Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

14:58 26.3.2022

Още един високопоставен руски генерал е бил убит, съобщава украинското министерство на отбраната. Това е генерал-лейтенант Яков Резанцев, който е загинал удар близо до южния град Херсон, предава Би Би Си.

Агенцията припомня, че това е седмият генерал, загинал в Украйна.

Смята се, че ниският морал сред руските войски е принудил висшите офицери да се доближат до фронтовата линия.

12:09 26.3.2022

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се появи във военно заседание за обсъждане на оръжейни доставки. Това става ясно от видеозапис, публикуван в събота от ръководеното от него министерство, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е първата публична изява на Шойгу от повече от две седмици.

В публикувания в социалните медии видеозапис министърът казва, че е обсъдил с министерството на финансите въпроси, свързани с военния бюджет и отбранителните поръчки.

"Продължаваме предсрочната доставка на оръжие и оборудване чрез кредити. "Наш приоритет са далекобойните високоточни оръжия, самолетното оборудване и поддръжката на готовността на стратегическите ядрени сили", каза той.

На срещата присъстваха редица висши армейски служители, включително началникът на Генералния щаб генерал Валерий Герасимов, който също скоро не се беше появявал публично. Шойгу беше забелязан във видеозапис на среща на президента Владимир Путин и руския Съвет за сигурност в четвъртък, но тогава той не взе думата.

12:07 26.3.2022

От началото на руското нахлуване в Украйна досега са загинали 136 деца, съобщи украинската главна прокуратура.

Шейсет и четири от тях са убити в Киевска област, а 50 - в Донецка област.

От началото на нахлуването са ранени 199 деца, съобщава главната прокуратура.

Тази информация засега не може да бъде потвърдена от независими източници.

08:34 26.3.2022

Атаките срещу болници в Украйна се увеличават с всеки изминал ден, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Над 70 отделни атаки срещу болници, линейки и лекари в Украйна, отчитат от СЗО.

В съобщение на организацията се казва, че поразяването на здравни заведения е станало част от стратегията и тактиката на съвременната война. СЗО също така е регистрирала „вероятно“ отвличане или задържане на медицински персонал и пациенти.

08:25 26.3.2022

Сирени за въздушно нападение са прозвучали в редица градове в Украйна, в това число и в столицата Киев, предава Би Би Си.

Украинската армия заяви, че все още смята за възможна голяма атака на руските войски срещу Киев, въпреки че настъплението им отдавна е спряло заради недостиг на храна и гориво, както и заради упоритата украинска съпротива.

Олександър Грузевич от генералния щаб на украинската армия каза, че според разузнавателните данни за операцията срещу Киев се подготвят руски специални части в Дагестан, кавказка република в състава на Русия.

Пак според украинския генерален щаб Русия в момента прегрупира силите си, за да поднови настъплението си в Луганска и Донецка област.

07:53 26.3.2022

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е получил инфаркт. Това твърди съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко. Общественото внимание се насочи към Шойгу, защото той не се беше появявал публично след 11 март. В четвъртък Шойгу беше забелязан за кратко във видео, публикувано от руския президент Владимир Путин.

Няма потвърждение от Русия за предполагаемите здравословни проблеми на Шойгу.

17:35 25.3.2022

Русия ще насочи вниманието си върху "пълното освобождаване“ на източния украински регион Донбас. Това съобщи в петък ръководителят на основното оперативно звено към генералния щаб на руската армия Сергей Рудской.

По негови думи Министерството на отбраната на Русия е обмисляло две възможности за "специалната си операция“. Едната е била в цяла Украйна, а втората – с фокус в Донбас.

Думите на Рудской идват на фона на силна съпротива от украинската армия в северната част на страната и около Киев. В четвъртък украинските власти съобщиха, че отблъскват руските войски около столицата все повече.

Според Рудской 93% от Луганск и 54% от Донецк вече са под руски контрол. Руското Министерство на отбраната не изключва и щурм на обсадени градове и в други части на Украйна.

16:35 25.3.2022

По информация на руското Министерство на отбраната са загинали 1351 руски военнослужещи, а 3825 са били ранени от началото на "специалната операция" в Украйна. Данните са публикувани в петък.

