Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

19:47 28.2.2022

Преговорите между Украйна и Русия, които се проведоха в понеделник, ще продължат във втори рунд, след консултации на двете делегации в Киев и Москва.

19:04 28.2.2022

Съобразяване с цензурата или временно затваряне на редакцията. Пред този избор е изправен водещият независим руски вестник “Новая газета”, след като медийният регулатор в страната изпрати писма до редица медии с искане да изтрият всички свои стати, в които конфликтът в Украйна е представен като “война”.

Според Роскомнадзор правилният термин е „военна операция“, а останалите определения на ситуацията в Украйна, които също са наприемливи за КРемъл, са “инвазия” и “агресия”.

Затова “Новая газета” изпрати в понеделник имейл до всички свои абонати с молба да гласуват какво трябва да направи вестникът: “Да продължим работата си под военна цензура и да изпълним исканията на властите“ или „да преустановим редакционната си дейност до края на войната“.

18:19 28.2.2022

Президентът на Франция Еманюел Макрон е повторил в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин в понеделник международните призиви за спиране на огъня в Украйна и изтегляне на руските войски. Това става ясно от изявление на френското правителство, цитирано от Би Би Си.

От него става ясно, че Макрон е призовал Путин да спре всички удари, да запази гражданската инфраструктура и да обезопаси основните пътища в Украйна, а руският президент е потвърдил готовността си да се ангажира с тези искания.

Междувременно обаче Кремъл съобщи, че Путин е отговорил на колегата си, че “уреждането [на кризата] е възможно само, ако се вземат предвид законните интереси на Русия за сигурността, включително признаване на суверенитета на Русия над Крим, постигане на целите за демилитаризация и денацификация на украинската държава и гарантиране на нейния неутрален статут“.

Франция посочва още, че Макрон е помолил руския си колега да поддържа връзка през следващите дни, за да предотврати ескалация на конфликта, на което той се е съгласил.

17:36 28.2.2022

Група руски опозиционери, учени и общественици, някои от които живеят в изгнание, обявиха създаването на Антивоенен комитет на Русия. Целта му е да се бори с "диктатурата" на Владимир Путин, която отприщи война в Украйна. Това съобщи в Телеграм бившият собственик на руската петролна компания ЮКОС Михаил Ходорковски.

Основателите на комитета призовават световната общност “да заеме принципна позиция по отношение на нарушителите на международното право“, а преките участници в инвазията – генералите, разработили плана, и политическото ръководство на Русия – “да бъдат определени като военни престъпници и наказани за делата си“, се казва в изявлението.

Освен Ходорковски, в създаването на Антивоенния комитет на Русия се включват политиците Дмитрий Гудков и Гари Каспаров, икономистите Сергей Гуриев и Сергей Алексашенко, историкът Юрий Пивоваров, журналистът Евгений Киселев и други.

От 24 февруари, когато руските войски нахлуха в Украйна, антивоенните действия в Русия не спират. До момента са задържани близо 6000 руснаци, участвали в демонстрации. Петицията срещу войната с Украйна на сайта Change.org пък вече е подписана от над 1 милион души.

15:47 28.2.2022

Русия обяви, че забранява полетите на авиокомпании от общо 36 държави, включително Обединеното кралство, Германия, Испания, Италия и Канада.

Мярката е отговор на решението на ЕС да забрани на самолети, “собственост, регистрирани или контролирани от Русия” да навлизат във въздушното пространство на блока.

Обединеното кралство също забрани полетите на руската авиокомпания “Аерофлот”, което накара Русия да обяви по-рано ответна забрана на британските авиокомпании.

14:57 28.2.2022

Десетки цивилни са убити, а стотици са ранени, при ракетен обстрел в източния украински град Харков. Това твърди Антон Херащенко, съветник на вътрешния министър.

"Целият свят трябва да види този ужас! Смърт на окупаторите", написа той във Фейсбук, публикувайки клип на друг потребител, на който се виждат експлозии в жилищен район, за които той твърди, че са причинени от ракети “Град”.

На този етап от войната не може да се каже точно колко цивилни са убити досега, отбелязва Би Би Си. Ръководителят на ООН по правата на човека Мишел Бачелет каза по-рано в понеделник, че най-малко 102 цивилни са били убити, а други 304 - ранени.

