Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

16:29 1.3.2022

Над 660 000 украинци, предимно жени и деца, са напуснали страната през последните пет дни. Това съобщи във вторник Шабия Манту, говорителката на Агенцията на ООН за бежанците.

По-рано в понеделник стана ясно, че през първите четири дни след руската инвазия в Украйна общо 7373 украинци са влезели в България през граничните пунктове с Румъния. По-голямата част от тях отиват при роднини и приятели, каза пред БТА говорителката на главна дирекция "Гранична полиция" Лора Любенова.

15:35 1.3.2022

Европейският парламент (ЕП) заседава извънредно във вторник заради ситуацията в Украйна. В началото на заседанието чрез видеолинк в него се включи и украинският президент Володимир Зеленски.

"През последните дни не знам как да поздравявам хората. Не мога да им кажа "добър ден" и "лека вечер", не, защото за някои това може да е последният им ден", каза в речта си пред евродепутатите Зеленски.

"Никой няма да ни сломи. Нашето желание е да видим, че децата ни са живи, вчера 16 деца бяха убити. Руският президент Владимир Путин ще продължава да твърди, че се унищожава военна инфраструктура, но там, където има военна инфраструктура, има ли деца?", добави още той.

Зеленски отново призова Европейския съюз да приеме Украйна като страна членка, а искането му получи подкрепа в много от изказванията на евродепутатите. След края на речта му депутатите станаха на крака и го аплодираха.

Председателката на ЕП Роберта Мецола каза, че европарламентът приветства кандидатурата на Украйна и ще работи в нужната посока, така че тя да стане реалност.

14:11 1.3.2022

Над 300 преподаватели и служители от Софийския университет "Св. Климент Охридски" осъдиха нахлуването на Русия в Украйна.

"Категорично осъждаме бруталната военна агресия на диктаторския режим на Владимир Путин срещу суверенна Украйна и украинския народ. Няма и не може да има никакво оправдание за тази война, която вече разрушава украинските градове и отнема живота на невинни граждани: мъже, жени и деца", пише в декларацията, която учените от университета разпространиха във вторник.

В нея преподавателите изразяват подкрепа към колегите си от украински университети, както и солидарност с работещите в руски университети, които "проявяват смелост да заклеймят престъпната война".

Междувременно над 1000 писатели от цял свят се включиха в отворено писмо, в което също призоват за прекратяване на инвазията в Украйна. Сред тях са нобеловите лауреати Орхан Памук, Олга Токарчук Светлана Алексиевич, както и руската писателка Людмила Улицкая.

"Обединяваме се в осъждането на тази безмислена война, започнала заради отказа на президента Путин да приеме правото на украинския народ да определя бъдещето си без намесата на Москва", се казва в писмото.

12:33 1.3.2022

Украинските власти публикуваха нови данни за развитието на войната. Според тях 5700 руски войници са загинали през първите 5 дни на бойните действия, а над 200 са били пленени от украинските сили.

Информацията засега не може да се потвърди от независим източник. В неделя Русия за първи път призна за жертви и ранени от своя страна, но все още не е съобщила конкретни данни.

Украинските власти обявиха също така, че са унищожени 198 танка, 29 самолета, 846 бронирани машини и 29 хеликоптера на руската армия.

Лъгани и заплашвани. Какво казват пленени руски войници
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

09:53 1.3.2022

Североизточният град Харков беше засегнат от руски ракетен обстрел. Ударени са цели в центъра на града, включително правителствени сгради. Все още няма данни за ранени или пострадали.

По-рано местните власти съобщиха за 11 загинали, сред които и 3 деца, след като руски ракети удариха един от жилищните квартали в понеделник. Украинският президент Володимир Зеленски определи руската атака като военно престъпление

"Руските сили брутално обстрелваха Харков с ракетна артилерия", каза той. "Това очевидно беше военно престъпление."

Харков е вторият по големина град в Украйна и е дом на 1,6 милиона души.

09:18 1.3.2022

Южният град Херсон е обграден от руската армия и е под обсада, предаде Би Би Си. Руската атака е започнала по-рано тази сутрин, но 300-хилядният град все още не е превзет и е под украински контрол.

"Градът е обграден, от всички страни има много руски войници и военна техника, поставиха контролно-пропускателни пунктове на изходите", каза местната журналистка Алена Панина пред телевизия "Украйна 24".

Тя добави, че в Херсон все още има ток, вода и парно, но доставките на храна са затруднени, тъй като продуктите са били складирана в покрайнините на града.

Междувременно украинските власти потвърдиха, че най-малко 70 украински войници са били убити в неделя в град Ахтирка, Сумска област. Те са загинали, след като руската армия атакува военна база в града.

08:36 1.3.2022

Българският държавен глава Румен Радев е сред осемте президенти от страни в Източна и Централна Европа, които изразяват подкрепа за приемането на Украйна в Европейския съюз. Това става ясно от отворено писмо, публикувано късно в понеделник.

