Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

19:12 26.2.2022

Лидерът на руския регион Чечня каза, че е изпратил бойците си в Украйна, за да се присъединят към руските войски, съобщи Би Би Си.

Във видео, публикувано онлайн, Рамзан Кадиров каза, че чеченските сили досега успешно са превзели украинско военно съоръжение, без да са понесли никакви жертви.

Лидерът на южната руска република е ключов съюзник на руския президент.

Оправдавайки инвазията, той казва, че решението на Путин да атакува Украйна ще попречи на враговете на Москва да използват страната за атака срещу Русия.

Чеченските бойци, лоялни на Кадиров, имат черна слава и са обвинени в нарушаване на правата на човека.

18:34 26.2.2022

Русия възобнови в събота следобед придвижването на войските си в Украйна, съобщи говорителят на президента Владимир Путин Дмитри Песков. Той обясни, че в петък времено придвижването е било спряно по заповед на Путин в очакване на преговори с украинската страна.

"Денонощие по-късно украинската страна отказва преговори" и придвижването е възобновено, каза Песков, цитиран от държавната агенция ТАСС.

Агенцията цитира свои източници от Министерството на отбраната, според които Русия не е очаквала толкова сериозна съпротива в Украйна. Първоначално новината съдържаше и данни за руските загуби, за които ТАСС се позова на свои източници във военното министерство.

Според публикуваната, а после изтрита информация, Русия е загубила досега 14 самолета, 8 вертолета, 102 танка, 536 бронирани машини, 15 артилерийски установки, един зенитен ракетен комплекс БУК-1, както и над 3500 войници. Досега официално съобщение от руска страна за загубите няма. Тези данни са близки до съобщаваните от украинска страна.

Публикуваната и после изтрита информация за руските загуби в агенция тасс
Публикуваната и после изтрита информация за руските загуби в агенция тасс

16:06 26.2.2022

Турция забранява навлизането на руски военни кораби в Черно море. Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски в Туитър. "Забраната за преминаване на руски бойни кораби в Черно море и значителната военна и хуманитарна подкрепа за Украйна са изключително важни днес", пише Зеленски.

Все още няма информация какво точно е решението на Турция. Анкара може да спре движението на руски кораби само в едната посока - от Черно към Средиземно море. Причината според Чавушоглу е, че Турция няма право да пречи на кораби, които искат да се завърнат в собствените си бази - в случая руските черноморски бази.

Съгласно Конвенцията от Монтрьо Турция е страната, която контролира движението през Босфора и Дарданелите, и има право в случай на война да налага ограничения в преминаването на чужди кораби.

Украйна отправи молба за това към Турция още с началото на руската инвазия.

В петък външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу каза, че Турция не може да попречи на руски кораби да навлизат в Черно море през Босфора и Дарданелите.

14:55 26.2.2022

Русия затвори въздушното си пространство за български самолети. Решението е взето в отговор на „неприятелските действия на авиовластите“, съобщата ТАСС. Същата мярка се прилага и по отношение на самолетите от Полша и Чехия.

Полети от тези страни могат да бъдат осъществявани само със специално разрешение на Росавиация и руското външно министерство. Решението влиза в сила от събота в 15 ч. московско време.

Късно в петък България забрани на руски самолети да преминават през българското въздушно пространство.

14:27 26.2.2022

Руският медиен регулатор Роскомнадзор разпореди на медиите да изтрият новини и репортажи, използващи думите „нападение“, „инвазия“ или „обявяване на война“, за да опишат масовото, непровокирано военно нахлуване на Русия в съседна Украйна.

Регулаторът съобщи в събота, че е започнал разследване за "разпространение на недостоверна обществено значима информация" срещу независимите издания "Новая газета", "Ехото на Москва", "InoSMI", "Медиазона", New Times, Dozhd и др. за отразяването им на войната в Украйна.

Медиите бяха обвинени в публикуване на "неточна информация за обстрела на украински градове и цивилни жертви в Украйна в резултат на действията на руската армия". Ако изданията откажат да изтрият публикациите си, Роскомнадзор заплаши да ги блокира.

14:22 26.2.2022

Международният комитет на Червения кръст трябва да премахне телата на "хиляди" руснаци, убити при нахлуването в Украйна и да ги върне в Русия. „Това са хиляди тела на окупаторите. Това е хуманитарна нужда“, каза вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук. „Молим телата на руските окупатори да бъдат изнесени от територията на страната и да отидат в Руската федерация“, каза Верешчук.

Тя се обърна към Червения кръст да направи каквото е необходимо, „за да разреши този хуманитарен проблем“.

По-рано украинските военни съобщиха във Фейсбук, че са били убити над 3500 руски войници. Русия засега не е признала за жертви.

