Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

11:05 21.2.2023

34 държави сa против участието на спортисти от Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж през 2024 г.

34 държави, сред които и домакинът Франция, призоваха Международния олимпийски комитет (МОК) да забрани участието на спортисти от Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж през 2024 година.

САЩ, Великобритания, Германия и Австралия са сред обявилите се срещу участието на руските и беларуските спортисти. Други подписали са: Австрия, Белгия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Канада, Кипър, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Хърватска, Чехия, Швеция и Япония.

България не е в списъка.

В съвместно изявление в понеделник тези страни казват, че "умишлената непровокирана и неоправдана война на Русия (срещу Украйна) е улеснена от беларуското правителство". МОК потвърди миналия месец, че възнамерява да подкрепи санкциите срещу руските и беларуски официални представители преди предстоящата Олимпиада във френската столица, но добави, че ще разгледа възможността спортистите от двете държави да се състезават под неутрален флаг.

16:55 20.2.2023

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че силите на Украйна са нанесли "изключително големи" загуби на руските военни в ожесточените боеве в и около Бахмут и Вугледар в Донецка област.

16:54 20.2.2023

Президентът на САЩ Джо Байдън направи изненадващо посещение в Киев в понеделник. Там той обяви допълнителна помощ от 500 млн. долара от САЩ, която ще се състои от снаряди за гаубици, противотанкови ракети, радари за въздушно наблюдение и друга помощ, като няма да включва нови модерни оръжия.

16:41 20.2.2023

"Най-спешният въпрос". Борел призова ЕС да ускори доставката на боеприпаси за Украйна

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел призова 27-членния блок да ускори производството и доставката на боеприпаси за Украйна, с думите, че изходът от войната на Русия може да се определи от това.

„Това е най-спешният въпрос“, каза той в Брюксел при пристигането си за срещата на външните министри на ЕС. - „Ако не успеем, резултатът от войната е в опасност“, добави той, отбелязвайки, че руските сили отправят по около 50 000 изстрела на ден.

Според Борел Украйна трябва поддържа същия капацитет, като сега има артилерия, но ѝ липсват боеприпаси. По време на Мюнхенската конференция по сигурността беше обсъдена процедура държавите-членки да предоставят пари на ЕС, който да възлага големи договори на производители на боеприпаси, което ще им позволи да увеличат производството.

На срещата в Брюксел, на която присъства и украинският външен министър Дмитро Кулеба, се очкава да бъде обсъдена войната, както и нов пакет от наказателни мерки срещу Москва.

08:57 20.2.2023

САЩ предупреждават Китай за "последици", ако изпрати оръжия на Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в интервю за американската телевизия Си Би Ес в неделя, че ден по-рано е предупредил китайския външен министър Ван И, че предоставянето на смъртоносна помощ на Русия "ще има сериозни последици" в отношенията между Вашингтон и Пекин.

"До момента сме свидетели как китайски компании... предоставят несмъртоносна подкрепа на Русия за използване в Украйна. Загрижеността, която имаме сега, се основава на информацията, с която разполагаме, че те обмислят да предоставят смъртоносна подкрепа", каза той.

Китай отрича съобщенията, че Москва е поискала оръжия. Ройтерс цитира служител на Държавния департамент, според когото Блинкен е бил "доста рязък" в предупреждението си към Ван, като също така е настоял Китай да не помага на Москва да избегне западните санкции.


10:34 19.2.2023

Зеленски обеща, че Русия ще понесе "правни последици" за действията си в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски обеща, че Русия ще трябва да отговаря пред международен съд заради „терористичните“ си действия в Украйна.

„Всяка руска атака срещу всеки ъгъл на нашата държава ще има конкретни правни последици за терористичната държава“, каза той по време на среднощното си обръщение към нацията.

Според украинската армия Русия продължава да настъпва в няколко района на Харков, Донецк и Луганска област.

Ден по-рано Зеленски откри Мюнхенската конференция по сигурността, на която присъстват лидерите на държавите от Европейския съюз, както и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис. По думите му той е получил „силни сигнали от нашите партньори и конкретни споразумения за неизбежността да се търси отговорност от Русия за агресията и терора срещу Украйна и нейния народ“.

По-рано същия ден Харис каза в Мюнхен, че „САЩ официално са установили, че Русия е извършила престъпления срещу човечеството“ в Украйна.

19:17 18.2.2023

Най-малко двама цивилни бяха ранени и прозорците на няколко къщи се счупиха в град Хмелницки в Западна Украйна в събота, след като Русия изстреля ракети от Черно море, съобщиха украинските власти.

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че противовъздушната им отбрана е свалила две от четирите ракети "Калибър", изстреляни от руските кораби.

13:01 18.2.2023

Рискът от ядрена катастрофа в Украйна все още е висок, предупреждава Германската радиационна агенция

Рискът от катастрофа в атомна електроцентрала в Украйна поради боеве или загуба на външно захранване остава висок, въпреки че темата отпадна от международните новини. Това каза ръководителят на Федералната служба за радиационна защита на Германия Инге Паулини.