По-рано същия ден украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е подписал официална молба страната му да бъде приета в съюза.

07:21 1.3.2022

Руската армия е подновила атаката срещу Киев, съобщи Генералният щаб на украинската армия във Фейсбук.

“Ситуацията остава напрегната”, се посочва в публикацията. “Въпреки че врагът губи потенциал за настъпление, той продължава да нанася огън по военни и цивилни цели.”

Компанията за сателити Мaксар Технолоджис публикува сателитни снимки през нощта срещу вторник, които според нея показват около 65-километрова колона от руски военни машини, която напредва към Киев. Според компанията колоната се е намирала до град Иванков, когато са направени снимките.

Още в понеделник вечерта в украинската столица прозвучаха сирени, които сигнализираха, че хората трябва да се скрият в бомбоубежищата. Във вторник сутринта сирените отново се чуваха в Киев.

Видео, публикувано от местния вестник Киев Индипендънт в Туитър в понеделник вечерта, показва ракетен удар. В социалните мрежи се появиха и други кадри на експлозии в украинската столица.

20:48 28.2.2022

Световната футболна асоциация ФИФА и европейската – УЕФА, взеха решение да извадят Русия от всички турнири под своята егида до второ нареждане. ​

Това решение означава, че Русия със сигурност ще пропусне световните футболни финали в Катар. УЕФА прекрати и многомилионен спонсорски договор с "Газпром".

19:47 28.2.2022

Преговорите между Украйна и Русия, които се проведоха в понеделник, ще продължат във втори рунд, след консултации на двете делегации в Киев и Москва.

19:04 28.2.2022

Съобразяване с цензурата или временно затваряне на редакцията. Пред този избор е изправен водещият независим руски вестник “Новая газета”, след като медийният регулатор в страната изпрати писма до редица медии с искане да изтрият всички свои стати, в които конфликтът в Украйна е представен като “война”.

Според Роскомнадзор правилният термин е „военна операция“, а останалите определения на ситуацията в Украйна, които също са наприемливи за КРемъл, са “инвазия” и “агресия”.

Затова “Новая газета” изпрати в понеделник имейл до всички свои абонати с молба да гласуват какво трябва да направи вестникът: “Да продължим работата си под военна цензура и да изпълним исканията на властите“ или „да преустановим редакционната си дейност до края на войната“.

18:19 28.2.2022

Президентът на Франция Еманюел Макрон е повторил в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин в понеделник международните призиви за спиране на огъня в Украйна и изтегляне на руските войски. Това става ясно от изявление на френското правителство, цитирано от Би Би Си.

От него става ясно, че Макрон е призовал Путин да спре всички удари, да запази гражданската инфраструктура и да обезопаси основните пътища в Украйна, а руският президент е потвърдил готовността си да се ангажира с тези искания.

Междувременно обаче Кремъл съобщи, че Путин е отговорил на колегата си, че “уреждането [на кризата] е възможно само, ако се вземат предвид законните интереси на Русия за сигурността, включително признаване на суверенитета на Русия над Крим, постигане на целите за демилитаризация и денацификация на украинската държава и гарантиране на нейния неутрален статут“.

Франция посочва още, че Макрон е помолил руския си колега да поддържа връзка през следващите дни, за да предотврати ескалация на конфликта, на което той се е съгласил.

17:36 28.2.2022

Група руски опозиционери, учени и общественици, някои от които живеят в изгнание, обявиха създаването на Антивоенен комитет на Русия. Целта му е да се бори с "диктатурата" на Владимир Путин, която отприщи война в Украйна. Това съобщи в Телеграм бившият собственик на руската петролна компания ЮКОС Михаил Ходорковски.

Основателите на комитета призовават световната общност “да заеме принципна позиция по отношение на нарушителите на международното право“, а преките участници в инвазията – генералите, разработили плана, и политическото ръководство на Русия – “да бъдат определени като военни престъпници и наказани за делата си“, се казва в изявлението.

Освен Ходорковски, в създаването на Антивоенния комитет на Русия се включват политиците Дмитрий Гудков и Гари Каспаров, икономистите Сергей Гуриев и Сергей Алексашенко, историкът Юрий Пивоваров, журналистът Евгений Киселев и други.

От 24 февруари, когато руските войски нахлуха в Украйна, антивоенните действия в Русия не спират. До момента са задържани близо 6000 руснаци, участвали в демонстрации. Петицията срещу войната с Украйна на сайта Change.org пък вече е подписана от над 1 милион души.

15:47 28.2.2022

Русия обяви, че забранява полетите на авиокомпании от общо 36 държави, включително Обединеното кралство, Германия, Испания, Италия и Канада.

Мярката е отговор на решението на ЕС да забрани на самолети, “собственост, регистрирани или контролирани от Русия” да навлизат във въздушното пространство на блока.

Обединеното кралство също забрани полетите на руската авиокомпания “Аерофлот”, което накара Русия да обяви по-рано ответна забрана на британските авиокомпании.

