаване с още един метър през следващите 20 часа.

15:20 6.6.2023

Британското разузнаване наблюдава "значително засилване" на боевете в Украйна

Британското министерство на отбраната заяви, че през последните 48 часа се наблюдава "значително засилване" на сраженията в Украйна, включително и по редица участъци от фронтовата линия, които "през последните няколко месеца са били относително тихи", предаде ДПА.

Според изявлението, публикувано в Туитър, напрежението между руската наемническа групировка "Вагнер" и министерството на отбраната в Москва е достигнало "безпрецедентно равнище".

"За първи път ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че руската армия преднамерено е използвала смъртоносна сила срещу части на "Вагнер". След спор бойци от "Вагнер" вероятно са задържали руски бригаден командир", се посочва в съобщението.

12:04 6.6.2023

11 милиона от украинците, избягали в ЕС, са се върнали в родината си 

Около 11 милиона от общо 16-те милиона украинци, които избягаха в страни членки от Европейския съюз (ЕС) след началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г., вече са се върнали обратно в родината си. Това съобщи във вторник еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

По думите ѝ около един милион от украинските бежанци са отпътували основно към Канада, САЩ и Великобритания. В ЕС днес се намират около четири милиона украинци, добави Йохансон. Половината от тях се намират в Германия и Полша. Йохансон добави, че силен бежански натиск заради войната им още в Естония и Чехия.

Еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит отчете, че 18 държави от ЕС са се възползвали от възможността да пренасочат средства, предвидени по фондовете за сближаване, за да помогнат на украинските бежанци. По неговите думи досега разходите от тази част на бюджета на ЕС в помощ на бежанците от Украйна достигат един милиард евро.

09:54 6.6.2023

Украинската ПВО е свалила над 20 руски ракети, насочени срещу Киев 

Поредна нощна въздушна атака от Русия срещу украинската столица Киев е била отблъсната в ранните часове на вторник, предаде Ройтерс, цитирайки украински представител.

По думите на ръководителя на киевската военна администрация Сергий Попко противовъздушната отбрана (ПВО) е свалила над 20 крилати ракети и “нито една от тях не порази целта си”.

Очевидци съобщиха пред новинарската агенция, че са чули няколко експлозии, за които предполагат, че са резултат от работата на системите за противовъздушна отбрана, докато в продължение на повече от четири часа в украинската столица е имало обявена въздушна тревога.

08:37 6.6.2023

Разрушена е стената на язовир “Нова Каховка” в контролираната от русия част на Херсонска област, съобщават руските информационни агенции и украинските военни. Москва обвинява украинските сили за пораженията по язовирната стена, а Киев твърди, че тя е била взривена от руските сили.

18:33 5.6.2023

Украйна е създала в Русия мрежа от диверсанти за атаки с дронове според Си Ен Ен

Украйна е създала в Русия мрежа от агенти, които да извършват саботажи, и ги снабдява с дронове за такива атаки според Си Ен Ен. Телевизията се позовава на няколко човека, запознати с информация от американското разузнаване.

Те смятат, че атаката с дрон срещу Кремъл миналия месец е била извършена от такива проукраински агенти в Русия. Безпилотните летателни апарати са били доставени в Москва и са били пуснати от територията на Русия.

Що се отнася до други нападения с дронове, включително удари по петролни складове и неотдавнашната атака срещу Москва, американското разузнаване все още няма пълна яснота. Американците обаче вече не се съмняват в съществуването на мрежа от диверсионни клетки на украински симпатизанти в Русия.

През последните месеци зачестиха нападенията с дронове в Русия, включително на доста голямо разстояние от украинската граница.

08:53 5.6.2023

Украинската армия е отблъснала 29 атаки за денонощие

В рамките на 24 часа руската армия се е опитала да атакуват отбранителните позиции на Украйна 29 пъти, съобщи Генералният щаб на украинските въоръжени сили в сутрешния си доклад. Атакувано е по направления в Луганска и Донецка област.

В посока Купянск, през нощта руската армия е ровела неуспешни офанзиви край Новоселивске, Луганска област. В лиманското направление руснаците са се опитали да напреднат край Билоховка. В близост до Бахмут е имало опити за настъпление към село Ивановское. На юг, Русия атакува руините на бившия град Маринка.

В същото време руското министерство на отбраната твърди, че украинската контраофанзива е започнала и силите му са осуетили голяма офанзива в южната част на Донецка област. Няма коментар от украинските власти. В редица публикации на руски военни блогъри се свидетелства обратното, че в неделя украинските войски са пробили първата руска отбранителна линия и са напреднали от 500 метра до три километра в Запорожка област.

Украинското военно разузнаване публикува вчера в социалните мрежи кратък клип в който се казва: "Плановете обичат тишината. Няма да има обявяване на началото - Министерство на отбраната на Украйна".

09:03 4.6.2023

Украйна отблъсна нова въздушна атака. Дете е убито и 22 души са ранени в Днепър

Русия е предприела поредна нощна въздушна атака в ранните часове на неделя, но украинската противовъздушна отбрана (ПВО) е успяла да отблъсне всички ракети и безпилотни самолети при наближаването им към Киев, съобщават украински военни представители, цитирани от Ройтерс.

"Противовъздушната отбрана е унищожила всичко, което се е насочвало към града още при захода му отдалече", каза Сергий Попко, началник на военната администрация на Киев.