"Повечето от тези цивилни бяха убити от експлозивни оръжия с широка зона на въздействие, включително обстрел от тежка артилерия и многоизстрелващи ракетни системи и въздушни удари. Опасявам се, че реалните цифри са значително по-високи", коментира Бачелет.

13:26 28.2.2022

Мирните преговори между Русия и Украйна започнаха в Беларус, съобщи Ройтерс. Това се случва на петия ден след влизането на руските сили в Украйна.

Кабинетът на украинския президент Володимир Зеленски заяви, че иска незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски.

Междувременно Москва поиска да постигне споразумение, което е в интерес и на двете страни, заяви руският преговарящ Владимир Медински.

Преди началото на срещата Зеленски призова руските войски да оставят оръжията си и призова ЕС "незабавно" да предостави на Украйна членство в блока.

13:09 28.2.2022

Украинският президент Володимир Зеленски призова Европейския съюз да предостави на страната му “незабавно“ членство.

“Сигурен съм, че е справедливо. Сигурен съм, че е възможно”, заяви той, цитиран от Би Би Си.

Зеленски направи поредно видеообръщение, в което призова и руските войници да свалят оръжията си.

“Оставете оборудването си. Махнете се оттук. Не вярвайте на командирите си. Не вярвайте на пропагандистите си. Просто спасете живота си”, заяви украинският президент.

От думите му стана ясно, че Украйна възнамерява да освободи затворници, които имат боен опит, за да се включат в съпротивата срещу руските войски.

Зеленски определи това решение като трудно “от морална гледна точка, но полезно от гледна точка на нашата отбрана”.

11:47 28.2.2022

Украинските власти отрекоха в понеделник появилите се по-рано твърдения в Русия, че нейните войски са превзели Запорожката атомна електроцентрала, която е най-голямата в Европа.

Енергоатом, украинската държавна ядрена компания, заяви пред агенция Интерфакс, че подобни твърдения на Москва са "абсолютна лъжа, фалшива информация".

Изявлението беше направено по повод твърдение, направено от генерал-майор Игор Конашенков от руското Министерство на отбраната.

“Руските военнослужещи напълно охраняват и контролират района около Запорожката атомна електроцентрала“, заяви по-рано във вторник руският генерал с уточнението, че “радиоактивният фон е нормален”.

11:27 28.2.2022

Обединеното кралство обяви, че забранява трансакциите с руската централна банка, присъединявайки се към санкциите на ЕС и САЩ в тази посока.

Руската валута достигна ново рекордно ниско ниво, след като през уикенда стана ясно, че на някои от банките в страната ще бъде забранено да използват международната платежна система SWIFT.

На този фон правителството на Обединеното кралство обяви в понеделник, че на британците и фирмите вече е забранено да осъществяват сделки с руската централна банка, финансовото министерство на Русия и нейния суверенен фонд.

Освен това Лондон ускорява приемането на регулации, насочени срещу прането на пари от чужди олигарси. Чуждестранните собственици на имоти в Обединеното кралство вече трябва да декларират и удостоверяват своята самоличност.

Целта е премахване на възможността руски престъпници и олигарси да използват подставени лица, за да създават компании или да купуват имоти от тяхно име.

Британският финансов министър Риши Сунак коментира, че мерките "демонстрират нашата решимост да приложим тежки икономически санкции в отговор на инвазията на Русия в Украйна".

Той добави, че този ход ще причини "най-високите разходи на Русия и ще отреже [достъпа ѝ] от международната финансова система, докато този конфликт продължава".

09:50 28.2.2022

Мястото за мирните преговори между Украйна и Русия вече е готово и очаква пристигането на делегациите на двете страни, обяви Министерството на външните работи на Беларус в понеделник.

Украйна се съгласи да изпрати дипломати на място, намиращо се близо до украинско-беларуската граница, въпреки съобщенията, че лидерът на страната Александър Лукашенко подготвя изпращане на войски, които да се присъединят към руската инвазия.

“Мястото за разговори между Русия и Украйна в Беларус е подготвено, очаква се пристигането на делегациите“, съобщиха от външното министерство на Беларус в Туитър, публикувайки на дълга маса с руски и украински знамена.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски коментира, че не вярва тази среща да постигне някакви реални резултати.

08:20 28.2.2022

Сирените за въздушна опасност в украинската столица Киев прозвучаха преди зазоряване на петия ден от руската инвазия, докато повечето местни хора прекараха поредна нощ, криейки се под земята.

