Връзки за достъпност

Извънредни новини
Украински военен изстрелва боен дрон на фронтовата линия край Покровск
Украински военен изстрелва боен дрон на фронтовата линия край Покровск

на живо Войната: Дронове атакуваха предприятия в руската Воронежка област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Дронове атакуваха предприятия в руската Воронежка област;

  • Украински удар с дрон предизвика пожар в петролен склад край Воронеж;

  • Украйна получи от Румъния система "Пейтриът" за противовъздушна отбрана;

11:31 4.10.2024

Украински удар с дрон предизвика пожар в петролен склад край Воронеж

Украински удар с дрон предизвика пожар в петролен склад във Воронежка област в Югозападна Русия в петък, съобщи областният управител Александър Гусев.

По думите на Гусев пожарът е предизвикан от отломките на падащ безпилотен самолет, свален от руските системи за противовъздушна отбрана над склада в Анински район във Воронежка област.

“Запалила се е празна цистерна. По предварителна информация няма пострадали. На място работят екипи на пожарната”, написа Гусев в Телеграм.

И Русия, и Украйна използват безпилотни самолети за нанасяне на удари по критична инфраструктура в продължаващата повече от две години война, но през последните месеци украинските сили увеличиха атаките срещу руски енергийни съоръжения.

12:44

Дронове атакуваха предприятия в руската Воронежка област

Украински безпилотни самолети са атакували няколко предприятив в руската Воронежка област през нощта. Това съобщи губернаторът на областта Александър Гусев. Областта се намира в централна Русия и преди ден украински удар с дрон предизвика пожар в петролен склад там.

Не се уточнява кои предприятия са били атакувани. По думите на Гусев в едно от тях е имало пожар. Един човек е ранен. Една от целите на нападението може да е била дестилерия в Новохопърския район на Воронежка област, съобщава руската служба на Би Би Си, като се позовава на местни Телеграм канали. Няма официално потвърждение на тази информация.

Руското министерство на отбраната казва, че силите за противовъздушна отбрана са свалили 10 украински дрона през нощта. Седем от тях са били над Белгородска област, два над Курска област и още един над Воронежка област.

11:31 4.10.2024

Украински удар с дрон предизвика пожар в петролен склад край Воронеж

Украински удар с дрон предизвика пожар в петролен склад във Воронежка област в Югозападна Русия в петък, съобщи областният управител Александър Гусев.

По думите на Гусев пожарът е предизвикан от отломките на падащ безпилотен самолет, свален от руските системи за противовъздушна отбрана над склада в Анински район във Воронежка област.

“Запалила се е празна цистерна. По предварителна информация няма пострадали. На място работят екипи на пожарната”, написа Гусев в Телеграм.

И Русия, и Украйна използват безпилотни самолети за нанасяне на удари по критична инфраструктура в продължаващата повече от две години война, но през последните месеци украинските сили увеличиха атаките срещу руски енергийни съоръжения.

17:11 3.10.2024

Украйна получи от Румъния система "Пейтриът" за противовъздушна отбрана

В Украйна пристигна система за противовъздушна отбрана (ПВО) „Пейтриът“, дарена от Румъния, съобщиха представители на двете държави в четвъртък.

Новината идва само месец след като в началото на септември румънският парламент одобри изпращането на система „Пейтриът“ за Киев.

„Благодаря на всяка държава, която ни помага с противовъздушната отбрана. Специални благодарности на Румъния“, написа украинският президент Володимир Зеленски в платформата Екс.

Пред Радио Свободна Европа румънското министерство на отбраната също потвърди, че системата „Пейтриът“ е доставена в Украйна.

От началото на пълномащабната инвазия на Русия срещу Украйна през февруари 2022 г. Киев настоява за повече системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, които да получи от съюзниците си. През юли САЩ и НАТО обявиха, че ще изпратят още системи за ПВО на Украйна, включително системи „Пейтриът“.

16:41 3.10.2024

Русия се опитваше да превземе този малък град в Донбас две години. Руската армия даде много жертви при офанзивите си срещу него, но те бяха неуспешни. До началото на октомври, когато украинските сили бяха принудени да се изтеглят. Какво значи превземането на Вугледар за развитието на войната?