Това е вторият случай, в който Русия официално докладва свои жертви от 24 февруари насам. На 2 март бяха съобщени 498 смъртни случая на руски военни.​

Също така руското Министерство на отбраната заяви, че през месеца на боевете в Украйна украинската страна е загубила 14 000 убити войници и още около 16 000 са били ранени. По този начин пострадалите според Русия украински войници възлизат на около 30 хиляди.

Украйна твърди, че Русия е загубила 16 100 военни. Изчисленията и на двете страни не могат да бъдат потвърдени от независими източници към момента.

15:37 25.3.2022

В Мариупол са открити масови гробове, в един от които са поставени телата на близо 200 души. Това стана ясно в петък по информация на ООН. Екип на организацията все още опитва да оцени мащаба на цивилните жертви.

„Един от масовите гробове, за които успяхме да добием информация от сателити, изчислихме, че побира около 200 души“, каза Матилда Богнер, завеждащ екипа на ООН за наблюдение на човешките права в Украйна. По нейни думи обаче „това не означава, че всички тези хора са били цивилни“, тъй като данните на ООН не включват военни или хора, които са загинали по други причини по време на войната.

Според Богнер цивилните жертви в конфликта са поне 1035, като за момента няма официална статистика. Според украински военни само жертвите в Мариупол вероятно надвишават 3000.

14:52 25.3.2022

Над 300 души са били убити при бомбардировката на театъра в Мариупол, който беше атакуван от руските сили през миналата седмица. За първи път местната украинска власт съобщава за броя на жертвите.

На 16 март украинските власти съобщиха, че руската армия е разрушила историческия драматичен театър в града, където са се укривали между 500 и 1000 цивилни жители. В петък съветник на кмета на града потвърди пред Би Би Си, че броят им е бил около 600, като приблизително половината от тях са се укривали в подземно убежище.

Според Киев въздушната атака е военно престъпление, тъй като военните са можели лесно да видят от въздуха надписите „Деца“, които бяха изписани на поляните от две страни на сградата.

14:49 25.3.2022

Според турския президент Реджеп Тайип Ердоган Русия и Украйна са се договорили по четири глави от общо шест, по които водят преговори. Това каза той в петък, ден след като като взе участие в извънредната среща на НАТО в Брюксел.

По думите на Ердоган една от главите, по които са се договорили воюващите страни, се отнася по-специално до членството на Украйна в НАТО. Друга касае признаването на руския за официален език в Украйна.

14:38 25.3.2022

Около 20 000 души са напуснали украинския град Бориспол след призиви на местните власти. Това каза по националната телевизия кметът на украинския град Володимир Борисенко, цитиран от Ройтерс. До града има международно летище, което се намира на около 30 километра от Киев.

Кметът призова и останалите жители да напуснат града, за да не се затрудняват усилията на украинската армия да отблъсне руските части в района.

"Както показва практиката в градовете, където сега се водят боеве, колкото по-малко хора има в града, толкова по-облекчена ще е работата на въоръжените сили", отбеляза Борисенко, цитиран от агенция Укринформ.

14:17 25.3.2022

Четирима цивилни са били убити при обстрел на медицински център в Харков по информация на местната полиция. Няколко други са били ранени по време на руската атака.

Харков е вторият по големина град в Украйна и се намира близо до североизточната ѝ граница с Русия. Близо месец е обсаден от руската армия.

„Тази сутрин, след бомбардировките на цивилна инфраструктура, седем цивилни бяха ранени, от тях четирима починаха“, казва полицията, цитирана от Ройтерс.

12:24 25.3.2022

САЩ ще доставят допълнителни количества втечнен природен газ (ВПГ) за Европа, за да й помогнат да намали зависимостта си от руския газ. Това решиха президентът на САЩ Джо Байдън и европейските лидери по време срещата на върха в Брюксел тази седмица.

11:49 25.3.2022

Свободна Европа засне хилядите участници в шествието на 24 март. Българи, украинци и руснаци се обявиха против руската агресия и призоваха българските власти да изпратят помощ на Украйна. Шествието се проведе точно месец след началото на руската инвазия.