13:02 26.2.2022

Министърът на външните работи на Украйна призова света да спре да купува руски суров петрол. Той публикува статус по повод атаката срещу Киев.

„Киев, нашият прекрасен, спокоен град, оцеля още една нощ под атаки на руски сухопътни сили и ракети. Една от тях удари жилищен апартамент в Киев. Искам от света: пълна изолация на Русия, изгонване на посланици, петролно ембарго, разрушаване на икономиката й Спрете руските военни престъпници!", пише Кулеба.

12:52 26.2.2022

Кораб под молдовски флаг е бил ударен от ракетен изстрел от руски военен кораб в Черно море, съобщи командващият въоръжените сили на Украйна каза.

Военноморската агенция на Молдова съобщи, че целият екипаж на танкера се състои от руски граждани, а компанията, която експлоатира танкера, е украинско юридическо лице. Съобщава се за двама ранени. На кораба е избухнал пожар, но огънят е потушен. Според молдовската военноморска агенция спасителните операции са били извършени от украинските власти.

12:44 26.2.2022

Кметът на западния град Лвов, близо до границата с Полша, каза, че украинските сили са отбили руската атака срещу града.

"Въоръжените сили отблъскват окупатора! Ние държим ситуацията под контрол", добави той.

Лвов е най-големият по население град в Западна Украйна. Досега по-голямата част от боевете са бяха съсредоточени в източната, северната и южната част на Украйна.

09:27 26.2.2022

Украинската столица Киев прежива тежка нощ. По улиците на града са се водили бойни действия. Това съобщава в изявление градската управа. Властите казват, че броят на жертвите "се уточнява".

Досега Киев съобщава за 3000 убити руски войници и 137 украински.

Руските сили са изстреляли крилати ракети от Черно море по градовете Суми, Полтава и Мариупол, съобщиха украинските власти.

В събота украинските военни казаха, че са свалили втори военно-транспортен самолет Ил-76. Двама американски служители, пряко запознати с условията на място казаха, че руският военен самолет е бил свален на 85 километра южно от Киев.

Минометна атака в Харков
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

08:05 26.2.2022

Украинският президент Володимир Зеленски е отхвърлил предложението на Вашингтон за евакуацията му от Украйна, съобщава Би Би Си. "Битката е тук. Имам нужда от боеприпаси, а не от превоз", каза Зеленски, цитиран от Асошиейтед прес, позовавайки се на висш служител на разузнаването.

Володимир Зеленски публикува нов видеозапис, на който се разхожда из улиците на Киев. „Има много фалшива информация онлайн, че призовавам нашата армия да сложи оръжие и че има евакуация. Тук съм. Няма да слагаме оръжие. Ще защитаваме държавата си", каза Зеленски.

В петък Зеленски публикува друго видео като доказателство, че той и екипа му са в Киев, а не са напуснали столицата. „Всички сме тук“, каза украинският президент.

06:38 26.2.2022

Си Ен Ен разпространи нови сателитни снимки на международното летище в Киев, които показват, че то е невредимо, но пистите му са блокирани от превозни средства.

Изображенията, потвърждават информацията за действия, предприети в Украйна преди началото на руската инвазия - пистите са блокирани с цел да попречат на руските самолети да кацнат и да използват летището.

06:13 26.2.2022

По улиците на Киев се водят бойни действия. Това се съобщава в изявление на управата на града, цитирано от Би Би Си. „В момента има боеве по улиците на нашия град“, се казва в съобщението. Гражданите са предупредени да не приближават прозорци.

По-рано украинските власти предупредиха, че руските сили ще се опитат за една нощ да щурмуват столицата Киев и да свалят нейното ръководство.

Президентът Володимир Зеленски каза, че ще бори в Киев и предупреди украинците, че „не могат да си позволят да загубят“ града и трябва да се подготвят за „много тежка“ нощ.

23:15 25.2.2022

Руски самолети вече не могат да преминават през българското въздушно пространство, съобщи Министерството на транспорта. Забраната влиза в сила в 00:00 часа на 26 февруари.

В съобщение, изпратено до медиите, институцията посочва, че решението е взето "във връзка с изострянето на военния конфликт и в знак на солидарност с Украйна".

Забраната е за кацане, излитане и навлизане в българското въздушно пространство, включително и в това над териториалните води. Тя се отнася за всяко въздухоплавателно средство, което има лиценз, издаден от Руската федерация.

21:57 25.2.2022

Европейският съюз се съгласи да замрази активите на руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров. Путин и Лавров ще бъдат обект на замразяване на активи като част от нов пакет санкции, договорен на спешна среща на върха на лидерите на ЕС в петък.

