Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жилищната сграда в Курск след атаката, 28 юни 2024 г.
Жилищната сграда в Курск след атаката, 28 юни 2024 г.

на живо Войната: Градове в Украйна и Русия са атакувани с дронове

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • В Украйна е пристигнала първата пратка боеприпаси от чешката инициатива;
  • Украйна обвини Русия в увеличаване на атаките със забранени химически вещества;
  • Руски ракетен обстрел порази Одеса и рани трима души;
  • Повече от 30 дрона са свалени в няколко руски области.
10:49 23.5.2024

Зеленски поиска оръжия срещу руските управляеми бомби

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна изпитва остър недостиг на средства за противодействие на руските управляеми бомби, които се превърнаха в основен инструмент на руснаците за прокарване на фронта.

Русия успя да модернизира стари, но мощни съветски бомби, като ги направи планиращи. Така руските бомбардировачи могат да пускат товара си на 40-50 км. от линията на фронта, което е далеч от обсега на ограничените способности на украинските противовъздушни системи.

Зеленски каза това в сряда след специална среща на която е обсъдено производството на Украйна на средства за електронна война, безпилотни летателни апарати, ракети и средства срещу управляеми бомби.

„Украйна се нуждае от системи и тактики, които ще ни позволят да защитим нашите позиции, нашите градове и общини от тези бомби. Това всъщност сега е основният инструмент на руския терор и насърчаването на окупатора", - каза Зеленски.

09:11

Градове в Украйна и Русия са атакувани с дронове

Селища в Украйна и в Русия са атакувани с дронове през нощта срещу събота. Вследствие на атака в село Городище в руската Курска област са убити петима души, сред които две деца. Двама са в болница в тежко състояние, съобщи Алексей Смирнов, изпълняващ длъжността губернатор на областта. Руското министерство на отбраната не съобщава за унищожаване на безпилотни самолети над Курска област. Министерството съобщи, че два дрона са били свалени през нощта над Тверска област и над анексирания Крим, а по един - над Белгородска и Брянска област.

В същото време поне един човек е загинал при руски удар по жилищна сграда в Днепър, най-малко девет души са ранени, включително седеммесечно бебе. Украинският президент Володимир Зеленски публикува снимка на срутването на горните етажи в един от входовете и призова западните партньори да помогнат със системи за противовъздушна отбрана, за да защитят страната.

14:34 28.6.2024

Пожар избухна в руски петролен резервоар след удар на украински дрон

Украински дрон е предизвикал пожар в петролен резервоар по руския петролопровод "Дружба" в Тамбовска област, югоизточно от Москва, но пожарът е бил потушен след няколко часа. Това предаде Ройтерс в петък.

По-рано губернаторът на Тамбовска област Максим Егоров съобщи за пожар в склад за гориво, при който по думите му никой не е пострадал.

Украйна засили кампанията си за нанасяне на удари по руските петролни резервоари, като преди това удари редица рафинерии в Русия.

Киев твърди, че ударите са насочени към инфраструктурата, която подкрепя военните действия на Москва. Русия често атакува украински електроцентрали и електропреносната мрежа по време на войната, която продължава вече трета година.

Петролопроводът "Дружба" е една от най-големите съставни части на системата на руския тръбопроводен монополист "Транснефт". Той започва в Централна Русия и свързва западносибирските петролни находища с големите рафинерии в Европа.

По този петролопровод дневно могат да бъдат транспортирани 2 млн. барела, но ползването рязко намаляха, след като ЕС спря да купува руски петрол след руската инвазия в Украйна.

14:31 28.6.2024

"Непоколебима решимост". Какво предвижда новото споразумение за сигурност между ЕС и Украйна

Европейският съюз (ЕС) сключи споразумение за сигурност с Украйна по време на срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък. Документът посочва ангажиментите на ЕС за помощ за Украйна в общо девет области, свързани със сигурността.

Сред тях са доставките на оръжия, обучението на военнослужещи, сътрудничеството в отбранителната промишленост и обезвреждането на мини.

09:43 28.6.2024

Украйна твърди, че е изтласкала руските сили от район в Часив Яр

Украинските военни заявиха, че силите им са изтласкали руските войски от район в град Часив Яр на източния фронт на бойните действия. Този град се смята за следващата цел на Москва в бавното ѝ настъпление в региона, предаде Ройтерс.

Русия не потвърждава този развой. Според руски доклад силите на Москва са унищожили комуникационна кула в близост до града и са постигнали по-нататъшен напредък.

Руските сили бавно си проправят път през части от Източна Украйна, превземайки няколко села, след като през февруари завзеха ключовия град Авдиивка.

Часив Яр се намира на 20 км западно от Бахмут, който руските сили превзеха преди година след ожесточени сражения. И двете страни разглеждат града като потенциална отправна точка за настъпление на Русия към ключови градове в източната част на Донецка област, като Краматорск и Славянск.

