Връзки за достъпност

Извънредни новини
Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски по време на срещата им в Киев в петък
Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски по време на срещата им в Киев в петък

на живо Войната: ЕС отпуска заем до 35 млрд. евро на Украйна. Парите са от замразени руски активи

Обновена

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

13:26 24.2.2022

Украйна обяви, че къса дипломатическите си отношения с Русия.

11:48 24.2.2022

Хиляди украинци се наредиха пред банкоматите и бензиностанциите в цялата страна. Кореспондент на Би Би Си съобщава за напрежение, несигурност и страх сред местното население. Най-тежка е ситуацията в населените места в Донецка област, които все още са под контрола на украинските сили.

Опашка пред банкомат в Киев
Опашка пред банкомат в Киев

Столицата Киев е блокирана от огромни задръствания, а хиляди се опитват да напуснат града след началото на руските нападения.

Основни булеварди в Киев са задръстени от ранните часове на 24 февруар
Основни булеварди в Киев са задръстени от ранните часове на 24 февруар

Украинското правителство призовава за спокойствие и призовава всяка информация да бъде проверявана както от медиите, така и от гражданите. Опасенията на властта са свързани с масовата дезинформация, която е определена като „една от най-големите заплахи“.

Десетки души се редят на автогарите
Десетки души се редят на автогарите

11:20 24.2.2022

Седем души са убити в следствие на бомбардировка от страна на руските военни. Това съобщи украинската полиция, цитирана от Би Би Си. Жертвите са от военен взвод в Подилск, който се намира край Одеса (на 700 км. от Донецк). След атаката са били ранени и други седем души.

Военното министерство на Украйна съобщи за изчезнали 19 войници, след като руските сили са унищожили мост над река Ингулец.

Си Ен Ен съобщава за руски войски, които са проникнали на територията на Украйна през Одеса, но засега няма данни за сблъсъци в украинския град. По-рано Би Би Си съобщи, че руски и беларуски войници навлизат на територията на страната от територията на Беларус, Крим и Русия.

09:34 24.2.2022

До този момент 102-ма българи, намиращи се на територията на Украйна, са заявили желание да бъдат евакуирани. Това съобщи пред Свободна Европа говорителят на Министерството на външните работи (МВнР) Митко Димитров.

По думите му българската мисия в Киев е инструктирала българите на място да бъдат постоянно на посочените от тях адреси. Причината е, че “когато се наложи евакуация” властите трябва да успеят да се свържат с тях.

Към 7.30 ч. сутринта в четвъртък евакуация не е необходима, уточни Димитров. Той каза още, че българската мисия в Украйна е в постоянна комуникация с останалите европейски представителства на място.

В същото време хиляди граждани започнаха да се изнасят от столицата Киев. В снимки на различни агенции бяха показани големи задръствания по ключови пътни артерии на града.

08:50 24.2.2022

В четвъртък ще се проведе извънредна среща при президента Румен Радев, на която ще бъде обсъдена ситуацията в Украйна. Това заяви министърът на отбраната на България Стефан Янев.

„За пореден път имаме поредното доказателство, че системата от международни отношения не работи както ни се иска и както е заложено според устава на ООН. В този смисъл това, което наблюдаваме е доказателство, че в крайна сметка всички усилия за диалог и дипломация невинаги дават резултат“, каза той цитиран от бТВ.

„Нека не бързаме да слагаме етикети дали е ограничена военна операция или война ситуацията в Украйна“, каза още Янев.

Малко по-късно той публикува позиция и в профила си във фейбсук, в която нарече действията на Русия "недопустими".

07:56 24.2.2022

Украинските въоръжени сили публикуваха изявление, в което се казва, че руските военни са започнали „интензивен обстрел“ в източната част на страната, съобщи Би Би Си.

Русия е нанесла ракетни удари по летище Бориспол близо до Киев и няколко други летища, се казва в изявлението. В него се съобщава, че украинските военновъздушни сили се борят с въздушна атака на Русия.

Изявлението отрече съобщенията за руски парашутисти в южния пристанищен град Одеса.

07:50 24.2.2022

Европейският съюз ще държи Москва отговорна за "неоправданата" й атака срещу Украйна, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"В тези мрачни часове мислите ни са с Украйна и невинните жени, мъже и деца, които са изправени пред тази непровокирана атака и се страхуват за живота си", заяви тя в Tуитър.

"Ще потърсим отговорност от Кремъл", каза фон дер Лайен.

