Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

09:27 26.2.2022

Украинската столица Киев прежива тежка нощ. По улиците на града са се водили бойни действия. Това съобщава в изявление градската управа. Властите казват, че броят на жертвите "се уточнява".

Досега Киев съобщава за 3000 убити руски войници и 137 украински.

Руските сили са изстреляли крилати ракети от Черно море по градовете Суми, Полтава и Мариупол, съобщиха украинските власти.

В събота украинските военни казаха, че са свалили втори военно-транспортен самолет Ил-76. Двама американски служители, пряко запознати с условията на място казаха, че руският военен самолет е бил свален на 85 километра южно от Киев.

Минометна атака в Харков
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

08:05 26.2.2022

Украинският президент Володимир Зеленски е отхвърлил предложението на Вашингтон за евакуацията му от Украйна, съобщава Би Би Си. "Битката е тук. Имам нужда от боеприпаси, а не от превоз", каза Зеленски, цитиран от Асошиейтед прес, позовавайки се на висш служител на разузнаването.

Володимир Зеленски публикува нов видеозапис, на който се разхожда из улиците на Киев. „Има много фалшива информация онлайн, че призовавам нашата армия да сложи оръжие и че има евакуация. Тук съм. Няма да слагаме оръжие. Ще защитаваме държавата си", каза Зеленски.

В петък Зеленски публикува друго видео като доказателство, че той и екипа му са в Киев, а не са напуснали столицата. „Всички сме тук“, каза украинският президент.

06:38 26.2.2022

Си Ен Ен разпространи нови сателитни снимки на международното летище в Киев, които показват, че то е невредимо, но пистите му са блокирани от превозни средства.

Изображенията, потвърждават информацията за действия, предприети в Украйна преди началото на руската инвазия - пистите са блокирани с цел да попречат на руските самолети да кацнат и да използват летището.

06:13 26.2.2022

По улиците на Киев се водят бойни действия. Това се съобщава в изявление на управата на града, цитирано от Би Би Си. „В момента има боеве по улиците на нашия град“, се казва в съобщението. Гражданите са предупредени да не приближават прозорци.

По-рано украинските власти предупредиха, че руските сили ще се опитат за една нощ да щурмуват столицата Киев и да свалят нейното ръководство.

Президентът Володимир Зеленски каза, че ще бори в Киев и предупреди украинците, че „не могат да си позволят да загубят“ града и трябва да се подготвят за „много тежка“ нощ.

23:15 25.2.2022

Руски самолети вече не могат да преминават през българското въздушно пространство, съобщи Министерството на транспорта. Забраната влиза в сила в 00:00 часа на 26 февруари.

В съобщение, изпратено до медиите, институцията посочва, че решението е взето "във връзка с изострянето на военния конфликт и в знак на солидарност с Украйна".

Забраната е за кацане, излитане и навлизане в българското въздушно пространство, включително и в това над териториалните води. Тя се отнася за всяко въздухоплавателно средство, което има лиценз, издаден от Руската федерация.

21:57 25.2.2022

Европейският съюз се съгласи да замрази активите на руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров. Путин и Лавров ще бъдат обект на замразяване на активи като част от нов пакет санкции, договорен на спешна среща на върха на лидерите на ЕС в петък.

Външните министри на ЕС приеха новите санкции в отговор на руската инвазия в Украйна. Германският външен министър Аналена Бербок каза, че санкциите срещу Путин и Лавров означават, че черният списък на ЕС вече надхвърля олигарсите, но не е ясно дали този ход реално би засегнал двамата или е по-скоро символичен.

Новите санкции идват в допълнение към замразяването на активи и забраните за пътуване, които вече са наложени на висши служители на Кремъл и руски депутати, замесени в решението на Русия от 21 февруари да признае две области в Източна Украйна за независими държави.

Великобритания също реши да замрази всякакви авоари на Путин и Лавров, допълва Ройтерс. По повод на въведените нови британски санкции говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че и двамата нямат сметки във Великобритания, предаде ТАСС.

19:26 25.2.2022

В навечерието на войната Владимир Путин нарече Украйна страна, която "никога не е имала държавност". Според него тя е създадена едва в началото на 20-и век и е творение на Владимир Ленин.