"Искам да живея у дома. С децата, със синовете". Украинци, руснаци и българи против войната
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

11:43 25.3.2022

В четвъртък вечерта центърът на София беше изпълнен с хиляди хора в защита на Киев. Сред тях имаше не само българи, но и руснаци, протестиращи срещу Путин, както и украинци, намерили в България убежище.

Шествието се проведе на 24 март - точно един месец след като Русия започна война срещу Украйна. Това е най-масовият протест срещу войната и в подкрепа на Украйна в България досега.

11:20 25.3.2022

По информация на украинските регионални военни администрации продължават сраженията в киевска област в района на Буча, Ирпен, Гостомел и Макаров. Има непрекъснат минометен и артилерийски обстрел. Уцелени са и частни домове.

През цялата нощ е продължило обстрелването на жилищни райони на Харков от далекобойни оръжия. Там текат спасителни операции, като броят на жертвите все още не е установен.

Въоръжените сили на Украйна отричат твърденията на Русия, че контролира Изюм.

В селищата Камянске, Орехов и Гуляйполе в запорожкия регион също се водят сражения. В луганския регион има битки в Рубижне и Попасна. През деня в Северодонецк и Рубижне са убити петима души, а осем са били ранени.

Нанесени са два ракетни удара по военен отряд край Днепър. Отломките се разчистват, за момента няма информация за пострадали.

В туитър бяха публикувани кадри от последствията от обстрела на Харков на 24 март. Унищожена е жилищна сграда, а няколко други са се запалили. Вътре е имало хора по време на ударите.

10:52 25.3.2022

В четвъртък се състоя безпрецедентна серия от извънредни срещи на върха на няколко световни организации. В белгийската столица Брюксел се събраха лидерите на страните от 30-те членки на НАТО, Г7 и 27-те членки на Европейския съюз.

Този път обаче те не съобщиха за пакети от общи санкции срещу Русия, а Украйна не поиска обичайното. Свободна Европа събра най-важното от дискусиите, продължили над седем часа.

09:17 25.3.2022

Американският президент Джо Байдън ще се срещне с украински бежанци и с американски войници в петък в град близо до границата на Полша с Украйна. Това ще е последната част от неговото европейско посещение тази седмица.

Самолетът на президента Air Force One ще кацне в полския град Жешов, който се намира само на няколко километра от границата. Байдън ще срещне членове на американската дивизия, които е позиционирана в района, като част от засилващата се отбрана на на НАТО по източния фланк.

Американският президент ще получи брифинг за тежката хуманитарна ситуация в Украйна. Над 2 милиона бежанци от страната са в Полша.

Байдън ще се срещне и с полския президент Андрей Дуда.

Ден по-рано Джо Байдън беше в Брюксел на среща с европейските лидери.
Ден по-рано Джо Байдън беше в Брюксел на среща с европейските лидери.

08:54 25.3.2022

Русия напредва в Мариупол според данни на Института за изучаване на войната. На 24 март руската армия е влязла в централната част на града.

Пристанищният град в югоизточна Украйна е обграден от руските сили от началото на март. Той се смята за важен стратегически за Москва, тъй като контрол над него ще позволи на Кремъл да свърже анексирания полуостров Крим с проруските сепаратистки области Донецк и Луганск.

Според информация на Института украинските власти са напуснали града, за да координират операциите в областта по-ефективно. Множество опити да се евакуират последните около 100 000 цивилни жители на Мариупол бяха неуспешни. Тяхната ситуация е много тежка, тъй като нямат достъп до храна, вода и вещи от първа необходимост.

Освен в Мариупол руската армия е напреднала малко и в Донецк и Луганск. През последните 24 часа е продължила и непрекъснато да обстрелва Харкив, където при една въздушна атака са убити 6 души и ранени 15, съобщават от организацията, базирана в САЩ.

От Института потвърждават, че Украйна е бомбардирала руски военен кораб до пристанището Бердянск, спрели са атаката на руските войски в северозападната част на столицата Киев и са предотвратили обсада на област Чернигов.

Заредете още

XS
SM
MD
LG