Връзки за достъпност

Извънредни новини
Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски по време на срещата им в Киев в петък
Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски по време на срещата им в Киев в петък

на живо Войната: ЕС отпуска заем до 35 млрд. евро на Украйна. Парите са от замразени руски активи

Обновена

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

16:53 25.2.2022

Украйна е поискала спешна хуманитарна помощ от България. Това съобщи заместник-министърката на външните работи Ирена Димитрова на брифинг в петък.

"Току-що получихме списък с неща, от които те имат нужда. В него влизат питейна вода, детски дрехи и др. Предадохме го на компетентните институции, за да видим с какво можем да помогнем”, каза зам.-министърката.

От нейните думи се разбира още, че МВнР е извикало руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, за да ѝ бъде обяснена българската позиция за ставащото в Украйна.

Това е сторил още вчера заместник-министър Васил Георгиев. Той е разговарял с Митрофанова и е иразил българската позиция. Тя е, че София осъжда агресивните военни действия срещу Украйна и съдействието на Беларус в тях. “Считаме това за погазване на международното право и акт на агресия срещу независима държава”, каза Димитрова.

От МВнР съобщиха още, че 363-ма български граждани от Киев и около 150-има от Одеса са поискали евакуация към България до този момент. Планира се това да стане с четири автобуса от Киев и три - от Одеса.

16:48 25.2.2022

Турция не може да попречи на руски кораби да навлизат в Черно море през Босфора и Дарданелите. Това каза външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу по-рано в петък.

Реакцията му идва, след като в четвъртък Украйна отправи официално искане към Анкара да затвори за руски военни кораби двата пролива, които са единственият път от Средиземно към Черно море.

16:10 25.2.2022

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия е готова за разговори с Украйна в беларуската столица Минск, съобщи РИА Новости.

Но Киев ще трябва обяви неутралитет, който ще трябва да включва „демилитаризация“. Русия още преди месеци поиска Украйна да обяви, че никога няма да се присъедини към НАТО.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски няколко пъти призова Владимир Путин да започнат преговори, но не е сигурно дали ще се съгласи при условията, поставени от Песков.

Минск е ключова локация за провеждането на преговорите, защото е мястото, където бяха подписани споразуменията, с които беше направен опит да се прекрати конфликта в Източна Украйна. Той започна през 2014 г.

След като Путин нападна Украйна, той де факто наруши тези договори.

По-рано в петък външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че няма да се водят никакви преговори, докато украинската армия не се предаде и не остави оръжията си.

15:28 25.2.2022

Президентът на Украйна Володимир Зеленски направи емоционално изявление от Киев, в което обвини европейските лидери, че не предприемат достатъчно бързи действия, за да спрат инвазията на Русия.

„Колоните от танкове и въздушните атаки са много подобни на това, което Европа видя преди много време, по време на Втората световна война – нещо, за което тя каза „никога повече“, каза Зеленски.

„Но ето го тук, отново. Сега, през 2022. 75 години след края на Втората световна война“.

Според Зеленски не е прекалено късно да се спре руската „агресия“, ако европейските лидери действат бързо. Той призова гражданите из целия Европейски съюз да протестират и да накарат правителствата си да предприемат по-решителни действия.

„Сигурен съм, че всички виждате това – всички вие, цяла Европа. Но ние не виждаме какво вие ще направите по въпроса. Вие как ще защитите себе си, след като сте толкова бавни при оказването на помощ на Украйна?“

13:25 25.2.2022

Външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че целта на руската инвазия в Украйна не е страната да бъде окупирана, а да се даде възможност на населението самостоятелно да избере независимо от Запада управление. Той направи изявлението си по време на онлайн пресконференция в петък.

В същото време руски танкове нахлуват в Киев и напредват към центъра на града, а руската армия от часове обстрелва украинската столица, където милиони цивилни се крият по домовете си и в подлези и спирки на метрото.

Лавров повтори неколкократно тезите на руския президент Владимир Путин, с които той оправда започването на войната в Украйна. Нахлуването страната беше осъдено от всички демократично избрани лидери в света, които посочиха, че това е нарушение на международното право.

Външният министър каза отново, че Русия иска да “демилитаризира и денацифицира” Украйна и да спре “геноцида” срещу рускоговорящото население. Твърдението на Кремъл, че правителството в Украйна е неонацистко е невярно и се прокарва още от 2014 г. Не е вярно и че Киев води геноцид срещу проруското население. Москва никога не е предоставила доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Владимир Путин казва, че западните държави са “милитаризирали” нарочно страната, а неговата “операция” цели да даде възможност на хората “сами да избират своето бъдеще”. Тази теза беше повторена от Лавров в петък в отговор на въпрос на журналист на Би Би Си как може да оправдае инвазията в независима държава. Кремъл не нарича инвазията в Украйна “война”, а “военна операция”, което не отговаря на случващото се мащабно нападение.