08:55 27.6.2024

Русия атакува с дронове района на Бесарабия, където има голямо българско малцинство

Руски дронове откъм Черно море са атакували южната част на Одеска област, така наречената Бесарабия. Това съобщи кметът на Одеса Генадий Труханов в приложението Телеграм.

По думите му сирените са били задействани в 22:48 ч. в сряда вечерта.

"Дроновете се движат на юг в областта - в Болградски, Белгородднестровски и Измаилски район", написа Труханов.

В Одеска област има голямо българско малцинство - според официалното преброяване в Украйна от 2001 г. етническите българи в областта наброяват над 150 000 души и са трети по численост. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено именно в споменатите от Труханов райони - Болградски, Измаилски и Белгородднестровски.

В самия град Одеса живеят 50-60 000 българи.

08:51 26.6.2024

Украйна и Русия си размениха по 90 военнопленници

Украйна и Русия си размениха по 90 военнопленници във вторник с посредничеството на Обединените арабски емирства (ОАЕ), предаде Ройтерс.

Това е поредната от няколко периодични размени в рамките на продължаващата инвазия на Москва срещу Киев. Предишната размяна се състоя на 31 май тази година, когато всяка от страните предаде на другата по 75 военнопленници.

Украйна съобщи, че сред върнатите сега войници има такива, които са защитавали стоманодобивния завод „Азовстал“ по време на тримесечна обсада през 2022 г. Има и хора, пленени при краткото превземане на нефункциониращата атомна централа в Чернобил от руска страна.

Украинският омбудсман Дмитрий Любинец каза, че освободените военнопленници ще преминат медицински прегледи и ще получат подкрепа, за да продължат живота си.

Руското министерство на отбраната написа в публикация в приложението Телеграм, че върнатите руски военни се транспортират със самолет до Москва, където също ще получат медицинска помощ.

08:36 26.6.2024

Последният пакет военна помощ от САЩ за Украйна закъсня и това струва скъпо на нападнатата от Русия страна. В последните седмици и Западът, и НАТО правят стъпки, за да гарантират, че Киев ще има всичко нужно за защитата си, каквото и да става във Вашингтон. Ще има ли помощ и през 2025 г.?

13:40 25.6.2024

В Украйна е пристигнала първата пратка боеприпаси от чешката инициатива

Първата пратка боеприпаси от чешката инициатива за военно подпомагане на Украйна е пристигнала в нападнатата от Русия страна. Това съобщи Ройтерс във вторник, като цитира публикация на чешкия министър-председател Петър Фиала в социалната мрежа „Екс“.

Чехия ръководи усилията за закупуване на боеприпаси и снаряди извън Европейския съюз (ЕС) и изпращането им в Украйна. Това се случва с финансиране от съюзниците от НАТО, за да се компенсира недостигът на боеприпасите по фронтовете с Русия.

„Първата пратка боеприпаси от нашата инициатива пристигна в Украйна преди известно време“, написа Фиала и добави: „Правим каквото е необходимо“.

През май Чехия съобщи, че първите 50 000 до 100 000 артилерийски снаряда ще пристигнат в Украйна през юни.

До момента страната е получила около 1,7 млрд. евро под формата на плащания или твърди ангажименти от 15 държави донори, което е достатъчно за доставката на половин милион артилерийски снаряда за Украйна до края на годината.

17:01 24.6.2024

Украйна обвини Русия в увеличаване на атаките със забранени химически вещества

Украйна обвини Русия, че е увеличила използването на забранени и опасни химически вещества в атаките си на фронта.

По данни на Киев на 24 юни са били регистрирани 715 случая на употреба на муниции, съдържащи „опасни химични съединения“ от страна на руската армия. Според украинската армия това е увеличение с над 270 подобни муниции дневно спрямо тези, използвани преди месец.

От началото на войната Украйна и Русия многократно си размениха обвинения в извършване на военни престъпления и употреба на забранени оръжия и муниции.

13:53 24.6.2024

Руски ракетен обстрел порази Одеса и рани трима души

Русия обстреля с ракети южния украински град Одеса в понеделник сутринта, предаде Ройтерс.

При атаката са ранени най-малко трима души, включително 19-годишно момче, съобщи областният управител Олег Кипер.

Обстрелът е поразил и гражданска инфраструктура. По информация на военните и местните власти е повредена складова база, в която са работили около 50 души.

Снимки, публикувани от вътрешното министерство на Украйна, показват голям облак дим, който се издига от мястото на атаката. Според Кипер пожарът, предизвикан от ракетния обстрел, се е разпрострял на площ от 3000 кв. м.