Външните министри на ЕС приеха новите санкции в отговор на руската инвазия в Украйна. Германският външен министър Аналена Бербок каза, че санкциите срещу Путин и Лавров означават, че черният списък на ЕС вече надхвърля олигарсите, но не е ясно дали този ход реално би засегнал двамата или е по-скоро символичен.

Новите санкции идват в допълнение към замразяването на активи и забраните за пътуване, които вече са наложени на висши служители на Кремъл и руски депутати, замесени в решението на Русия от 21 февруари да признае две области в Източна Украйна за независими държави.

Великобритания също реши да замрази всякакви авоари на Путин и Лавров, допълва Ройтерс. По повод на въведените нови британски санкции говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че и двамата нямат сметки във Великобритания, предаде ТАСС.

19:26 25.2.2022

В навечерието на войната Владимир Путин нарече Украйна страна, която "никога не е имала държавност". Според него тя е създадена едва в началото на 20-и век и е творение на Владимир Ленин.

Историкът Стефан Дечев обяснява какво казва историята. Отговорът накратко - това твърдение не е вярно.

19:09 25.2.2022

Най-малко 100 000 души вече са напуснали домовете си в Украйна, за да избягат от руската инвазия, която президентът Владимир Путин започна на 24 февруари. Няколко хиляди души са избягали в съседните държави като Молдова, Румъния и Полша. Затова съобщи говорителката на агенцията за бежанци на ООН.

Организацията казва, че се подготвя за до 4 милиона бежанци от Украйна, ако войната, водена от Русия срещу Киев продължи.

Самите правителства на Молдова и Румъния също съобщиха, че са приели съответно 16 000 и 10 000 украинци, бягащи от страната. Повечето пристигащи са жени, деца и възрастни.

Украински бежански прекосяват румънската граница на 25 февруари 2022 г.
Украински бежански прекосяват румънската граница на 25 февруари 2022 г.

19:00 25.2.2022

Мащабната инвазия, която Русия предприе в Украйна от север, изток и юг шокира по-голямата част от света. Световният спорт също се включи във всеобщото възмущение от действията на Владимир Путин и армията му.

Двете най-значимими реакции обаче остават решенията на европейската футболна централа УЕФА и ръководството на Формула 1 да лишат Русия от финала в най-престижния европейски клубен турнир по футбол през май и от кръга в най-авторитетния автомобилен световен шампионат през септември.

18:33 25.2.2022

На първия ден от руската инвазия в Украйна руските сили превзеха затворената атомна електроцентрала в Чернобил, която е центърът на най-голямата технологична катастрофа в историята. АЕЦ-ът не работи след трагедията от 1986 г., а реакторът, който се взриви е скрит под специален саркофаг, който не позволява изтичането на радиоактивни материали.

Защо тогава Чернобил се явява от такова стратегическо значение за Путин?

18:01 25.2.2022

Руският президент Владимир Путин призова украинската армия да извърши военен преврат срещу правителството в Киев. Това се случва по-малко от два часа, след като държавният говорител Дмитри Песков съобщи, че Кремъл е готов да проведе преговори с Украйна, ако тя обяви неутралитет.

„Вземете властта в ръцете си. Изглежда, че ние с вас по-лесно ще достигнем съгласие отколкото с тази тайфа наркозависими и нео-нацисти в Киев“, каза Путин в петък следобед по време на обръщение към Съвета за сигурност на Русия. Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е евреин, отрича обвиненията на руския държавен глава в неонацизъм, за които той никога не е представил никакви доказателства.

Руският президент продължи да обвинява украинското правителство, че са причината за жертвите на военната инвазия на Москва, които надминаха 130 по данни на властите в Украйна. По думите на Путин те поставят военновъздушни ракети и тежко снаряжение сред мирното цивилно население, за да се отбраняват срещу атакуващите руски войски. Така, когато руските сили убият невинни хора, Киев може да ги обвини, че атакуват цивилните.

По-рано в петък говорителят на Кремъл Дмитри Песков каза, че Москва е готова да преговаря с Украйна, ако тя обяви неутралитет. Изявлението на Путин обаче поставя под въпрос твърдението на Песков.

Все пак Украйна отговори, че е готова да проведе преговори с Русия за това Киев да обяви неутралитет в замяна на спиране на военните действия и гаранции за сигурност. Това каза съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, цитиран от Ройтерс и Си Ен Ен.

"Украйна винаги е оставяла място за преговори. Включително сега, когато Русия започна пълномащабна инвазия. Тази война трябва да бъде спряна. Тези военни действия трябва да бъдат прекратени", каза още Подоляк.

Какво мислят руснаците за инвазията
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Заредете още

XS
SM
MD
LG