10:31 3.10.2024

Руска атака с дронове е отблъсната над Киев. Бомба порази жилищна сграда в Харков

Украинската противовъздушна отбрана е свалила около 15 руски дрона над столицата Киев рано в четвъртък сутринта, съобщи началникът на столичната военна администрация Серхий Попко в платформата Телеграм.

По време на атаката, продължила повече от пет часа, отломки от дронове са паднали върху квартал Деснянски, без да причинят наранявания или щети, каза Попко.

Междувременно местните власти в Харков съобщиха, че руска бомба е ударила пететажна жилищна сграда, предизвикала е пожар и е ранила най-малко 10 души.

Руски дронове са били неутрализирани и в Черниговска, Полтавска, Черкаска, Сумска и Виницка област в Украйна.

Министерство на отбраната на Русия също съобщи в четвъртък, че 113 украински дрона са били свалени през нощта над Белгородска, Воронежка, Курска и Брянска област.

17:46 2.10.2024

Украинската прокуратура е започнала разследване на случай, който определя като „най-голямата масова екзекуция“ на украински военнопленници от руските войски от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

В публикация в платформата Телеграм от сряда прокуратурата твърди, че руските сили са убили 16 украински „военнопленници“ край селата Николаевка и Сухий Яр в Покровския район на Донецка област.

12:19 2.10.2024

Руската армия контролира почти напълно украинския град Вугледар (Угледар) в Донецка област. Украинската мониторингова група DeepState съобщи във вторник вечерта, че руските сили са превзели града, но до момента няма официално потвърждение нито от Киев, нито от Москва.

13:14 1.10.2024

Запорожката АЕЦ е с прекъснат електропровод след нова руска атака

Руска атака срещу главна подстанция на окупираната Запорожка атомна електроцентрала е довела до прекъсване на електропровод към съоръжението, съобщи Укринформ във вторник, като цитира украинското енергийно министерство.

Централата отново е на ръба на прекъсване на електрозахранването, се казва в изявлението на министерството.

Служители работят за отстраняване на последиците от руския обстрел, за да възстановят пълното захранване възможно най-бързо, казват още от министерството.

Запорожката атомна електроцентрала е най-голямата в Европа. От март 2022 г. тя се намира под руска окупация. Оттогава централата многократно е била изключвана от украинската електропреносна мрежа поради руските атаки срещу енергийната инфраструктура на страната.

Украинският министър на енергетиката Герман Халушченко призова централата да се върне под контрола на Киев в изпълнение на резолюцията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) по въпроса.

Централата вече е преживяла осем пълни прекъсвания на електрозахранването, съобщи държавната компания за ядрена енергия Енергоатом.

14:11 30.9.2024

Украйна отби руска атака с дронове срещу Киев

Противовъздушната отбрана на Украйна е спряла руска атака с дронове срещу столицата Киев през нощта срещу понеделник, съобщиха местните власти. Въздушната тревога е обявена малко след 1 часа сутринта и е продължила пет часа.

По думите на Серхий Попко, началник на военната администрация в Киев, атаката с “вълни” от дронове не е успяла да нансе щети. Отломки от унищожените дронове са паднали в шест района на града, но не взели жертви.

Това е десетата руска въздушна атака срещу Киев от началото на септември.

Руските сили са атакували и градове, разположени по-близо до фронта през нощта срещу понеделник. Украинските власти съобщават за четири жертви и поне 37 ранени в областите Донецк, Херсон, Харков, Днипро и Запорожия.

Районите са били нападнати с 73 дрона и три ракети, от които украинската противовъздушна отбрана е унищожила 67 дрона и една ракета.

10:35 29.9.2024

Русия два пъти удари украинска болница. Има 9 убити

Русия е нанесла два удара по болница в граничната Сумска област, убивайки най-малко девет души и ранявайки 12. Това съобщи украинският вътрешен министър Ихор Клименко в събота.

Клименко каза, че няколко етажа от болницата са били разрушени още при първия удар. По думите му докато спасителите са евакуират пациентите и персонала, Русия е нанесла и втори удар.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди атаката, като каза, че Русия „води война срещу болниците“.

Зеленски каза, че украинските спасители "правят всичко възможно, за да осигурят на нашите хора помощта, от която се нуждаят".

08:42 28.9.2024

Руски дронове атакуваха Херсонска област, ранени са петима цивилни жители

Руските войски атакуваха Херсонска област в петък вечерта. Петима души са били ранени вследствие на ударите, съобщи в регионалното военно управление.