Междувременно украинските власти съобщиха за няколко експлозии в Киев и други градове в страната. Украйна твърди, че нейните войски са успели да отблъснат няколко атаки на руски войски, опитващи се да щурмуват покрайнините на столицата, предаде Би Би Си.

“Показахме, че можем да защитим дома си от неканени гости“, каза командващият на въоръжените сили генерал-полковник Александър Сирски в изявление, публикувано в понеделник сутринта.

След 8:00 часа сутринта местно време гражданите на Киев вече са свободни да напуснат бомбоубежищата, тъй като полицейският час, въведен през уикенда, е отменен.

Съобщения за експлозии идват и от източния град Харков, който беше сцена на ожесточени боеве, при които украинските сили успяха да си върнат контрола над града в неделя.

Украинската държавна служба за извънредни ситуации съобщи, че около 2:00 часа сутринта е започнала артилерийска атака срещу Чернигов.

Според агенцията ракети са ударили сграда с детска градина, което е предизвикало пожар. Поразен е и магазин в централен пазар, както и пететажна жилищна сграда. Една жена е леко ранена.

07:46 28.2.2022

Южният крайбрежен град Бердянск е под руски контрол, съобщи неговия кмет, цитиран от Би Би Си.

Руските войски влязоха в града около 15:50 часа местно време в неделя и бяха забелязани да обикалят центъра малко след това, каза кметът Александър Свидло във видео във Фейсбук.

Войниците са влезли в кметството на Бердянск в 20:00 часа.

По думите на кмета Свидло руските войници са го информирали, "че всички административни сгради са под техен контрол и че поемат контрола над сградата на изпълнителния комитет".

Градът на Черно море съдържа малка военноморска база и е с население около 100 000 души.

07:30 28.2.2022

Беларус, която беше използвана от Русия като една от трите точки, от които беше започната военната инвазия в Украйна, също планира да изпрати там свои войски.

Това съобщи Вашингтон поуст, позовавайки се на неназован представител на Пентагона. Киев индипендънт също цитира свои източници, според които беларуски парашутисти може да бъдат изпратени в Украйна.

Би Би Си изпрати запитване по темата до Белия дом и Пентагона, но засега оттам няма официално потвърждение на тези съобщения.

Беларус е дългогодишен съюзник на Русия и граничи с Украйна на север. Ръководеното от Александър Лукашенко правителство гласува в неделя да се откаже от неядрения си статут, проправяйки пътя на Русия за потенциално изпращане на ядрено оръжие там, отбелязва Би Би Си.

Междувременно също в неделя украинският президент Володимир Зеленски каза, че Лукашенко му е обещал в телефонен разговор, че беларуски войски няма да бъдат изпращани в Украйна.

19:31 27.2.2022

Европейският съюз (ЕС) ще затвори въздушното си пространство за руски самолети и ще блокира достъпа до руските държавни медии “Русия днес” (RT) и “Спутник” (Sputnik). Мерките са в отговор на руската агресия срещу Украйна.

Новите санкции бяха обявени от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в неделя вечерта. Решението за налагането им е взето от външните министри на държавите членки на ЕС.

Забраната за навлизане на руски самолети в европейското въздушно пространство се отнася за граждански полети и за частни самолети, регистрирани в Русия или притежавани от руски физически и юридически лица. По-рано редица държави от ЕС въведоха такава забрана, включително и България.

Руските медии “Русия днес” (RT) и “Спутник” (Sputnik) ще бъдат блокирани, защото разпространяват дезинформация, съобщи Фон дер лайен в изявление.

“Ще забраним в ЕС медийната машина на Кремъл. Държавните медии “Русия Днес” и “Спутник”, както и техните дъщерни дружества, вече няма да могат да разпространяват лъжите си, за да оправдават войната на Путин и да сеят разделение в нашия Съюз”, каза тя. “Затова разработваме инструменти за забрана на тяхната токсична и вредна дезинформация в Европа.”

Освен това ЕС ще въведе нови санкции срещу Беларус заради подкрепата на страната за руската инвазия в Украйна. Част от руските войски в близост до украинската граница са разположени именно в Беларус, откъдето преминават на украинска територия. Москва използва провеждането на съвместни учения с Минск като обяснение за струпването на военните в района.