11:44 25.2.2022

Руски военни вече са в Киев, а руски танкове напредват през жилищен квартал в посока центъра на града. Затова съобщи министерството на отбраната на Украйна около 11:30 часа българско време в петък.

На това видео, публикувано в Туитър, се вижда придвижването на военни превозни средства през кв. Оболон, който се намира на север от центъра на столицата. Неговата достоверност е проверна и потвърдена от Би Би Си.

Украинското правителство призовава гражданите на Киев, които искат да се включат в отбраната на града да хвърлят коктейли „Молотов“ по руската армия. Те съветват останалите жители да се скрият на безопасно място и да не излизат.

Армията на Украйна публикува призив към всички цивилни без значение от възрастта им да се включат в отбраната, като се запишат като доброволци.

"Днес, Украйна се нуждае от всичко. Всички процедури за присъединяване са опростени. Носете си само паспорта и идентификационния номер. Няма ограничения за възрастта", казва главният командир Юрий Галушкин.

Преди по-малко от час украинската армия съобщи, че продължава битката в районите около Киев. Украинските войници са взривили мост, за да попречат на напредването на руските сили. Успели са и да задържат контрола над малко летище в покрайнините на града, което би могло да се използва за „трамплин“ за руската въздушна атака.

10:59 25.2.2022

Всички държави членки на Европейския съюз (ЕС), които са в близост до зоната на конфликта в Украйна, се подготвят да приемат евентуално украински граждани, които желаят временно да напуснат страната. Това стана ясно от думите на министър-председателя Кирил Петков, който е в Брюксел.

“Не можем да си представим какво е на семействата, които напускат домовете си, но можем да им подадем ръка и да им осигурим подслон и сигурност”, каза Петков и допълни, че България ще изпълни своя дълг, особено към българското малцинство в Украйна.

По думите му ситуацията е напълно променена и много драматична. “Военната агресия, на която ставаме свидетели, е абсолютно неприемлива”, каза още премиерът, който участва в специалното заседание на Европейския съвет, посветено на военната агресия на Русия в Украйна.

Петков допълни, че във фокуса на кабинета е енергийната сигурност на България.

"Наред с мъката, изпитваме и срам". Протестиращите срещу войната
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

09:54 25.2.2022

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че той е "цел номер 1" за Русия, но той няма никакво намерение да напусне столицата Киев.

Според него целта на руските сили е да унищожат държавата Украйна, като премахнат държавния й глава.

Той обвини руската армия, че се е целила и в цивилни зони след началото на въздушната офанзива срещу Киев в ранните часове на петък.

06:52 25.2.2022

Няколко експлозии е имало рано сутринта в петък в Киев, съобщи Би Би Си. Най-малко една жилищна сграда в столицата е сериозно повредена - в съобщенията се казва, че трима души са ранени.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че през първия ден на военни действия в Украйна са убити 137 души. Той подписа и указ за обща мобилизация на населението. Тя ще бъде в сила в рамките на 90 дни. Зеленски каза, че руски групи саботьори вече се намират на територията на Киев.

Във видеобръщение към нацията Зеленски подчерта, че страната му е оставена да воюва сама с Русия.

"Оставени сме сами да отбраняваме държавата си. Кой е готов да се бие редом до нас? Не виждам никого."

Зеленски отправи и други критики към западните съюзници.

"Попитах директно 27-те лидери на Евросъюза дали ще приемат Украйна в НАТО. Всички се страхуват да отговорят. Но ние не се страхуваме, не се страхуваме от нищо. Не се страхуваме да защитим страната си, да говорим с Русия, да говорим за гаранции за сигурност за нас. Но какви гаранции ще получим? И най-важното - кои страни ще ни ги предоставят?"

Зеленски каза, че остава в столицата Киев, а семейството му също е в Украйна, въпреки че той бил поставен като цел номер едно от руснаците, а семейството му - като цел номер две. Зеленски коментира, че Русия иска да навреди политически на Украйна като ликвидира държавния глава.

23:17 24.2.2022

САЩ санкционираха водещи руски банки и държавни компании заради нахлуването на Русия в Украйна. Сред засегнатите от мерките банки са Сбербанк и ВТБ, а достъпът на компании като Газпром и Ростелеком до американските финансови пазари е ограничен. Санкции бяха наложени и срещу банки и военни заводи в Беларус.

23:07 24.2.2022

Основни руски банки и компании се изключват от сделки с британската национална валута, а имуществото им в Обединеното кралство се блокира, съобщи премиерът Борис Джонсън.

Сред засегнатите са Внешторгбанк (ВТБ), Промсвязбанк, Ростех, Уралвагонзавод, Сибур и други. Санкциите са наложени на общо 100 физически и юридически лица, каза Джонсън. Те се въвеждат заради агресията на Русия срещу Украйна, която започна в четвъртък.

Освен това Великобритания спира достъпа до своя територия на самолети на руския национален превозвач Аерофлот.

