Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

09:49 2.3.2022

Най-малко 21 души загинаха и 112 бяха ранени при обстрела на втория по население град в Украйна Харков, каза кметът на града.

Губернаторът на областната държавна администрация на Харков каза, че всички руски атаки са “отблъснати“ и позициите са задържани, въпреки тежките бомбардировки на Харков във вторник през нощта срещу сряда.

Губернаторът Олех Синегубов каза, че “руският враг е понесъл значителни загуби“.

Предполага се, че руските войски са влезли в североизточния и северния сектор на града. По-рано стана ясно, че Харков е бил нападнат по въздух. Украинските власти потвърдиха, че в града са кацнали руски парашутисти. Украинската армия съобщи също, че руските военни са атакували военна болница и се води сражение.

09:41 2.3.2022

Европейският съд по правата на човека разпореди на Русия да спре незабавно военните действия в Украйна като временна мярка заради реалния риск от сериозно нарушаване на правата на цивилното население.

Произнасянето на съда е по внесено искане на украинското правителство за налагане на спешни временни мерки върху правителството на Руската федерация.

Съдът в Страсбург мотивира своето решение с практиката по редица дела - Грузия срещу Русия от 2008 година, Украйна срещу Русия от 2014 година, Армения срещу Азербайджан от 2020 година и Армения срещу Турция от 2020 година. В нито един от тези случаи обаче решенията на съда на са били увважени.

ЕСПЧ посочва, че правителството на Русия трябва да се въздържа от военни атаки срещу цивилни и цивилни обекти, включително жилищни помещения, аварийните автомобили и други специално защитени цивилни лица, обекти като училища и болници и за незабавно осигуряване на безопасността на болниците и лекарите.

Украйна и Русия са членове на Съвета на Европа, но преди седмица Комитета на министрите на организацията замрази членството на Русия.

09:06 2.3.2022

Организацията на обединените нации (ООН) каза, че най-малко 136 цивилни са били убити от началото на руската инвазия в Украйна миналия четвъртък.

Смята се, че сред загиналите има 13 деца.

Говорителят на Върховния комисариат на ООН за човешките права Лиз Тросел обаче уточни, че реалният брой на смъртните случаи вероятно е много по-висок.

Според украинските власти цивилните жертви на войната са над 200 души.

Тросел каза, че повечето от жертвите са в резултат на тежки артилерийски обстрели, въздушни удари и други експлозиви с широко въздействие.

ООН съобщи същи, че около 400 души са били ранени в сраженията досега.

09:04 2.3.2022

САЩ затварят небето си за всички руски полети. Това обяви американският президент Джо Байдън малко след речта си "За състоянието на Съюза", произнесена късно вечерта във Вашингтон.

07:26 2.3.2022

Вторият по големина град Харков е бил нападнат по въздух. Украинските власти потвърдиха, че в града са кацнали руски парашутисти. Украинската армия съобщи също, че руските военни са атакували военна болница и се води сражение.

Във вторник Харков беше под руски ракетен обстрел. Пострадаха сградите на местната администрация, както и жилищни квартали. Властите съобщиха за 17 жертви и десетки ранени.

Президентът Володимир Зеленски нарече ракетните атаки срещу Харков във вторник “откровен, неприкрит терор”.

“Никой няма да прости. Никой няма да забрави. Тази атака срещу Харков е военно престъпление”, каза той.

07:18 2.3.2022

Местните власти в Херсон съобщиха, че е в ход окупация на града от руската армия.

Кметът на южния град Игор Коликаев каза пред месно радио, цитиран от Би Би Си, че руските сили са завзели железопътната гара и пристанището.

"Битката продилжава, в ход е окупация на нашия град", каза той.

Местните власти поискаха помощ от националните власти за доставки на храна и лекарства и за евакуиране на ранените.

Пред Би Би Си член на местния общински съвет съобщи за 200 жертви, повечето от които цивилни. Тази информация не може засега да бъде потвърдена от независим източник.

По-рано Киев беше съобщил, че руските сили са влезли в Херсон, но местната власт все още контролира административните сгради.

21:31 1.3.2022

Руските власти спряха достъпа до сайтовете на телевизия „Дъжд“ (Дождь) и радио „Ехото на Москва“. Като аргумент е посочено публикуването на невярна информация за войната. Кремъл настоява, че действията на Русия в Украйна трябва да се описват като „специална операция“, а новините да се взимат само държавни източници.

