Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

08:20 28.2.2022

Сирените за въздушна опасност в украинската столица Киев прозвучаха преди зазоряване на петия ден от руската инвазия, докато повечето местни хора прекараха поредна нощ, криейки се под земята.

Междувременно украинските власти съобщиха за няколко експлозии в Киев и други градове в страната. Украйна твърди, че нейните войски са успели да отблъснат няколко атаки на руски войски, опитващи се да щурмуват покрайнините на столицата, предаде Би Би Си.

“Показахме, че можем да защитим дома си от неканени гости“, каза командващият на въоръжените сили генерал-полковник Александър Сирски в изявление, публикувано в понеделник сутринта.

След 8:00 часа сутринта местно време гражданите на Киев вече са свободни да напуснат бомбоубежищата, тъй като полицейският час, въведен през уикенда, е отменен.

Съобщения за експлозии идват и от източния град Харков, който беше сцена на ожесточени боеве, при които украинските сили успяха да си върнат контрола над града в неделя.

Украинската държавна служба за извънредни ситуации съобщи, че около 2:00 часа сутринта е започнала артилерийска атака срещу Чернигов.

Според агенцията ракети са ударили сграда с детска градина, което е предизвикало пожар. Поразен е и магазин в централен пазар, както и пететажна жилищна сграда. Една жена е леко ранена.

07:46 28.2.2022

Южният крайбрежен град Бердянск е под руски контрол, съобщи неговия кмет, цитиран от Би Би Си.

Руските войски влязоха в града около 15:50 часа местно време в неделя и бяха забелязани да обикалят центъра малко след това, каза кметът Александър Свидло във видео във Фейсбук.

Войниците са влезли в кметството на Бердянск в 20:00 часа.

По думите на кмета Свидло руските войници са го информирали, "че всички административни сгради са под техен контрол и че поемат контрола над сградата на изпълнителния комитет".

Градът на Черно море съдържа малка военноморска база и е с население около 100 000 души.

07:30 28.2.2022

Беларус, която беше използвана от Русия като една от трите точки, от които беше започната военната инвазия в Украйна, също планира да изпрати там свои войски.

Това съобщи Вашингтон поуст, позовавайки се на неназован представител на Пентагона. Киев индипендънт също цитира свои източници, според които беларуски парашутисти може да бъдат изпратени в Украйна.

Би Би Си изпрати запитване по темата до Белия дом и Пентагона, но засега оттам няма официално потвърждение на тези съобщения.

Беларус е дългогодишен съюзник на Русия и граничи с Украйна на север. Ръководеното от Александър Лукашенко правителство гласува в неделя да се откаже от неядрения си статут, проправяйки пътя на Русия за потенциално изпращане на ядрено оръжие там, отбелязва Би Би Си.

Междувременно също в неделя украинският президент Володимир Зеленски каза, че Лукашенко му е обещал в телефонен разговор, че беларуски войски няма да бъдат изпращани в Украйна.

19:31 27.2.2022

Европейският съюз (ЕС) ще затвори въздушното си пространство за руски самолети и ще блокира достъпа до руските държавни медии “Русия днес” (RT) и “Спутник” (Sputnik). Мерките са в отговор на руската агресия срещу Украйна.

Новите санкции бяха обявени от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в неделя вечерта. Решението за налагането им е взето от външните министри на държавите членки на ЕС.

Забраната за навлизане на руски самолети в европейското въздушно пространство се отнася за граждански полети и за частни самолети, регистрирани в Русия или притежавани от руски физически и юридически лица. По-рано редица държави от ЕС въведоха такава забрана, включително и България.

Руските медии “Русия днес” (RT) и “Спутник” (Sputnik) ще бъдат блокирани, защото разпространяват дезинформация, съобщи Фон дер лайен в изявление.