Според съобщението руски дрон е хвърлил експлозиви върху цивилен автомобил в един от кварталите на град Херсон, като са ранени 58-годишен мъж и 82-годишна жена. Съобщава се и за още две ранени жени, които са пострадали при руски удари срещу къщата им. Те са откарани в болницата.

Местните власти съобщават, че около 18:30 руските сили са атакували с артилерия и село Велетенске.

„В резултат на обстрела е ранен местен жител, който е бил на улицата. Мъжът е с минно-взривно нараняване, охлузни рани в областта на гърдите, корема, ръцете и краката. Той е в тежко състояние“, се казва в съобщението.

Ден по-рано един човек загина и 19 бяха ранени в Херсонска област. По думите на началника на областната военна администрация Олександър Прокудин повече от 20 населени места, включително областният център Херсон, са били под руски обстрел.

12:05 27.9.2024

Масирана атака срещу Измаил. Руски дрон вероятно е прелетял над Румъния

Трима души бяха убити, а други 11, включително дете, бяха ранени при руска атака с дронове в украинското дунавско пристанище Измаил, съобщи областният губернатор на Одеса Олег Кипер.

Измаил е критичен център за износа на зърно от Украйна, разположен на границата с Румъния, и многократно е бил обект на руски удари.

Междувременно румънското министерство на отбраната заяви, че националното му въздушно пространство вероятно е било нарушено за по-малко от 3 минути от руски дрон.

13:35 26.9.2024

Осем души са убити в Украйна през последното денонощие

През последното денонощие в Украйна са загинали 8 души, а 44 са били ранени в резултат на руски обстрел. Това показват данни на регионалните военни администрации в седем области на страната.

Най-много загинали има в Донецк - четирима, като 19 души са били ранени. По думите на областния управител там руските военни са обстрелвали населени места в областта 28 пъти.

Олександър Прокудин, ръководител на област Херсон, съобщи, че през изминалото денонощие там са загинали двама души, а други 14 са били ранени вследствие на руската агресия.

През деня руснаците са обстрелвали повече от 20 населени места в региона. Обект на атаките са били критичната инфраструктура, административни сгради, културни институции и медицински заведения, селскостопански предприятия и магазини, жилищни квартали на населени места от региона, казва Прокудин.

В Одеска област една жена е починала в резултат на ракетно нападение, а един мъж е загинал след руски обстрел в Сумска област.

В Запорожие девет души са ранени, а един от тях е в тежко състояние в болница.

13:43 25.9.2024

Руски обстрел прекъсна електрозахранването в 6 украински региона

Руски обстрел доведе до прекъсване на електрозахранването в шест украински области. Това съобщи украинското министерство на енергетиката в сряда. Прекъсвания е имало в Днепропетровска, Донецка, Запорожка, Сумска, Харковска и Херсонска област.

Министерството на енергетиката казва, че значителните щети, причинени от масовите нападения на Русия и конкретно едно от най-големите нападения срещу енергийната инфраструктура на Украйна от 26 август, продължават да усложняват работата на енергийната система.

По данни на министерството от октомври 2022 г. насам Русия е нанесла повече от хиляда удара по украински енергийни инфраструктурни обекти, като само през тази година поради ударите са загубени 9 GW генериращи мощности.

Миналата седмица мисията на ООН съобщи, че руските удари по енергийната инфраструктура на Украйна са причинили значителни щети и могат да доведат до още по-опустошителни последици с наближаването на зимата.

11:27 24.9.2024

Москва атакува Украйна с над 80 дрона. Над Русия са свалени 13 апарата

Украинските военновъздушни сили съобщиха във вторник, че през изминалата нощ Русия е насочила към украинска територия 81 дрона и е изстреляла 4 ракети, предаде Ройтерс.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 66 от тези безпилотни летателни апарати, а е изгубила следите на 13 от тях в няколко украински области.

Междувременно Министерството на отбраната на Русия обяви, че през нощта срещу вторник над Белгородска, Курска и Брянкса области са били свалени общо 13 украински дрона, предаде ТАСС.