Лидерите на ЕС ще проведат извънредна среща на върха в Брюксел по-късно в четвъртък.

Британският премиер Борис Джонсън каза, че е възмутен от ужасния развой на събитията в Украйна. Той добави, че е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски, за да обсъдят следващи стъпки.

"Президентът Путин избра пътя на кръвопролитието и унищожението, като предприе непредизвикана атака срещу Украйна", заяви премиерът в "Туитър".

07:48 24.2.2022

Три взрива са регистрирани тази сутрин в Одеса, каза за БНТ българският консул в града Светослав Иванов. Летището е затворено. Няма информация за пострадали граждани.

Иванов каза, че няколко български граждани са пожелали да се евакуират и от консулството са им дадени указания. По думите му ситуацията в града е спокойна, но информацията засега е оскъдна.

21:59 23.2.2022

Сепаратистите в Източна Украйна евакуират жени, деца и възрастни от 16 февруари. Хората прекарват дни на границата с Русия без храна и вода. Според сепаратистите евакуацията е нужна, защото Украйна може да нападне. Но наблюдатели смятат, че така се разчиства пътят на руските войски.

"Никой не ги чака." Какво се случва с хората, които сепаратистите евакуират
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

19:30 23.2.2022

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел свика извънредна среща на лидерите на държавите членки на Европейския съюз, съобщиха световните агенции. Тя ще се проведе в четвъртък, 24 февруари, в Брюксел.

Европейските лидери ще обсъдят напрежението с Русия, става ясно от писмото на Мишел, цитирано от Би Би Си. В него председателят на Европейския съвет посочва, че „агресивните действия“ на Русия нарушават „международното право и териториалната цялост и суверенитета на Украйна“ и призовава за „колективен подход“ на европейските лидери.

В сряда Министерството на външните работи на България съобщи, че външната министърка Теодора Генчовска ще посети Украйна. Визитата ще бъде в четвъртък, 24 февруари и в нея ще участват външните министри на балтийските държави – Литва, Латвия и Естония.

„Основната цел на съвместното посещение е да се изрази подкрепа към Украйна във връзка с предприетите от Русия действия в нарушение на Минските споразумения и международното право“, пише в съобщението.

„България признава и напълно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници.“

19:17 23.2.2022

След като само преди дни всички страни в напрежението около Украйна настояваха за дипломатическо решение на проблема, вече дипломацията не изглежда толкова възможна според анализатори и наблюдатели.

Тази промяна настъпи, след като в понеделник руският президент Владимир Путин призна за независими Донецка и Луганска "народни републики", които са част от международно признатите граници на Украйна.

Ето и една инфографика, която сравнява военната мощ на Украйна и Русия.

18:13 23.2.2022

Кибератака блокира достъпа до сайтовете на държавни институции и банки в Украйна, съобщи Би Би Си. Сред засегнатите уебстраници са тези на парламента, на министерствата на здравеопазването и на външните работи, както и на службите за сигурност.

Според украинския министър на дигиталната трансформация Михайло Федоров става дума за DDoS атака (дистрибутирана атака за отказ на услуга), чиято цел е да претоварят сайтовете с фалшив трафик и така да забавят или да спрат достъпа до тях.

Миналата седмица редица сайтове на украински институции отново станаха бяха свалени от кибератака. Украинските власти съобщиха, че са получили предупреждения, че се готвят още хакерски атаки срещу правителствени сайтове.

16:59 23.2.2022

Министерството на външните работи на Русия предупреди, че страната ще отговори на санкциите, наложени от САЩ заради признаването на самопровъзгласилите се „републики“ на сепаратистите в Украйна.

„Не трябва да има съмнение – санкциите ще получат силен отговор, не задължително симетричен, но добре калибриран и чувствителен за американската страна“, написа министерството в изявление на 23 февруари.

Във вторник Вашингтон санкционира две руски банки и трима души от обкръжението на руския президент Владимир Путин. Европейският съюз също обяви, че ще наложи санкции на Москва. Същото направиха Великобритания, Канада и Япония.

12:00 23.2.2022

Парламентът в Украйна одобри санкции срещу 351 руски депутати, които подкрепиха признаването на самопровъзгласилите се „републики“ на сепаратистите в Източна Украйна и изпращането на руски военни в региона, съобщи Ройтерс.

Мерките включват забрана за влизане в Украйна и блокиране на имущество на санкционираните под украинска юрисдикция.