Историкът Стефан Дечев обяснява какво казва историята. Отговорът накратко - това твърдение не е вярно.

19:09 25.2.2022

Най-малко 100 000 души вече са напуснали домовете си в Украйна, за да избягат от руската инвазия, която президентът Владимир Путин започна на 24 февруари. Няколко хиляди души са избягали в съседните държави като Молдова, Румъния и Полша. Затова съобщи говорителката на агенцията за бежанци на ООН.

Организацията казва, че се подготвя за до 4 милиона бежанци от Украйна, ако войната, водена от Русия срещу Киев продължи.

Самите правителства на Молдова и Румъния също съобщиха, че са приели съответно 16 000 и 10 000 украинци, бягащи от страната. Повечето пристигащи са жени, деца и възрастни.

Украински бежански прекосяват румънската граница на 25 февруари 2022 г.
Украински бежански прекосяват румънската граница на 25 февруари 2022 г.

19:00 25.2.2022

Мащабната инвазия, която Русия предприе в Украйна от север, изток и юг шокира по-голямата част от света. Световният спорт също се включи във всеобщото възмущение от действията на Владимир Путин и армията му.

Двете най-значимими реакции обаче остават решенията на европейската футболна централа УЕФА и ръководството на Формула 1 да лишат Русия от финала в най-престижния европейски клубен турнир по футбол през май и от кръга в най-авторитетния автомобилен световен шампионат през септември.

18:33 25.2.2022

На първия ден от руската инвазия в Украйна руските сили превзеха затворената атомна електроцентрала в Чернобил, която е центърът на най-голямата технологична катастрофа в историята. АЕЦ-ът не работи след трагедията от 1986 г., а реакторът, който се взриви е скрит под специален саркофаг, който не позволява изтичането на радиоактивни материали.

Защо тогава Чернобил се явява от такова стратегическо значение за Путин?

18:01 25.2.2022

Руският президент Владимир Путин призова украинската армия да извърши военен преврат срещу правителството в Киев. Това се случва по-малко от два часа, след като държавният говорител Дмитри Песков съобщи, че Кремъл е готов да проведе преговори с Украйна, ако тя обяви неутралитет.

„Вземете властта в ръцете си. Изглежда, че ние с вас по-лесно ще достигнем съгласие отколкото с тази тайфа наркозависими и нео-нацисти в Киев“, каза Путин в петък следобед по време на обръщение към Съвета за сигурност на Русия. Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е евреин, отрича обвиненията на руския държавен глава в неонацизъм, за които той никога не е представил никакви доказателства.

Руският президент продължи да обвинява украинското правителство, че са причината за жертвите на военната инвазия на Москва, които надминаха 130 по данни на властите в Украйна. По думите на Путин те поставят военновъздушни ракети и тежко снаряжение сред мирното цивилно население, за да се отбраняват срещу атакуващите руски войски. Така, когато руските сили убият невинни хора, Киев може да ги обвини, че атакуват цивилните.

По-рано в петък говорителят на Кремъл Дмитри Песков каза, че Москва е готова да преговаря с Украйна, ако тя обяви неутралитет. Изявлението на Путин обаче поставя под въпрос твърдението на Песков.

Все пак Украйна отговори, че е готова да проведе преговори с Русия за това Киев да обяви неутралитет в замяна на спиране на военните действия и гаранции за сигурност. Това каза съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, цитиран от Ройтерс и Си Ен Ен.

"Украйна винаги е оставяла място за преговори. Включително сега, когато Русия започна пълномащабна инвазия. Тази война трябва да бъде спряна. Тези военни действия трябва да бъдат прекратени", каза още Подоляк.

Какво мислят руснаците за инвазията
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

16:53 25.2.2022

Украйна е поискала спешна хуманитарна помощ от България. Това съобщи заместник-министърката на външните работи Ирена Димитрова на брифинг в петък.

"Току-що получихме списък с неща, от които те имат нужда. В него влизат питейна вода, детски дрехи и др. Предадохме го на компетентните институции, за да видим с какво можем да помогнем”, каза зам.-министърката.