Вестник Новая газета, чийто главен редактор Дмитрий Муратов получи Нобеловата награда за мир през 2021 г., също беше получил инструкции да възпроизвежда официалната информация, но взе решение да им се подчини.

Във вторник вечерта руската Уикипедия получи указания от медийния регулатор да не нарича войната „война“, в противен случай достъпът до нея също ще бъде спрян.

18:49 1.3.2022

Украйна и Русия размениха военнопленници за първи път от началото на войната. Новината съобщи началникът на военната администрация на североизточния украински регион Суми Дмитро Живицкий в канала си в Телеграм.

"Първата размяна на пленници се състоя в Сумска област. Ние разменихме нашите петима души от териториалната отбрана за един руски военен полицай", каза Живицкий.

18:12 1.3.2022

Телевизионната кула в Киев е била повредена от обстрел, съобщи украинската обществена телевизия, министъра на културата и информационната политика Олександр Ткаченко и украинското министерство на вътрешните работи.

В това видео, публикувано от кмета на Киев Витали Кличко се вижда как кулата избухва и се срива.

"Каналите няма да работят известно време. Скоро ще бъде включено резервното излъчване на някои канали", казаха от украинската обществена телевизия.

Кореспондент на Радио Свобода в Киев съобщи за най-малко един смъртен случай. Според него най-малко две ракети са ударили кулата.

Карта на осноовните движения на рсуките войски в Украйна, 1 март 2022 г.
Карта на осноовните движения на рсуките войски в Украйна, 1 март 2022 г.

17:54 1.3.2022

Получаването на статут на държава кандидат за членство в Европейския съюз (ЕС) ще промени перспективите пред Украйна. Това каза пред Свободна Европа Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси на България. Според нея Украйна може да получи статут на страна кандидат за членство по съкратена процедура, но не може да влезе незабавно в ЕС.

17:42 1.3.2022

Русия предупреди, че ще нанесе ракетен удар върху цели в украинската столица Киев. В изявление, публикувано във вторник следобед, руските власти съобщиха, че техните сили се готвят да нанесат "високо прецизни удари" срещу "технологични центрове на украинската служба за сигурност и 72-ри център за информационно-психологически операции в Киев".

"Призоваваме украинските граждани, които биват използвани от националисти за извършване на провокации срещу Русия, както и жителите на Киев, живеещи в близост до радиорелейни станции [приемащи и предаващи радиосигнали - бел. ред.], да напуснат домовете си", се казва в изявлението.

Длъжностните лица твърдят, че ударите ще се извършат, за да се "предотвратят информационни атаки срещу Русия".

16:29 1.3.2022

Над 660 000 украинци, предимно жени и деца, са напуснали страната през последните пет дни. Това съобщи във вторник Шабия Манту, говорителката на Агенцията на ООН за бежанците.

По-рано в понеделник стана ясно, че през първите четири дни след руската инвазия в Украйна общо 7373 украинци са влезели в България през граничните пунктове с Румъния. По-голямата част от тях отиват при роднини и приятели, каза пред БТА говорителката на главна дирекция "Гранична полиция" Лора Любенова.

15:35 1.3.2022

Европейският парламент (ЕП) заседава извънредно във вторник заради ситуацията в Украйна. В началото на заседанието чрез видеолинк в него се включи и украинският президент Володимир Зеленски.

"През последните дни не знам как да поздравявам хората. Не мога да им кажа "добър ден" и "лека вечер", не, защото за някои това може да е последният им ден", каза в речта си пред евродепутатите Зеленски.

"Никой няма да ни сломи. Нашето желание е да видим, че децата ни са живи, вчера 16 деца бяха убити. Руският президент Владимир Путин ще продължава да твърди, че се унищожава военна инфраструктура, но там, където има военна инфраструктура, има ли деца?", добави още той.

Зеленски отново призова Европейския съюз да приеме Украйна като страна членка, а искането му получи подкрепа в много от изказванията на евродепутатите. След края на речта му депутатите станаха на крака и го аплодираха.

Председателката на ЕП Роберта Мецола каза, че европарламентът приветства кандидатурата на Украйна и ще работи в нужната посока, така че тя да стане реалност.

14:11 1.3.2022

Над 300 преподаватели и служители от Софийския университет "Св. Климент Охридски" осъдиха нахлуването на Русия в Украйна.

"Категорично осъждаме бруталната военна агресия на диктаторския режим на Владимир Путин срещу суверенна Украйна и украинския народ. Няма и не може да има никакво оправдание за тази война, която вече разрушава украинските градове и отнема живота на невинни граждани: мъже, жени и деца", пише в декларацията, която учените от университета разпространиха във вторник.