“Ще забраним в ЕС медийната машина на Кремъл. Държавните медии “Русия Днес” и “Спутник”, както и техните дъщерни дружества, вече няма да могат да разпространяват лъжите си, за да оправдават войната на Путин и да сеят разделение в нашия Съюз”, каза тя. “Затова разработваме инструменти за забрана на тяхната токсична и вредна дезинформация в Европа.”

Освен това ЕС ще въведе нови санкции срещу Беларус заради подкрепата на страната за руската инвазия в Украйна. Част от руските войски в близост до украинската граница са разположени именно в Беларус, откъдето преминават на украинска територия. Москва използва провеждането на съвместни учения с Минск като обяснение за струпването на военните в района.

Фон дер Лайен съобщи също, че ЕС ще финансира закупуването и доставката на оръжия и друго оборудване за Украйна.

17:27 27.2.2022

България ще изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна, реши правителството. „Хуманитарната помощ ще включва дрехи, обувки, палатки, одеяла“, каза премиерът Кирил Петков в съвместно изявление с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Формирования от всички видове въоръжени сили провеждат мероприятия за повишаване на ситуационната осведоменост, поддържане на готовност за гарантиране на суверенитета на страната ни, подготовка за отговор на действия, застрашаващи независимостта на България“, каза адмирал Ефтимов.

Той припомни, че НАТО активира плановете за степенуван отговор за защита на страните от източния фланг. „Предприети са мерки за повишаване готовността за спиране и координиран съюзен отговор при ескалиране на кризата“, каза началникът на отбраната. Българските военни са в готовност да участват в съюзни дейности. „Имаме готовност при необходимост да осигурим навременно придвижване на съюзни сили на територията на страната“, каза адмирал Ефтимов.

17:00 27.2.2022

Делегации на Украйна и Русия ще се срещнат за разговори на границата с Беларус, съобщиха от кабинета на украинския президент Володимир Зеленски. От офиса на Зеленски казаха, че двете страни ще се срещнат на неопределено място на границата с Беларус и не посочиха дата или час за срещата. Преговорите ще се проведат без предварителни условия и са резултат от телефонен разговор между Зеленски и президента на Беларус Александър Лукашенко.

Украинската делегация ще се срещне с руската делегация "без предварителни условия на украинско-беларуската граница, близо до река Припят." Лукашенко "пое отговорност да гарантира, че всички самолети, хеликоптери и ракети, разположени на територията на Беларус, остават на земята по време на пътуването, разговорите и завръщането на украинската делегация.”

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руска делегация е пристигнала в Беларус за преговори. Делегацията се състои от служители от Министерството на външните работи, Министерството на отбраната и други руски структури, включително представители на президентството, предаде ТАСС.

16:28 27.2.2022

Руският президент Владимир Путин нареди на руските военни да приведат ядрените си сили в „специална готовност“ – най-високото ниво на бойна готовност за руските стратегически ракетни сили.

Пред висши военни служители, включително министъра на отбраната Сергей Шойгу, той каза, че западните държави са предприели „неприятелски действия“ спрямо Русия и са наложили „незаконни санкции“.

Това се случва на фона на заявките за руско-украински преговори за спиране на военните действия. Украинският президент Володимир Зеленски каза, че е договорено „украинската делегация да се срещне с руската делегация без предварителни условия на украинско-белоруската граница, близо до река Припят“.

15:09 27.2.2022

Украйна твърди, че отново контролира втория по големина град Харков. "Контролът над Харков е изцяло наш! Въоръжените сили, полицията и отбранителните сили работят, а градът е прочистен напълно от врага“, написа областният управител Олег Синехубов, цитиран от Би Би Си.

Кметът на украинската столица Киев Виталий Кличко също каза, че в столицата няма руски войски, но градът продължава да се защитава от атаки.

Кличко каза, че служителите на "военната, правоохранителната и териториалната отбрана" продължават да "откриват и неутрализират диверсанти".

На хората, живеещи в Киев, е наредено да останат на закрито до понеделник, като властите предупреждават, че всеки, който се осмели да излезе, „ще се счита за член на саботажни групи на врага“.