До дни Лондон ще спре и износа за Русия на продукти от сферата на високите технологии и оборудване за рафинериите.

Великобритания налага аналогични финансови санкции на Беларус.

Русия има най-малко 30 000 свои войници в Беларус от 10 февруари, като присъствието им там беше обяснявано със съвместни учения. Сутринта в четвъртък Украйна беше нападната включително и от територията на Беларус.

23:00 24.2.2022

Само няколко часа след като първите руски снаряди паднаха върху цели на украинска територия, Украйна отправи конкретна молба за помощ. Призивът й се оказа в сякаш неочаквана посока: стараната поиска помощ не от Запад, а от Юг.

В четвъртък посланикът на Украйна в Турция Васил Боднар съобщи, че страната му е поискала от Анкара да затвори Босфора и Дарданелите за руски кораби.

20:54 24.2.2022

Русия арестува най-малко 1057 протестиращи срещу войната в Украйна, предаде ОВД-инфо. Демонстрациите се проведоха в над 47 града на страната.

Само в Москва арестуваните протестиращи са 520 души.

Тези данни са валидни към 20.30 ч. българско време.

По време на протестите са арестувани трима репортери на Радио Свободна Европа. Един от тях е успял да изпрати в редакцията запис от задържането си. Чува се, как той се представя като журналист и моли да спрат да го удрят по краката и да му извиват ръцете.

Арестувани са и репортери на други медии.

18:54 24.2.2022

Държавите от Г-7 осъдиха руската инвазия в Украйна и съобщиха, че ще наложат “тежки и координирани икономически и финансови санкции” срещу Москва.

“Тази криза е сериозна заплаха за базирания на правила международен ред, с последствия далеч отвъд Европа”, заявиха лидерите на страните от Г-7 в съвместно изявление. Те добавиха, че руският президент Владимир Путин е върнал войната на континента. “Той застана на грешната страна на историята.”

Групата Г-7 обединява най-развитите икономически държави в света - Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония.

18:13 24.2.2022

Руските войски се опитват да превземат ядрената централа в Чернобил. За това предупреди Володимир Зеленски. Руските войници са в зоната на централата, а опасенията на Киев са, че действията им могат да доведат до огромни последствия.

„Войниците ни дават живота си, за да може трагедията от 1986 г. да не се повтаря“, каза Зеленски.

Ядрената централа, която се намира на 130 км от Киев, отдавна е неактивна, а взривеният през 1986 г. реактор се намира под саркофаг, който не позволява изтичането на радиация.

Руските войски са влезли в района на централата от Беларус. Украинските власти предупреждават, че в случай, че резервоарите с радиоактивни отпадъци или саркофагът бъдат унищожени, това може да доведе до последствия за териториите на Беларус, Украйна и страните от ЕС.

Въздушните удари от първия ден на войната в Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

17:22 24.2.2022

НАТО няма и не възнамерява да изпраща сили в Украйна. Това обяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. По думите му алиансът ще засили присъствието си по източния фланг. Той изрази увереност, че Москва няма да атакува държава членка, защото знае, че НАТО е „най-силният съюз в историята“.

„Това е агресия срещу суверенна, мирна държава и сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност”, каза още той.

17:10 24.2.2022

Народното събрание прие декларация, в която категорично осъди руската агресия срещу Украйна.

“Парламентът категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна”.

Парламентът се опитваше в продължение на часове да изработи обща позиция, а присъствието на думата "санкции" предизвика спорове.

16:17 24.2.2022

Агенцията за бежанците към ООН съобщава, че ситуацията в Украйна се влошава бързо и призова съседните държави да оставят границите си отворени за украинци, които търсят убежище.

Няколко от съседските държави вече се подготвят за бежанците. Полша започна изграждането на точки, на които бежанците ще бъдат посрещани. От здравното министерство в страната обявиха, че в болниците се приготвят допълнителни легла за ранените.

Унгария и Словакия също изразиха готовност да приемат бежанци от Украйна като изпратиха допълнителни гранични служители, за да поддържат наплива по пропускателните пунктове. Германия предложи хуманитарна помощ за съседните страни на Украйна.

По-рано днес България също изрази готовност да приеме украински граждани, а премиерът Кирил Петков обяви, че към момента подобно желание са заявили над 4000 души.

15:22 24.2.2022

И двете воюващи сили дават сериозни жертви.

Край Киев беше свален товарен самолет на украинските военновъздушни сили, съобщи украинската редакция на Свободна Европа. Загинали са най-малко петима души от 14-членния екипаж.

В същото време два руски хеликоптера също бяха свалени в района на украинската столица. От министерството на отбраната на Украйна съобщиха и за пленени руски войници, както и за унищожени танкове и друга тежка техника.

14:36 24.2.2022

Светът остро осъди нападението на Русия срещу Украйна. Вижте реакциите на част от лидерите на световните правителства и най-големите международни организации.

Заредете още

XS
SM
MD
LG