По-рано върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика Жозеп Борел съобщи, че блокът ще санкционира същите 351 депутати в долната камара на руския парламент. ЕС, САЩ и редица отделни държави вече обявиха санкции срещу Русия заради ескалацията на напрежението с Украйна.

11:25 23.2.2022

Министерство на външните работи на Украйна призова украинските граждани да не посещават Русия. В насоки, публикувани в сряда, Киев посъветва украинците, които вече са в Русия, да напуснат страната.

Насоките бяха обявени два дни след като руският президент Владимир Путин призна самопровъзгласилите се “републики” на сепаратистите в Източна Украйна и нареди влизането на руски военни в региона.

09:22 23.2.2022

САЩ ще изпратят допълнителни войници и военна техника в държавите, които се намират в непосредствена близост до Украйна. Това съобщи американското министерство на отбраната на 22 февруари. Нареждането е дадено от американския президент Джо Байдън.

Войниците и техниката, които ще бъдат изпратени в Балтийските държави, Полша и югоизточния фланг на Украйна, вече се намират в Европа и ще бъдат преместени на изток. Това ще стане в рамките на седмица, посочи министерството на отбраната на САЩ.

В Балтийския регион ще бъде изпратен пехотен батальон от 800 войници, които сега се намират в Италия. Осем изтребителя F-35 ще бъдат изпратени от Германия към източния фланг на НАТО. Освен това 20 хеликоптера AH-64 “Апачи” ще бъдат преместени от Германия в Балтийските държави, а други 12 ще бъдат изпратени от Гърция в Полша.

“Този допълнителен персонал се препозиционира, за да бъдат подсигурени нашите съюзници от НАТО, за да бъде възпряна всяка възможна агресия срещу държави членки на НАТО и за да тренират те със силите на държавите домакини”, се казва в изявление на министерството на отбраната на САЩ.

В допълнение 8500 американски военни са поставени в режим на повишена бойна готовност.

08:28 23.2.2022

Русия ще евакуира дипломатите си от Украйна, съобщи външното министерство в Москва на 22 февруари.

“Първият ни приоритет е да се грижим за руските дипломати и служителите на посолството и генералните консулства”, написа руското външно министерство в изявление. “За да защити техния живот и тяхната сигурност, руското ръководство реши да евакуира персонала си от руската мисия в Украйна, което ще бъде направено в много близко бъдеще.”

Решението беше обявено малко след като руският президент Владимир Путин призна самопровъзгласилите се “републики” на сепаратистите в Източна Украйна и нареди влизането на руски военни в региона.

Следващите данни показват какви са настроенията в Русия:

08:00 23.2.2022

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отмени срещата си с руския външен министър Сергей Лавров, съобщиха световните агенции.

Сега, когато виждаме, че инвазията започва, няма смисъл от тази среща.
Антъни Блинкен


“Сега, когато виждаме, че инвазията започва, и Русия ясно даде да се разбере, че се отказва категорично от дипломацията, няма смисъл от тази среща в този момент”, каза Блинкен на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба във Вашингтон. “Консултирах се със съюзниците и партньорите ни. Всички се съгласихме.”

Блинкен се беше съгласил да се срещне с Лавров в Женева на 24 февруари само ако Русия не нападне Украйна.

По-рано говорител на руското външно министерство каза, че Лавров все още е готов да проведе разговори с Блинкен, след като президентът Владимир Путин нареди руски военни да влязат в регионите, контролирани от проруските сепаратисти в Източна Украйна.

“Нашата позиция остава същата. Готови сме за преговори”, каза говорителката на Лавров Мария Захарова на 22 февруари.

00:14 23.2.2022

Путин отрича правото на Украйна да съществува, каза във вторник американският президент Джо Байдън. Той се позова на едночасовата реч на Путин от понеделник. В нея руският президент описа Украйна като страна без история и държавност, марионетка в чужди ръце и извършител на геноцид.

Това беше първата реакция на президента на САЩ след решението на Русия да признае за независими два района на Украйна. Байдън обяви и първите санкции, които САЩ налагат в отговор на стъпките, предприети от Москва.

22:22 22.2.2022

С едночасовата си реч от понеделник вечер руският президент Владимир Путин отрече държавната традиция на Украйна и я посочи като заплаха за Русия. Такава теза изказа във вторник пред Свободна Европа дипломатът и бивш заместник-министър на външните работи Стефан Тафров.

Заредете още

XS
SM
MD
LG