11:22 24.9.2024

"Решителни действия" на САЩ могат да ускорят края на инвазията, смята Зеленски

Решителни действия на ръководството на САЩ сега могат да ускорят края на руската агресия срещу Украйна през следващата година, заяви украинският президент Володимир Зеленски след среща с двупартийна делегация от Конгреса на САЩ, предаде Ройтерс.

"Сега, в края на годината, имаме реална възможност да засилим сътрудничеството между Украйна и Съединените щати", написа Зеленски в публикация в Телеграм.

По думите му "решителните действия сега могат да ускорят справедливия край на руската агресия срещу Украйна идната година".

Зеленски е на посещение в САЩ, за да участва в заседанията на Общото събрание на ООН и да представи своя "план за победа".

17:35 23.9.2024

Зеленски ще представи "план за победа" на Украйна над Русия пред Байдън

Володимир Зеленски ще представи „план за победа“ на Украйна над Русия пред президента на САЩ Джо Байдън. Това ще се случи в следващите дни, в които държавният глава на Украйна е на посещение в САЩ.

Очаква се Зеленски да представи плана също и пред Конгреса на САЩ, както и пред двамата кандидати за президентския пост на изборите през ноември Камала Харис и Доналд Тръмп.

„Тази есен ще реши бъдещето на войната“, каза Зеленски.

Визитата на Зеленски идва в момент, в който Белият дом се опитва да осигури нов пакет от военна помощ за Киев. Украинската страна от месеци настоява да получи разрешение от Вашингтон и Лондон за това да използва ракети с голям обсег за удари дълбоко в територията на Русия.

17:19 22.9.2024

Ранени хора и разрушение след руски атаки в Централна и Източна Украйна

21 души бяха ранени след руски удар срещу жилищен блок в град Харков, Източна Украйна. Ръководителят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов каза, че ранените са пострадали в следствие на авиационна бомба, която е ударила многоетажен блок. Шестима от ранените са настанени в болница, а много от хората са стресирани, каза още Синегубов.

Над 60 души са евакуирани от блока.

Харков е обект на постоянни атаки на Русия от месеци насам.

Десетки домове останаха без ток след като руски безпилотни апарати атакуваха цели от енергийната инфраструктура на Украйна в района на град Полтава, Централна Украйна, каза областният управител Филип Пронин.

Киев съобщава, че руската армия е използвала 80 ирански дрона „Шахед“, както и две ракети за атаката. Украинските сили твърдят, че са свалили 71 от дроновете, както и че са отклонили от първоначалната им цел други шест.

В последните седмици руската армия поднови атаките си срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Киев многократно изяви опасения и поиска помощ, за да защити именно тези обекти, които, ако бъдат разрушени, могат да доведат до тежка зима за населението в страната.

15:41 21.9.2024

Украйна удари още два оръжейни склада в Русия

Украинските сили са ударили нови два оръжейни склада на територията на Русия. Според данни на местни граждани, експерти и медийни публикации става въпрос за обекти, в които са се складирали и боеприпаси от Северна Корея.

Двата склада са се намирали в района на Тикхорецк, Краснодарска област и Октябърски, Тверска област.

Нападението е извършено с дронове, като местните власти твърдят, че те са били свалени, но „останките им са предизвикали пожари“.

Новината идва, след като по-рано през седмицата силите на Украйна удариха голямо оръжейно депо край Торопец, Тверска област. По данни на разузнаването на Естония, при атаката е бил унищожен запас от боеприпаси, които са предвидени да обслужват руските войски на фронта за между два и три месеца.

09:58 21.9.2024

Русия е загубила боеприпаси за два месеца след взривяването на склад в Тверска област

Русия е загубила запас от боеприпаси за два месеца, след като Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) унищожиха оръжеен склад в град Торопец, Тверска област. Това твърдят разузнавателните сили на Естония.

По думите на полковник Антс Кивиселг в склада в Торопец са били унищожени около 750 хил. боеприпаса с тегло от 30 хил. тона.

„Това беше доставка за два до три месеца. През следващите седмици ще видим последствията от тези загуби на фронта“, каза още той.

Ударът наложи евакуация на населението, което живее в околностите на оръжейния склад. След удара сензори регистрираха сеизмична активност, равна на тази при слабо земетресение, а спътниците на НАСА засякоха източници на топлина, които подсказваха, че 14 квадратни километра от територията са засегнати от пожари.

Заредете още

XS
SM
MD
LG