Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нидерландски изтребители прехванаха руски военни самолети край Полша


Нидерландски F-35 са ескортирали руските самолети
Нидерландски F-35 са ескортирали руските самолети

Два нидерландски изтребителя F-35 са прехванали формация от три руски военни самолета близо до Полша и са ги съпроводили, докато са се отдалечили, съобщи министерството на отбраната на Нидерландия.

В изявлението, публикувано късно във вторник вечерта, се допълва, че "неидентифицираните в началото самолети са доближили полския район на отговорност на НАТО откъм Калининград".

Руският анклав се намира на балтийското крайбрежие между членките на Северноатлантическия алианс, така и в ЕС Полша и Литва.

Впоследствие е било установено, че става въпрос за разузнавателен самолет Ил-20М и два изтребителя Су-27. След като нидерландските F-35 са ги ескортирали от дистанция, са предали мисията на партньори от НАТО. Осем такива F-35 са разположени в Полша за февруари и март.

От министерството на отбраната на Русия не са отговорили на запитване на Ройтерс за коментар.

Междувременно от НАТО съобщиха, че се обмисля нова военна помощ за Украйна във войната, която Русия води, но засега без изтребители.

Междувременно два американски изтребителя са прехванали четири руски военни самолета близо до Аляска, съобщи Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана (НОРАД). Уточнява се, че "рутинното прехващане" е станало в понеделник.

Руските самолети са били тежки бомбардировачи Ту-95 и изтребители Су-35. Те "останаха в международното въздушно пространство и не навлязоха в суверенното въздушно пространство на САЩ или Канада", казаха още от НОРАД.

Според командването такава руска активност се наблюдава "редовно и не е смятана за заплаха, нито за провокативна дейност".

Американски бойни самолети обаче свалиха край източното крайбрежие на САЩ китайски балон, определен като шпионски, и три неидентифицирани летящи обекта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG