Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

13:36 27.2.2022

Германия ще затвори въздушното си пространство за руски самолети и авиолинии за три месеца, считано от неделя в 15 ч. местно време. Това съобщи министерството на транспорта, цитирано от Ройтерс.

От забраната ще се прави изключение за самолети, превозващи хуманитарна помощ.

Същата стъпка предприе и Белгия. "В Европа небето е отворено, но е отворено за тези, които свързват народите, а не за тези, които извършват жестоки агресии", написа премиерът Александер де Кро в Туитър.

Швеция също се готви да затвори небето си за руски самолети, обяви в ефира на общественото радио министърът по европейските въпроси Ханс Далгрен. Този ход бе предприет също от Дания, заяви външният министър Йепе Кофод, както и от Исландия, каза неговият колега Гудльогур Тоур Тоурдарсон.

13:32 27.2.2022

Над 210 цивилни украински граждани са убити от началото на руското нахлуване в Украйна, съобщи правителственият омбудсман Людмила Денисова. Ранените са над 1100 души.

„С невиждана жестокост врагът разрушава жилищни сгради, болници, детски градини и училища, отнемайки правото на живот на синовете и дъщерите на украинската земя, включително децата“, каза тя в публикация в социалните мрежи.

Денисова даде примери за някои от смъртните случаи на цивилни, включително дете, убито при обстрела на болница в Киев и жена, убита след удар на ракета в жилищна сграда в Харков.

Тя призова Русия да бъде „сурово наказана за тези престъпления“.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна публикува оценка на загубите, които според нея силите на страната са нанесли на Русия досега. За първите три дни от конфликта са загинали 4300 руски военнослужещи, свалени са 27 самолета и 26 хеликоптера, унищожени са 146 танка, 706 бронирани машини и друга техника.

12:10 27.2.2022

Руският президент Владимир Путин направи телевизионно обръщение, в което благодари на войниците от специалните части за „героичното изпълнение на военния си дълг“ в Украйна.

Путин каза, че войниците са имали задача да оказват помощ на „народните републики в Донбас“. Путин визира двата контролирани от бунтовниците райони в Източна Украйна, които Русия призна за независими държави преди нахлуването си.

„Искам да благодаря на командването, личния състав на силите за специални операции, ветераните от подразделенията на специалните сили за тяхната вярност към клетвата, за безупречната им служба в името на народа на Русия и нашата велика родина“, каза той.

Той завърши съобщението с думите: „Желая ви късмет, успех и всичко най-добро на вас и вашите близки“.

Обръщението беше направено по повод деня на специалните сили на Русия, който се отбелязва на 27 февруари от 2015 г.

11:32 27.2.2022

Поне 200 хил. души са напуснали Украйна до този момент. Властите в Словакия съобщават, че в рамките на 24 часа в страната са влезли 10 хил. души от пунктовете им с Украйна.

Над 43 000 украинци са избягали в Румъния през трите дни след нахлуването на Русия, а над 150 000 души са влезли в Полша.

Украйна граничи с още четири държави - Унгария и Молдова, където също са преминали много хора, както и с Беларус и Русия.

11:10 27.2.2022

Украинският президент Володимир Зеленски призова за „хора от целия свят“, които да се включат в борбата срещу Русия. В изявление в неделя той обвини руската армия в убийството на цивилни и похвали украинците, че са имали смелостта да се защитават.

"Това не е просто нахлуване на Русия в Украйна. Това е началото на война срещу Европа, срещу европейските структури, срещу демокрацията, срещу основни човешки права, против глобалния ред на закона, правилата и мирното съвместно съществуване“, каза Зеленски.

Министърът на външните работи написа, че желаещите да се включат в отбраната могат да се обърнат към посолствата на Украйна.

08:51 27.2.2022

Основателят на SpaceX Илон Мъск съобщи, че сателитната интернет услуга на компанията Starlink „вече е активна в Украйна“.

Действията са в отговор на молба на украинските власти за повече станции на Starlink на фона на руската инвазия, която наруши интернет услугите на Украйна.

„Докато се опитвате да колонизирате Марс, Русия се опитва да окупира Украйна! Докато ракетите ви се приземяват успешно от космоса, руските ракети атакуват украинските граждани! Молим ви да предоставите на Украйна станции на Starlink“, написа украинският вицепремиер Михаил Федоров.

Мъск отговори 10 часа по-късно, заявявайки, че е удовлетворил искането.

Интернет свързаността на Украйна беше засегната още в петък заради руското нахуване.

Starlink е разрастваща се мрежа от частни спътници, целяща да предоставивисокоскоростни интернет услуги по целия свят.

08:25 27.2.2022

Руските сили са влезли в Харков, вторият по големина град в Украйна, съобщи Би Би Си. Ръководителят на областната администрация в Харков е съобщил, че руски автомобили са "нахлули в града".

Властите призовават хората да не напускат убежищата си. „Въоръжените сили на Украйна елиминират врага. Приканват се цивилни да не излизат на улицата."

07:33 27.2.2022

Русия беше изключена от международната банкова система SWIFT. Съобщението направи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя обяви новите санкции на ЕС срещу Русия, които са предприети в отговор на агресията на Кремъл срещу Украйна.

По думите на фон дер Лайен от SWIFT ще бъдат изолирани част от руските банки, като така ще бъде "ударена способността на Русия да изнася и да внася.

07:11 27.2.2022

Петролна база в покрайнините на Киев е била ударена при руска атака сутринта в неделя. Властите в Киев предупредиха, че във въздуха се носят токсични изпарения и жителите на града не трябва да отварят прозорците.

23:16 26.2.2022

Американски и британски официални представители съобщиха, че Русия среща по-сериозна от очакваната съпротива в Украйна, което забавя напредването на руските войски.

Висш представител на Пентагона коментира пред Ройтерс, че руските командири вероятно не са планирали достатъчно гориво и логистика и в момента се опитват да наваксат недостатъците. Според него разузнаването на САЩ има данни за "жизнеспособна украинска съпротива".

Отделно, Министерството на отбраната на Великобритания коментира, че напредъкът на Русия се забавя и също говори за проблеми с логистиката.

23:03 26.2.2022

Германия ще изпрати на Украйна 1000 противотанкови системи и 500 зенитни ракети Стингър, къобщи канцлерът Олаф Шолц. Доставката ще бъде извършена максимално бързо.

Решението представлява сериозен обрат в германската политика. Досега Берлин твърдеше, че няма да снабдява Украйна с оръжие.

"Руската атака срещу Украйна е повратна точка", каза самият Шолц и се аргументира с това, че нападението "заплашва целия следвоенен ред".

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди на Държавния департамент да отпусне допълнителна военна помощ на Украйна на стойност 350 млн. долара.

19:12 26.2.2022

Лидерът на руския регион Чечня каза, че е изпратил бойците си в Украйна, за да се присъединят към руските войски, съобщи Би Би Си.

Във видео, публикувано онлайн, Рамзан Кадиров каза, че чеченските сили досега успешно са превзели украинско военно съоръжение, без да са понесли никакви жертви.

Лидерът на южната руска република е ключов съюзник на руския президент.

Оправдавайки инвазията, той казва, че решението на Путин да атакува Украйна ще попречи на враговете на Москва да използват страната за атака срещу Русия.

Чеченските бойци, лоялни на Кадиров, имат черна слава и са обвинени в нарушаване на правата на човека.

18:34 26.2.2022

Русия възобнови в събота следобед придвижването на войските си в Украйна, съобщи говорителят на президента Владимир Путин Дмитри Песков. Той обясни, че в петък времено придвижването е било спряно по заповед на Путин в очакване на преговори с украинската страна.

"Денонощие по-късно украинската страна отказва преговори" и придвижването е възобновено, каза Песков, цитиран от държавната агенция ТАСС.

Агенцията цитира свои източници от Министерството на отбраната, според които Русия не е очаквала толкова сериозна съпротива в Украйна. Първоначално новината съдържаше и данни за руските загуби, за които ТАСС се позова на свои източници във военното министерство.

Според публикуваната, а после изтрита информация, Русия е загубила досега 14 самолета, 8 вертолета, 102 танка, 536 бронирани машини, 15 артилерийски установки, един зенитен ракетен комплекс БУК-1, както и над 3500 войници. Досега официално съобщение от руска страна за загубите няма. Тези данни са близки до съобщаваните от украинска страна.

Публикуваната и после изтрита информация за руските загуби в агенция тасс
Публикуваната и после изтрита информация за руските загуби в агенция тасс

16:06 26.2.2022

Турция забранява навлизането на руски военни кораби в Черно море. Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски в Туитър. "Забраната за преминаване на руски бойни кораби в Черно море и значителната военна и хуманитарна подкрепа за Украйна са изключително важни днес", пише Зеленски.

Все още няма информация какво точно е решението на Турция. Анкара може да спре движението на руски кораби само в едната посока - от Черно към Средиземно море. Причината според Чавушоглу е, че Турция няма право да пречи на кораби, които искат да се завърнат в собствените си бази - в случая руските черноморски бази.

Съгласно Конвенцията от Монтрьо Турция е страната, която контролира движението през Босфора и Дарданелите, и има право в случай на война да налага ограничения в преминаването на чужди кораби.

Украйна отправи молба за това към Турция още с началото на руската инвазия.

В петък външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу каза, че Турция не може да попречи на руски кораби да навлизат в Черно море през Босфора и Дарданелите.

14:55 26.2.2022

Русия затвори въздушното си пространство за български самолети. Решението е взето в отговор на „неприятелските действия на авиовластите“, съобщата ТАСС. Същата мярка се прилага и по отношение на самолетите от Полша и Чехия.

Полети от тези страни могат да бъдат осъществявани само със специално разрешение на Росавиация и руското външно министерство. Решението влиза в сила от събота в 15 ч. московско време.

Късно в петък България забрани на руски самолети да преминават през българското въздушно пространство.

14:27 26.2.2022

Руският медиен регулатор Роскомнадзор разпореди на медиите да изтрият новини и репортажи, използващи думите „нападение“, „инвазия“ или „обявяване на война“, за да опишат масовото, непровокирано военно нахлуване на Русия в съседна Украйна.

Регулаторът съобщи в събота, че е започнал разследване за "разпространение на недостоверна обществено значима информация" срещу независимите издания "Новая газета", "Ехото на Москва", "InoSMI", "Медиазона", New Times, Dozhd и др. за отразяването им на войната в Украйна.

Медиите бяха обвинени в публикуване на "неточна информация за обстрела на украински градове и цивилни жертви в Украйна в резултат на действията на руската армия". Ако изданията откажат да изтрият публикациите си, Роскомнадзор заплаши да ги блокира.

14:22 26.2.2022

Международният комитет на Червения кръст трябва да премахне телата на "хиляди" руснаци, убити при нахлуването в Украйна и да ги върне в Русия. „Това са хиляди тела на окупаторите. Това е хуманитарна нужда“, каза вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук. „Молим телата на руските окупатори да бъдат изнесени от територията на страната и да отидат в Руската федерация“, каза Верешчук.

Тя се обърна към Червения кръст да направи каквото е необходимо, „за да разреши този хуманитарен проблем“.

По-рано украинските военни съобщиха във Фейсбук, че са били убити над 3500 руски войници. Русия засега не е признала за жертви.

13:02 26.2.2022

Министърът на външните работи на Украйна призова света да спре да купува руски суров петрол. Той публикува статус по повод атаката срещу Киев.

„Киев, нашият прекрасен, спокоен град, оцеля още една нощ под атаки на руски сухопътни сили и ракети. Една от тях удари жилищен апартамент в Киев. Искам от света: пълна изолация на Русия, изгонване на посланици, петролно ембарго, разрушаване на икономиката й Спрете руските военни престъпници!", пише Кулеба.

12:52 26.2.2022

Кораб под молдовски флаг е бил ударен от ракетен изстрел от руски военен кораб в Черно море, съобщи командващият въоръжените сили на Украйна каза.

Военноморската агенция на Молдова съобщи, че целият екипаж на танкера се състои от руски граждани, а компанията, която експлоатира танкера, е украинско юридическо лице. Съобщава се за двама ранени. На кораба е избухнал пожар, но огънят е потушен. Според молдовската военноморска агенция спасителните операции са били извършени от украинските власти.

12:44 26.2.2022

Кметът на западния град Лвов, близо до границата с Полша, каза, че украинските сили са отбили руската атака срещу града.

"Въоръжените сили отблъскват окупатора! Ние държим ситуацията под контрол", добави той.

Лвов е най-големият по население град в Западна Украйна. Досега по-голямата част от боевете са бяха съсредоточени в източната, северната и южната част на Украйна.

Заредете още

XS
SM
MD
LG