От нейните думи се разбира още, че МВнР е извикало руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, за да ѝ бъде обяснена българската позиция за ставащото в Украйна.

Това е сторил още вчера заместник-министър Васил Георгиев. Той е разговарял с Митрофанова и е иразил българската позиция. Тя е, че София осъжда агресивните военни действия срещу Украйна и съдействието на Беларус в тях. “Считаме това за погазване на международното право и акт на агресия срещу независима държава”, каза Димитрова.

От МВнР съобщиха още, че 363-ма български граждани от Киев и около 150-има от Одеса са поискали евакуация към България до този момент. Планира се това да стане с четири автобуса от Киев и три - от Одеса.

16:48 25.2.2022

Турция не може да попречи на руски кораби да навлизат в Черно море през Босфора и Дарданелите. Това каза външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу по-рано в петък.

Реакцията му идва, след като в четвъртък Украйна отправи официално искане към Анкара да затвори за руски военни кораби двата пролива, които са единственият път от Средиземно към Черно море.

16:10 25.2.2022

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия е готова за разговори с Украйна в беларуската столица Минск, съобщи РИА Новости.

Но Киев ще трябва обяви неутралитет, който ще трябва да включва „демилитаризация“. Русия още преди месеци поиска Украйна да обяви, че никога няма да се присъедини към НАТО.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски няколко пъти призова Владимир Путин да започнат преговори, но не е сигурно дали ще се съгласи при условията, поставени от Песков.

Минск е ключова локация за провеждането на преговорите, защото е мястото, където бяха подписани споразуменията, с които беше направен опит да се прекрати конфликта в Източна Украйна. Той започна през 2014 г.

След като Путин нападна Украйна, той де факто наруши тези договори.

По-рано в петък външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че няма да се водят никакви преговори, докато украинската армия не се предаде и не остави оръжията си.

15:28 25.2.2022

Президентът на Украйна Володимир Зеленски направи емоционално изявление от Киев, в което обвини европейските лидери, че не предприемат достатъчно бързи действия, за да спрат инвазията на Русия.

„Колоните от танкове и въздушните атаки са много подобни на това, което Европа видя преди много време, по време на Втората световна война – нещо, за което тя каза „никога повече“, каза Зеленски.

„Но ето го тук, отново. Сега, през 2022. 75 години след края на Втората световна война“.

Според Зеленски не е прекалено късно да се спре руската „агресия“, ако европейските лидери действат бързо. Той призова гражданите из целия Европейски съюз да протестират и да накарат правителствата си да предприемат по-решителни действия.

„Сигурен съм, че всички виждате това – всички вие, цяла Европа. Но ние не виждаме какво вие ще направите по въпроса. Вие как ще защитите себе си, след като сте толкова бавни при оказването на помощ на Украйна?“

13:25 25.2.2022

Външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че целта на руската инвазия в Украйна не е страната да бъде окупирана, а да се даде възможност на населението самостоятелно да избере независимо от Запада управление. Той направи изявлението си по време на онлайн пресконференция в петък.

В същото време руски танкове нахлуват в Киев и напредват към центъра на града, а руската армия от часове обстрелва украинската столица, където милиони цивилни се крият по домовете си и в подлези и спирки на метрото.

Лавров повтори неколкократно тезите на руския президент Владимир Путин, с които той оправда започването на войната в Украйна. Нахлуването страната беше осъдено от всички демократично избрани лидери в света, които посочиха, че това е нарушение на международното право.

Външният министър каза отново, че Русия иска да “демилитаризира и денацифицира” Украйна и да спре “геноцида” срещу рускоговорящото население. Твърдението на Кремъл, че правителството в Украйна е неонацистко е невярно и се прокарва още от 2014 г. Не е вярно и че Киев води геноцид срещу проруското население. Москва никога не е предоставила доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Владимир Путин казва, че западните държави са “милитаризирали” нарочно страната, а неговата “операция” цели да даде възможност на хората “сами да избират своето бъдеще”. Тази теза беше повторена от Лавров в петък в отговор на въпрос на журналист на Би Би Си как може да оправдае инвазията в независима държава. Кремъл не нарича инвазията в Украйна “война”, а “военна операция”, което не отговаря на случващото се мащабно нападение.