13:57 27.2.2022

Руските войски са влезли във втория по големина град в Украйна Харков, твърдят местните власти.

„Седим си вкъщи, превърнахме го в малка крепост. Цяла нощ не сме спали, защото и в 2, и в 4, в 6 и в 7 часа и сега всичко бомбардираха. Най-активно беше преди час и половина (около 11,30 часа българско време), голяма стрелба, включително картечници и автомати“. Една група руски войски, диверсионна група, не много голяма, но от различни страни навлязоха в Харков и дори стигнаха до центъра. Веднага ръководството на града предупреди хората да не излизат на улицата, защото териториалната отбрана и войските започнаха ликвидиране на тази група“, разказа проф. Михаил Станчев пред БНР.

В социалните мрежи се разпространяват много снимки и видеа от бойни действия. Достоверността на това видео, което показва група украински войници, които се прикриват зад стена, докато един изстрелва ракети, е потвърдена от Би Би Си.

13:36 27.2.2022

Германия ще затвори въздушното си пространство за руски самолети и авиолинии за три месеца, считано от неделя в 15 ч. местно време. Това съобщи министерството на транспорта, цитирано от Ройтерс.

От забраната ще се прави изключение за самолети, превозващи хуманитарна помощ.

Същата стъпка предприе и Белгия. "В Европа небето е отворено, но е отворено за тези, които свързват народите, а не за тези, които извършват жестоки агресии", написа премиерът Александер де Кро в Туитър.

Швеция също се готви да затвори небето си за руски самолети, обяви в ефира на общественото радио министърът по европейските въпроси Ханс Далгрен. Този ход бе предприет също от Дания, заяви външният министър Йепе Кофод, както и от Исландия, каза неговият колега Гудльогур Тоур Тоурдарсон.

13:32 27.2.2022

Над 210 цивилни украински граждани са убити от началото на руското нахлуване в Украйна, съобщи правителственият омбудсман Людмила Денисова. Ранените са над 1100 души.

„С невиждана жестокост врагът разрушава жилищни сгради, болници, детски градини и училища, отнемайки правото на живот на синовете и дъщерите на украинската земя, включително децата“, каза тя в публикация в социалните мрежи.

Денисова даде примери за някои от смъртните случаи на цивилни, включително дете, убито при обстрела на болница в Киев и жена, убита след удар на ракета в жилищна сграда в Харков.

Тя призова Русия да бъде „сурово наказана за тези престъпления“.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна публикува оценка на загубите, които според нея силите на страната са нанесли на Русия досега. За първите три дни от конфликта са загинали 4300 руски военнослужещи, свалени са 27 самолета и 26 хеликоптера, унищожени са 146 танка, 706 бронирани машини и друга техника.

12:10 27.2.2022

Руският президент Владимир Путин направи телевизионно обръщение, в което благодари на войниците от специалните части за „героичното изпълнение на военния си дълг“ в Украйна.

Путин каза, че войниците са имали задача да оказват помощ на „народните републики в Донбас“. Путин визира двата контролирани от бунтовниците райони в Източна Украйна, които Русия призна за независими държави преди нахлуването си.

„Искам да благодаря на командването, личния състав на силите за специални операции, ветераните от подразделенията на специалните сили за тяхната вярност към клетвата, за безупречната им служба в името на народа на Русия и нашата велика родина“, каза той.

Той завърши съобщението с думите: „Желая ви късмет, успех и всичко най-добро на вас и вашите близки“.

Обръщението беше направено по повод деня на специалните сили на Русия, който се отбелязва на 27 февруари от 2015 г.

11:32 27.2.2022

Поне 200 хил. души са напуснали Украйна до този момент. Властите в Словакия съобщават, че в рамките на 24 часа в страната са влезли 10 хил. души от пунктовете им с Украйна.

Над 43 000 украинци са избягали в Румъния през трите дни след нахлуването на Русия, а над 150 000 души са влезли в Полша.