Според нея заплахата от настъпване на злополука, която има последици далеч извън територията на Украйна, няма да намалее, докато войната продължава.

Освен риска от директна атака срещу атомна електроцентрала, Паулини вижда опасност и в това просто да бъде прекъснато електрозахранването на АЕЦ.

Украйна има общо пет атомни електроцентрали, но четири от тях са в западната или южната част на страната, където има по-малко военни действия. В Източна Украйна е само АЕЦ "Запорожие", която е най-голямата не само в Украйна, но и в цяла Европа. На 5 октомври Владимир Путин подписа няколко указа, с които обяви "Запорожие" за руска "федерална собственост". Този ход беше отхвърлен от Киев.

09:28 18.2.2023

Първи клас украински бойци завърши учение на американската армия

Първият клас от 635 украински бойци завърши петседмично учение на САЩ в Германия. То включва сложни бойни умения и работа с бронирани превозни средства, съобщи Пентагонът в петък.

Групата украинци е участвала в тренировките в Германия, като е пристигнала във военната база на 15 януари.

Според Вашингтон тези умения ще бъдат от решаващо значение в предстоящата пролетна офанзива срещу руснаците. Ръководителите описват програмата като ключова за разширяване на способността на Украйна да започне координирана офанзива. Военните се обучават как да се движат ефективно, как да координират своите единици с размер на рота и батальон в битка, как да използват едновременно артилерия, самозащита и сухопътни сили.

Други групи украински военни вече провеждат своето учение и предстои да го завършат в рамките на няколко дни, съобщават още от Пентагона. Общо трениращите в момента украинци по американската програма са около 710 войници.

14:42 17.2.2023

Чехия ще произвежда мобилни системи срещу дронове камикадзе

Чехия ще произвежда мобилни системи за противовъздушна отбрана за борба с безпилотни самолети камикадзе в Украйна, съобщи в четвъртък вестник Ceske Noviny.

Директорът на чешката Агенция за междуправителствено сътрудничество в областта на отбраната (AMOS) Алеш Витечка уточни, че Нидерландия ще финансира проекта. Планът е да се произведат 100 модифицирани високопроходими автомобила Toyota, оборудвани с чифт скорострелни картечници, които ще могат да противодействат на дронове, наред с други обекти. Боеприпасите ще бъдат закупени от компании в Чешката република.

14:41 17.2.2023

Лукашенко предупреди, че Беларус ще се включи във войната, ако бъде атакувана

Беларус ще се присъедини към Русия във войната ѝ срещу Украйна, ако бъде атакувана. Това каза президентът на Беларус Александър Лукашенко в четвъртък по време на пресконференция с чуждестранни журналисти.

Към момента Беларус не участва със свои войници във войната, но предоставя на Москва територията си, на която тя струпва свои военни и въоръжение. От Беларус руската армия изстрелва ракети към Киев, а в средата на януари двете страни започнаха и съвместно военно авио учение.

На 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна, като част от руските войски влязоха в страната от Беларус. На въпрос на Би Би Си дали и сега Лукашенко е готов да предостави територията на страната си за руски атаки, той отговори утвърдително.

09:28 17.2.2023

Зеленски отхвърли възможността за компромис с Путин

Украйна няма да направи никакви териториални отстъпки, защото това ще означава Русия само "да продължава да се връща" с още претенции. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за Би Би Си в четвъртък.

"Каквито и да било териториални компромиси ще отслабят нашата държава", каза Зеленски пред Би Би Си.

09:26 17.2.2023

Шмихал призова страните от Г-7 за санкции срещу ядрената индустрия на Русия

Премиерът на Украйна Денис Шмихал призова страните от Г-7 да засилят натиска си върху Русия, като наложат санкции на руската ядрена индустрия. Това съобщи украинската служба на Радио Свободна Европа късно в четвъртък.

"Отговорът на ядрения шантаж в АЕЦ "Запорожие" и тероризма срещу язовир Каховка трябва да бъде засилване на санкциите, по-специално срещу руската ядрена индустрия", каза Шмихал и посочи, че е разговарял с посланиците на страните от Г-7. Това са Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония.

По думите му участниците в срещата са обсъдили и планове за децентрализация на енергийната мрежа на Украйна.

Миналата седмица президентът Володимир Зеленски се изказа в подкрепа на въвеждането на международни санкции срещу руския ядрен сектор. По-рано президентът на България Румен Радев каза, че София ще наложи вето, ако Европейският съюз реши да наложи подобни санкции.