В нея преподавателите изразяват подкрепа към колегите си от украински университети, както и солидарност с работещите в руски университети, които "проявяват смелост да заклеймят престъпната война".

Междувременно над 1000 писатели от цял свят се включиха в отворено писмо, в което също призоват за прекратяване на инвазията в Украйна. Сред тях са нобеловите лауреати Орхан Памук, Олга Токарчук Светлана Алексиевич, както и руската писателка Людмила Улицкая.

"Обединяваме се в осъждането на тази безмислена война, започнала заради отказа на президента Путин да приеме правото на украинския народ да определя бъдещето си без намесата на Москва", се казва в писмото.

12:33 1.3.2022

Украинските власти публикуваха нови данни за развитието на войната. Според тях 5700 руски войници са загинали през първите 5 дни на бойните действия, а над 200 са били пленени от украинските сили.

Информацията засега не може да се потвърди от независим източник. В неделя Русия за първи път призна за жертви и ранени от своя страна, но все още не е съобщила конкретни данни.

Украинските власти обявиха също така, че са унищожени 198 танка, 29 самолета, 846 бронирани машини и 29 хеликоптера на руската армия.

Лъгани и заплашвани. Какво казват пленени руски войници
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

09:53 1.3.2022

Североизточният град Харков беше засегнат от руски ракетен обстрел. Ударени са цели в центъра на града, включително правителствени сгради. Все още няма данни за ранени или пострадали.

По-рано местните власти съобщиха за 11 загинали, сред които и 3 деца, след като руски ракети удариха един от жилищните квартали в понеделник. Украинският президент Володимир Зеленски определи руската атака като военно престъпление

"Руските сили брутално обстрелваха Харков с ракетна артилерия", каза той. "Това очевидно беше военно престъпление."

Харков е вторият по големина град в Украйна и е дом на 1,6 милиона души.

09:18 1.3.2022

Южният град Херсон е обграден от руската армия и е под обсада, предаде Би Би Си. Руската атака е започнала по-рано тази сутрин, но 300-хилядният град все още не е превзет и е под украински контрол.

"Градът е обграден, от всички страни има много руски войници и военна техника, поставиха контролно-пропускателни пунктове на изходите", каза местната журналистка Алена Панина пред телевизия "Украйна 24".

Тя добави, че в Херсон все още има ток, вода и парно, но доставките на храна са затруднени, тъй като продуктите са били складирана в покрайнините на града.

Междувременно украинските власти потвърдиха, че най-малко 70 украински войници са били убити в неделя в град Ахтирка, Сумска област. Те са загинали, след като руската армия атакува военна база в града.

08:36 1.3.2022

Българският държавен глава Румен Радев е сред осемте президенти от страни в Източна и Централна Европа, които изразяват подкрепа за приемането на Украйна в Европейския съюз. Това става ясно от отворено писмо, публикувано късно в понеделник.

По-рано същия ден украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е подписал официална молба страната му да бъде приета в съюза.

07:21 1.3.2022

Руската армия е подновила атаката срещу Киев, съобщи Генералният щаб на украинската армия във Фейсбук.

“Ситуацията остава напрегната”, се посочва в публикацията. “Въпреки че врагът губи потенциал за настъпление, той продължава да нанася огън по военни и цивилни цели.”

Компанията за сателити Мaксар Технолоджис публикува сателитни снимки през нощта срещу вторник, които според нея показват около 65-километрова колона от руски военни машини, която напредва към Киев. Според компанията колоната се е намирала до град Иванков, когато са направени снимките.

Още в понеделник вечерта в украинската столица прозвучаха сирени, които сигнализираха, че хората трябва да се скрият в бомбоубежищата. Във вторник сутринта сирените отново се чуваха в Киев.

Видео, публикувано от местния вестник Киев Индипендънт в Туитър в понеделник вечерта, показва ракетен удар. В социалните мрежи се появиха и други кадри на експлозии в украинската столица.

20:48 28.2.2022

Световната футболна асоциация ФИФА и европейската – УЕФА, взеха решение да извадят Русия от всички турнири под своята егида до второ нареждане. ​

Това решение означава, че Русия със сигурност ще пропусне световните футболни финали в Катар. УЕФА прекрати и многомилионен спонсорски договор с "Газпром".

Заредете още

XS
SM
MD
LG