11:44 25.2.2022

Руски военни вече са в Киев, а руски танкове напредват през жилищен квартал в посока центъра на града. Затова съобщи министерството на отбраната на Украйна около 11:30 часа българско време в петък.

На това видео, публикувано в Туитър, се вижда придвижването на военни превозни средства през кв. Оболон, който се намира на север от центъра на столицата. Неговата достоверност е проверна и потвърдена от Би Би Си.

Украинското правителство призовава гражданите на Киев, които искат да се включат в отбраната на града да хвърлят коктейли „Молотов“ по руската армия. Те съветват останалите жители да се скрият на безопасно място и да не излизат.

Армията на Украйна публикува призив към всички цивилни без значение от възрастта им да се включат в отбраната, като се запишат като доброволци.

"Днес, Украйна се нуждае от всичко. Всички процедури за присъединяване са опростени. Носете си само паспорта и идентификационния номер. Няма ограничения за възрастта", казва главният командир Юрий Галушкин.

Преди по-малко от час украинската армия съобщи, че продължава битката в районите около Киев. Украинските войници са взривили мост, за да попречат на напредването на руските сили. Успели са и да задържат контрола над малко летище в покрайнините на града, което би могло да се използва за „трамплин“ за руската въздушна атака.

10:59 25.2.2022

Всички държави членки на Европейския съюз (ЕС), които са в близост до зоната на конфликта в Украйна, се подготвят да приемат евентуално украински граждани, които желаят временно да напуснат страната. Това стана ясно от думите на министър-председателя Кирил Петков, който е в Брюксел.

“Не можем да си представим какво е на семействата, които напускат домовете си, но можем да им подадем ръка и да им осигурим подслон и сигурност”, каза Петков и допълни, че България ще изпълни своя дълг, особено към българското малцинство в Украйна.

По думите му ситуацията е напълно променена и много драматична. “Военната агресия, на която ставаме свидетели, е абсолютно неприемлива”, каза още премиерът, който участва в специалното заседание на Европейския съвет, посветено на военната агресия на Русия в Украйна.

Петков допълни, че във фокуса на кабинета е енергийната сигурност на България.

"Наред с мъката, изпитваме и срам". Протестиращите срещу войната
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

09:54 25.2.2022

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че той е "цел номер 1" за Русия, но той няма никакво намерение да напусне столицата Киев.

Според него целта на руските сили е да унищожат държавата Украйна, като премахнат държавния й глава.

Той обвини руската армия, че се е целила и в цивилни зони след началото на въздушната офанзива срещу Киев в ранните часове на петък.

06:52 25.2.2022

Няколко експлозии е имало рано сутринта в петък в Киев, съобщи Би Би Си. Най-малко една жилищна сграда в столицата е сериозно повредена - в съобщенията се казва, че трима души са ранени.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че през първия ден на военни действия в Украйна са убити 137 души. Той подписа и указ за обща мобилизация на населението. Тя ще бъде в сила в рамките на 90 дни. Зеленски каза, че руски групи саботьори вече се намират на територията на Киев.

Във видеобръщение към нацията Зеленски подчерта, че страната му е оставена да воюва сама с Русия.

"Оставени сме сами да отбраняваме държавата си. Кой е готов да се бие редом до нас? Не виждам никого."

Зеленски отправи и други критики към западните съюзници.

"Попитах директно 27-те лидери на Евросъюза дали ще приемат Украйна в НАТО. Всички се страхуват да отговорят. Но ние не се страхуваме, не се страхуваме от нищо. Не се страхуваме да защитим страната си, да говорим с Русия, да говорим за гаранции за сигурност за нас. Но какви гаранции ще получим? И най-важното - кои страни ще ни ги предоставят?"

Зеленски каза, че остава в столицата Киев, а семейството му също е в Украйна, въпреки че той бил поставен като цел номер едно от руснаците, а семейството му - като цел номер две. Зеленски коментира, че Русия иска да навреди политически на Украйна като ликвидира държавния глава.

Заредете още

XS
SM
MD
LG