Междувременно поне едно дете е убито и най-малко 22-ма души са били ранени при въздушен удар, засегнал две двуетажни кооперации в Днепър, предаде Франс прес, позовавайки се на информация от местните украински власти.

Сред ранените са и три момчета в сериозно състояние, а общо ранените деца са пет. На място са пристигнали спасителни екипи.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в Телеграм, че при удара е била поразена зоната между двете кооперации: "Още веднъж Русия се доказа като терористична държава."

15:55 3.6.2023

Пригожин твърди, че 99% от бойците на "Вагнер" са се изтеглили от Бахмут

Ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин твърди, че 99% от наемниците му са се изтеглили от района на източния украински град Бахмут, предавайки позициите си на редовната руска армия, предаде ДПА.

Той добави, че неговите военни ще се изтеглят от фронтовата линия, но ще останат позиционирани в източната украинска Донецка област. Освен това, Пригожин обвини редовната армия, че е създала риск за неговите бойци, минирайки дузина места в тиловата зона, включително и със стотици противотанкови мини.

"Не беше нужно да се залагат тези взривни устройства, за да бъде разубеден врагът, защото въпросната зона е тилова зона. Следователно ние можем да предположим, че тези взривни устройства са били предназначени да посрещнат напредващите части на "Вагнер", каза Пригожин.

Нито едно от взривните устройства не е експлодирало и никой не е бил ранен, поясни той. Министерството на отбраната на Русия засега не е коментирало твърденията. Пригожин е в открит конфликт с ведомството, което дълго време обвиняваше за липса на боеприпаси на фронта.

"Фурия". Нощен дрон разкрива руски позиции в битката за Бахмут
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

10:35 3.6.2023

"Вярваме силно, че ще успеем". Украйна е готова да започне контраофанзивата си

Украйна е готова да започне контранастъплението си, за да си върне окупираните от Русия територии, заяви украинският президент Володимир Зеленски в публикувано в събота интервю за в. "Уолстрийт джърнъл".

"Вярваме силно, че ще успеем", казва украинският лидер пред американското издание. "Не знам колко време ще отнеме. Ако трябва да съм честен, може да бъде извършено по различни начини, съвсем различни един от друг. Готови сме и ще го направим."

Русия продължава да контролира големи територии в Източна, Южна и Югоизточна Украйна. През последните няколко седмици Украйна нанася интензивни удари по руски складове за боеприпаси и логистични маршрути, отбелязва Ройтерс.

10:49 2.6.2023

САЩ ограничават предоставянето на данни за ядрените си оръжия на Русия

САЩ спират да предоставят на Русия някои данни за ядрените си ракети, включително местоположението им и пусковите установки. Това съобщи Ройтерс, която цитира информационни бюлетин на Държавния департамент.

Данните трябва да се предоставят според споразумението „Нов СТАРТ“, подписано през 2010 г. между Вашингтон и Москва. Неговата цел е съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия. Сред клаузите попадат редовен обмен на данни, инспекции, ограничения за разположените и неразположените бойни глави.

През февруари Русия съобщи, че замразява участието си в „Нов СТАРТ“, без обаче формално да се оттегли от споразумението.

Източници от Държавния департамент коментират, че решението е част от реакцията срещу оттеглянето на Русия от споразумението.

17:48 1.6.2023

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска "ясно решение" за бъдещето на страната си в НАТО по време на на среща на върха на Европейската политическа общност (ЕПО) в съседна Молдова в четвъртък.

17:47 1.6.2023

Трима души бяха убити, сред които и едно дете, при руски удари по украинската столица Киев през нощта. Това е 18-ата руска атака над Киев замо за месец май, след като в сряда бяха извършени три, а в началото на седмицата други две.

08:40 1.6.2023

САЩ ще доставят още военна помощ за Украйна

В сряда САЩ съобщиха, че ще предоставят нов пакет от помощи за Украйна, който включва батареи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", боеприпаси и друго отбранително оборудване.

Пакетът е на стойност до 300 млн. долара и беше обявен от говорителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. Освен "Пейтриът" пакетът включва зенитни системи "Стингер", ракети за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), боеприпаси за танкове и друго оборудване.

12:34 31.5.2023

Украйна е върнала 371 деца, депортирани в Русия след началото на войната

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че 371 украински деца, депортирани в Русия след началото на войната, са върнати в страната си.

Зеленски съобщи новината при откриването на Център за защита на правата на децата в Украйна. По време на събитието беше представен план за връщане на украински деца от Русия обратно в Украйна, който включва усилия на украински институции, партньорски страни и международни организации.

“Първата стъпка е направена - 371 деца са в дома си в Украйна”, каза Зеленски.

Според Киев близо 20 000 украински деца са отведени в Русия след началото на войната. Отвеждането на деца без придружители на територията на друга държава по време на война или разделянето им от семействата им се смята за военно престъпление. Когато се прави с цел да бъде унищожена една група като такава, може да се смята и за геноцид.

12:32 31.5.2023

Това са някои от мъжете, които извършиха въоръжено нахлуване от Украйна в руската Белгородска област на 22 май. Всички те са руски граждани, някои от тях са били активни членове на крайнодесни или неонацистки групи, докато други са служили в службите за сигурност на Русия.

Кои са руснаците, които нахлуха в руската Белгородска област
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

Заредете още

XS
SM
MD
LG