Фон дер Лайен съобщи също, че ЕС ще финансира закупуването и доставката на оръжия и друго оборудване за Украйна.

17:27 27.2.2022

България ще изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна, реши правителството. „Хуманитарната помощ ще включва дрехи, обувки, палатки, одеяла“, каза премиерът Кирил Петков в съвместно изявление с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Формирования от всички видове въоръжени сили провеждат мероприятия за повишаване на ситуационната осведоменост, поддържане на готовност за гарантиране на суверенитета на страната ни, подготовка за отговор на действия, застрашаващи независимостта на България“, каза адмирал Ефтимов.

Той припомни, че НАТО активира плановете за степенуван отговор за защита на страните от източния фланг. „Предприети са мерки за повишаване готовността за спиране и координиран съюзен отговор при ескалиране на кризата“, каза началникът на отбраната. Българските военни са в готовност да участват в съюзни дейности. „Имаме готовност при необходимост да осигурим навременно придвижване на съюзни сили на територията на страната“, каза адмирал Ефтимов.

17:00 27.2.2022

Делегации на Украйна и Русия ще се срещнат за разговори на границата с Беларус, съобщиха от кабинета на украинския президент Володимир Зеленски. От офиса на Зеленски казаха, че двете страни ще се срещнат на неопределено място на границата с Беларус и не посочиха дата или час за срещата. Преговорите ще се проведат без предварителни условия и са резултат от телефонен разговор между Зеленски и президента на Беларус Александър Лукашенко.

Украинската делегация ще се срещне с руската делегация "без предварителни условия на украинско-беларуската граница, близо до река Припят." Лукашенко "пое отговорност да гарантира, че всички самолети, хеликоптери и ракети, разположени на територията на Беларус, остават на земята по време на пътуването, разговорите и завръщането на украинската делегация.”

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руска делегация е пристигнала в Беларус за преговори. Делегацията се състои от служители от Министерството на външните работи, Министерството на отбраната и други руски структури, включително представители на президентството, предаде ТАСС.

16:28 27.2.2022

Руският президент Владимир Путин нареди на руските военни да приведат ядрените си сили в „специална готовност“ – най-високото ниво на бойна готовност за руските стратегически ракетни сили.

Пред висши военни служители, включително министъра на отбраната Сергей Шойгу, той каза, че западните държави са предприели „неприятелски действия“ спрямо Русия и са наложили „незаконни санкции“.

Това се случва на фона на заявките за руско-украински преговори за спиране на военните действия. Украинският президент Володимир Зеленски каза, че е договорено „украинската делегация да се срещне с руската делегация без предварителни условия на украинско-белоруската граница, близо до река Припят“.

15:09 27.2.2022

Украйна твърди, че отново контролира втория по големина град Харков. "Контролът над Харков е изцяло наш! Въоръжените сили, полицията и отбранителните сили работят, а градът е прочистен напълно от врага“, написа областният управител Олег Синехубов, цитиран от Би Би Си.

Кметът на украинската столица Киев Виталий Кличко също каза, че в столицата няма руски войски, но градът продължава да се защитава от атаки.

Кличко каза, че служителите на "военната, правоохранителната и териториалната отбрана" продължават да "откриват и неутрализират диверсанти".

На хората, живеещи в Киев, е наредено да останат на закрито до понеделник, като властите предупреждават, че всеки, който се осмели да излезе, „ще се счита за член на саботажни групи на врага“.

13:57 27.2.2022

Руските войски са влезли във втория по големина град в Украйна Харков, твърдят местните власти.

„Седим си вкъщи, превърнахме го в малка крепост. Цяла нощ не сме спали, защото и в 2, и в 4, в 6 и в 7 часа и сега всичко бомбардираха. Най-активно беше преди час и половина (около 11,30 часа българско време), голяма стрелба, включително картечници и автомати“. Една група руски войски, диверсионна група, не много голяма, но от различни страни навлязоха в Харков и дори стигнаха до центъра. Веднага ръководството на града предупреди хората да не излизат на улицата, защото териториалната отбрана и войските започнаха ликвидиране на тази група“, разказа проф. Михаил Станчев пред БНР.

В социалните мрежи се разпространяват много снимки и видеа от бойни действия. Достоверността на това видео, което показва група украински войници, които се прикриват зад стена, докато един изстрелва ракети, е потвърдена от Би Би Си.

Заредете още

XS
SM
MD
LG