14:57 28.2.2022

Десетки цивилни са убити, а стотици са ранени, при ракетен обстрел в източния украински град Харков. Това твърди Антон Херащенко, съветник на вътрешния министър.

"Целият свят трябва да види този ужас! Смърт на окупаторите", написа той във Фейсбук, публикувайки клип на друг потребител, на който се виждат експлозии в жилищен район, за които той твърди, че са причинени от ракети “Град”.

На този етап от войната не може да се каже точно колко цивилни са убити досега, отбелязва Би Би Си. Ръководителят на ООН по правата на човека Мишел Бачелет каза по-рано в понеделник, че най-малко 102 цивилни са били убити, а други 304 - ранени.

"Повечето от тези цивилни бяха убити от експлозивни оръжия с широка зона на въздействие, включително обстрел от тежка артилерия и многоизстрелващи ракетни системи и въздушни удари. Опасявам се, че реалните цифри са значително по-високи", коментира Бачелет.

13:26 28.2.2022

Мирните преговори между Русия и Украйна започнаха в Беларус, съобщи Ройтерс. Това се случва на петия ден след влизането на руските сили в Украйна.

Кабинетът на украинския президент Володимир Зеленски заяви, че иска незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски.

Междувременно Москва поиска да постигне споразумение, което е в интерес и на двете страни, заяви руският преговарящ Владимир Медински.

Преди началото на срещата Зеленски призова руските войски да оставят оръжията си и призова ЕС "незабавно" да предостави на Украйна членство в блока.

13:09 28.2.2022

Украинският президент Володимир Зеленски призова Европейския съюз да предостави на страната му “незабавно“ членство.

“Сигурен съм, че е справедливо. Сигурен съм, че е възможно”, заяви той, цитиран от Би Би Си.

Зеленски направи поредно видеообръщение, в което призова и руските войници да свалят оръжията си.

“Оставете оборудването си. Махнете се оттук. Не вярвайте на командирите си. Не вярвайте на пропагандистите си. Просто спасете живота си”, заяви украинският президент.

От думите му стана ясно, че Украйна възнамерява да освободи затворници, които имат боен опит, за да се включат в съпротивата срещу руските войски.

Зеленски определи това решение като трудно “от морална гледна точка, но полезно от гледна точка на нашата отбрана”.

11:47 28.2.2022

Украинските власти отрекоха в понеделник появилите се по-рано твърдения в Русия, че нейните войски са превзели Запорожката атомна електроцентрала, която е най-голямата в Европа.

Енергоатом, украинската държавна ядрена компания, заяви пред агенция Интерфакс, че подобни твърдения на Москва са "абсолютна лъжа, фалшива информация".

Изявлението беше направено по повод твърдение, направено от генерал-майор Игор Конашенков от руското Министерство на отбраната.

“Руските военнослужещи напълно охраняват и контролират района около Запорожката атомна електроцентрала“, заяви по-рано във вторник руският генерал с уточнението, че “радиоактивният фон е нормален”.

11:27 28.2.2022

Обединеното кралство обяви, че забранява трансакциите с руската централна банка, присъединявайки се към санкциите на ЕС и САЩ в тази посока.

Руската валута достигна ново рекордно ниско ниво, след като през уикенда стана ясно, че на някои от банките в страната ще бъде забранено да използват международната платежна система SWIFT.

На този фон правителството на Обединеното кралство обяви в понеделник, че на британците и фирмите вече е забранено да осъществяват сделки с руската централна банка, финансовото министерство на Русия и нейния суверенен фонд.

Освен това Лондон ускорява приемането на регулации, насочени срещу прането на пари от чужди олигарси. Чуждестранните собственици на имоти в Обединеното кралство вече трябва да декларират и удостоверяват своята самоличност.

Целта е премахване на възможността руски престъпници и олигарси да използват подставени лица, за да създават компании или да купуват имоти от тяхно име.

Британският финансов министър Риши Сунак коментира, че мерките "демонстрират нашата решимост да приложим тежки икономически санкции в отговор на инвазията на Русия в Украйна".

Той добави, че този ход ще причини "най-високите разходи на Русия и ще отреже [достъпа ѝ] от международната финансова система, докато този конфликт продължава".

09:50 28.2.2022

Мястото за мирните преговори между Украйна и Русия вече е готово и очаква пристигането на делегациите на двете страни, обяви Министерството на външните работи на Беларус в понеделник.

Украйна се съгласи да изпрати дипломати на място, намиращо се близо до украинско-беларуската граница, въпреки съобщенията, че лидерът на страната Александър Лукашенко подготвя изпращане на войски, които да се присъединят към руската инвазия.

“Мястото за разговори между Русия и Украйна в Беларус е подготвено, очаква се пристигането на делегациите“, съобщиха от външното министерство на Беларус в Туитър, публикувайки на дълга маса с руски и украински знамена.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски коментира, че не вярва тази среща да постигне някакви реални резултати.

Заредете още

XS
SM
MD
LG