Украйна граничи с още четири държави - Унгария и Молдова, където също са преминали много хора, както и с Беларус и Русия.

11:10 27.2.2022

Украинският президент Володимир Зеленски призова за „хора от целия свят“, които да се включат в борбата срещу Русия. В изявление в неделя той обвини руската армия в убийството на цивилни и похвали украинците, че са имали смелостта да се защитават.

"Това не е просто нахлуване на Русия в Украйна. Това е началото на война срещу Европа, срещу европейските структури, срещу демокрацията, срещу основни човешки права, против глобалния ред на закона, правилата и мирното съвместно съществуване“, каза Зеленски.

Министърът на външните работи написа, че желаещите да се включат в отбраната могат да се обърнат към посолствата на Украйна.

08:51 27.2.2022

Основателят на SpaceX Илон Мъск съобщи, че сателитната интернет услуга на компанията Starlink „вече е активна в Украйна“.

Действията са в отговор на молба на украинските власти за повече станции на Starlink на фона на руската инвазия, която наруши интернет услугите на Украйна.

„Докато се опитвате да колонизирате Марс, Русия се опитва да окупира Украйна! Докато ракетите ви се приземяват успешно от космоса, руските ракети атакуват украинските граждани! Молим ви да предоставите на Украйна станции на Starlink“, написа украинският вицепремиер Михаил Федоров.

Мъск отговори 10 часа по-късно, заявявайки, че е удовлетворил искането.

Интернет свързаността на Украйна беше засегната още в петък заради руското нахуване.

Starlink е разрастваща се мрежа от частни спътници, целяща да предоставивисокоскоростни интернет услуги по целия свят.

08:25 27.2.2022

Руските сили са влезли в Харков, вторият по големина град в Украйна, съобщи Би Би Си. Ръководителят на областната администрация в Харков е съобщил, че руски автомобили са "нахлули в града".

Властите призовават хората да не напускат убежищата си. „Въоръжените сили на Украйна елиминират врага. Приканват се цивилни да не излизат на улицата."

07:33 27.2.2022

Русия беше изключена от международната банкова система SWIFT. Съобщението направи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя обяви новите санкции на ЕС срещу Русия, които са предприети в отговор на агресията на Кремъл срещу Украйна.

По думите на фон дер Лайен от SWIFT ще бъдат изолирани част от руските банки, като така ще бъде "ударена способността на Русия да изнася и да внася.

07:11 27.2.2022

Петролна база в покрайнините на Киев е била ударена при руска атака сутринта в неделя. Властите в Киев предупредиха, че във въздуха се носят токсични изпарения и жителите на града не трябва да отварят прозорците.

23:16 26.2.2022

Американски и британски официални представители съобщиха, че Русия среща по-сериозна от очакваната съпротива в Украйна, което забавя напредването на руските войски.

Висш представител на Пентагона коментира пред Ройтерс, че руските командири вероятно не са планирали достатъчно гориво и логистика и в момента се опитват да наваксат недостатъците. Според него разузнаването на САЩ има данни за "жизнеспособна украинска съпротива".

Отделно, Министерството на отбраната на Великобритания коментира, че напредъкът на Русия се забавя и също говори за проблеми с логистиката.

23:03 26.2.2022

Германия ще изпрати на Украйна 1000 противотанкови системи и 500 зенитни ракети Стингър, къобщи канцлерът Олаф Шолц. Доставката ще бъде извършена максимално бързо.

Решението представлява сериозен обрат в германската политика. Досега Берлин твърдеше, че няма да снабдява Украйна с оръжие.

"Руската атака срещу Украйна е повратна точка", каза самият Шолц и се аргументира с това, че нападението "заплашва целия следвоенен ред".

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди на Държавния департамент да отпусне допълнителна военна помощ на Украйна на стойност 350 млн. долара.

Заредете още

XS
SM
MD
LG