13:52 16.2.2023

Русия е изстреляла през нощта 32 крилати ракети, украинските сили са свалили половината

През нощта на сряда срещу четвъртък руските войски извършиха нов масиран ракетен удар по критични инфраструктурни обекти, съобщи в четвъртък сутринта пресслужбата на военновъздушните сили на Украйна. "Врагът изстреля над Украйна 32 крилати ракети с въздушно и морско базиране", съобщава украинската армия, като добавя, че са били свалени половината от тях. "За съжаление, част от крилатите ракети Х-22 постигнаха целите си, поразявайки критични инфраструктурни обекти. В момента няма оръжия, способни да унищожат този тип ракети", се добавя в съобщението. Ракетата Х-22 е съветска разработка от 60-те години на миналия век.

На 14 януари Русия предприе масирана атака срещу Украйна, в резултат на което една от ракетите порази девететажна жилищна сграда в Днипро. Смята се, че е била ракета тип X-22. По официални данни при атаката са загинали най-малко 46 души, включително шест деца. Около 80 души са ранени. Тогава Министерството на отбраната на Русия каза, че руските войски са "ударили системата за военно управление на Украйна и свързаните с нея енергийни обекти".

В края на юни 2022 г. руската армия атакува търговски център в Кременчук, Полтавска област, като уби най-малко 20 души. Украинското министерство на вътрешните работи тогава съобщи, че ударът е бил нанесен с ракети Х-22. Министерството на отбраната на Русия каза, че руските военни са "поразили хангарите с оръжия и боеприпаси, дошли от САЩ и европейските страни".

08:45 16.2.2023

Трима души са загинали след атаката на жилищна сграда в Покровск

В град Покровск в Донецка област, където в сряда руска ракета удари жилищна сграда, е приключила спасителната операция, съобщи началникът на регионалното военно управление Павло Кириленко.

"По окончателни данни трима души са загинали, 11 са ранени. Сред ранените има един човек в тежко състояние, който е в болница", каза той.

Обстрелът е нанесъл щети и на четири сгради и училище, добави той. Кириленко отново призова жителите на региона да се евакуират. В срада сутринта руските войски нанесоха удар по Покровск със зенитно-ракетен комплекс "Смерч".

От началото на пълномащабното нахлуване Москва отрича целенасочена атака срещу цивилни, въпреки наличието на свидетелства и доказателства за това.

23:46 15.2.2023

Руска журналистка беше осъдена на 6 години затвор за разпространяване на "фалшиви новини" за войната в Украйна. Мария Пономаренко беше призната за виновна за постове за руската атака и жертвите в Мариупол.

20:17 15.2.2023

Руски балони са засечени край Киев, съобщи Украйна

Около шест руски балона бяха засечени над Киев на 15 февруари, съобщиха от военната администрация на украинската столица.

"Възможно е тези обекти да са носели ъглови отражатели и определено разузнавателно оборудване. Средствата за противовъздушна отбрана се задействаха срещу всички въздушни цели. Повечето бяха свалени. Целта на изстрелването на балоните беше да се идентифицират и изтощят нашите средства за противовъздушна отбрана", се посочва в доклада.

18:17 15.2.2023

Разходите за отбрана на страните членки на НАТО да достигнат задължителен минимум от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) и това да се случи до конкретна крайна дата. За това призова генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг във втория ден от двудневна среща на министрите на отбраната на страните от НАТО.

13:05 15.2.2023

Руска ракета удари жилищна сграда в Донецк, има ранени

Руска ракета удари многоетажна сграда в град Покровск в украинската Донецка област. Това съобщи началникът на военното управление на Донецка област Павел Кириленко. До момента има информация за най-малко двама ранени цивилни.

Спасителите са успели да спасят двама души от разрушения вход. Тече спасителна операция и се изясняват последствията от удара.

В същото време канцеларията на президента Володимир Зеленски съобщи, че украинските войски са отблъснали руски атаки в Луганска област, въпреки че обстановката там остава тежка. По-рано Русия съобщи, че войските ѝ са пробили две укрепени линии на украинската отбрана на източния фронт. Според Министерството на отбраната в Москва украинските сили са отстъпили на фона на руски атаки в Луганска област.

09:08 15.2.2023

"Скоростта спасява животи". Зеленски призова за по-бърза помощ, защото на фронта е критично

Украинският президент Володимир Зеленски призова съюзниците си да ускорят темпото на предоставяне на военна помощ, докато Русия бомбардира източната фронтова линия в нова офанзива. Това се случва, докато министрите на отбраната на НАТО се готвят да се срещнат за втори ден в сряда.

По-голямата част от артилерийския огън на Русия е насочен към Бахмут в Донецка област, който е основна цел на руския президент Владимир Путин. Украинските войски там са укрепили позиции в очакване на улични боеве.

"Ситуацията на фронтовата линия в Източна Украйна, особено в Донецка и Луганска област, остава изключително трудна, това е буквално битка за всеки метър украинска земя", каза Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение.

"Затова скоростта е много важна. Скорост във всичко. При вземането на решения. В изпълнението на решенията. С доставката. Скоростта спасява животи", добави той.

Заредете още

XS
SM
MD
LG