Одеса е честа мишена на руските сили от началото на руската инвазия срещу Украйна през 2022 г. Много от нападенията на Москва са насочени към пристанищните съоръжения в града. Русия отрича да е насочвала атаките си срещу гражданската инфраструктура.

08:56 23.6.2024

Повече от 30 дрона са свалени в няколко руски области

Повече от 30 дрона са свалени в неделя вечерта над териториите на Брянска и Смоленска област, съобщават регионалните власти.

Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз съобщи в канала си в Телеграм, че масираната атака с дронове е продължила през цялата нощ. Всички безпилотни летателни апарати са били прихванати от системите за противовъздушна отбрана и няма жертви.

Губернаторът на Смоленска област Василий Анохин съобщава за нападение с дронове, които противовъздушната отбрана е прихванала в района на Смоленск и Ярцев. Той предупреди местните жители, че ако намерят отломки от дрон, не трябва да се приближават до тях, а да уведомят службите за спешна помощ.

Руското министерство на отбраната каза, че няколко безпилотни летателни апарата са били свалени и над Липецка и Тулска област.

09:03 22.6.2024

Русия обстрелва електропреносната мрежа на Украйна

През нощта на 22 юни руската армия отново е атакувала масирано украински енергийни инфраструктурни обекти, съобщи Укренерго.

Сирените в страната е звучали през цялата нощ. Нападението от такъв мащаб е осмото за последните три месеца, казват от компанията. Русия е ударила електропреносните системи в Запорожка и Лвовска област, повредено е оборудване. Двама енергетици са били ранени в Запорожие. Властите в двете области пишат, че ударите са засегнали критична инфраструктура, както и че са избухнали пожари.

Украинската служба за извънредни ситуации съобщи, че западната Ивано-Франковска област също е попаднала под руски обстрел. Вследствие на удара на територията на учебно заведение се е образувал кратер с площ 20 кв. м и е избухнал пожар. Кметът на Ивано-Франковск Руслан Марцинкьов каза, че са засегнати жилищни сгради и детска градина. По думите му няма пострадали.

По данни на украинските Военновъздушни сили тази нощ Русия е изстреляла по Украйна 16 ракети от различни типове и 13 дрона. Всички безпилотни самолети и дванадесет ракети са били свалени.

14:20 21.6.2024

Русия подложи на ракетни обстрели шест украински региона

Поне шестима цивилни загинаха, а над 10 бяха ранени при при руски ракетни обстрели по населени места в шест украински региона пред последното денонощие, съобщиха местните власти в петък.

Петима цивилни бяха убити, а други 11 бяха ранени при руски обстрел на цивилни райони в Донецк, който беше атакуван 22 пъти през последните 24 часа, заяви ръководителят на регионалната военна администрация Вадим Филашкин.

В южния район на Херсон един човек е убит и един е ранен при руски обстрел и въздушни удари от другата страна на река Днепър, съобщи областният управител Александър Прокудин. Общо 15 населени места са били ударени в региона, включително областната столица Херсон.

Североизточният регион на Харков, който беше под постоянен руски обстрел през последните няколко месеца, отново беше ударен през нощта и един човек беше ранен, каза областният губернатор Олег Синегубов. Регионите Днепропетровск, Запорожие и Суми също бяха атакувани, съобщиха местни власти.

08:43 21.6.2024

Украинските сили атакуваха с дронове Крим и руската Краснодарска област

Украинските сили са предприели атаки с дронове срещу град Севастопол в Крим и срещу цели в южната част на руската Краснодарска област, предаде Ройтерс.

Назначеният от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развожаев съобщи, че противовъздушната отбрана (ПВО) е свалила четири безпилотни летателни апарата. Няма данни за жертви или щети, написа Развожаев в приложението Телеграм.

Според информация на руските власти атаката в Краснодарска област е била срещу три общини. Съобщава се за четирима ранени от паднали отломки от свалени украински дронове.

16:23 20.6.2024

Румъния изпраща ПВО система "Пейтриът" на Украйна

Върховният съвет по отбрана на Румъния реши на заседанието си в четвъртък да дари на Украйна система за противовъздушна отбрана (ПВО) "Пейтриът".

"Този решаващ принос ще укрепи нашия въздушен щит и ще ни помогне да защитим по-добре нашите хора и критична инфраструктура от руския въздушен терор", каза украинският президент Володимир Зеленски.

През май президентът на страната Клаус Йоханис обсъди нуждата на Украйна от още ПВО системи с американския си колега Джо Байдън.

Румъния закупи общо седем системи "Пейтриът", като досега е получила четири от тях. От пристигналите в страната две са изправни. Съветът по отбрана не уточнява колко ще бъдат изпратени на Украйна.

15:03 20.6.2024

Белият дом планира да пренасочи всички доставки на "Пейтриът" за Украйна

Правителството на американския президент Джо Байдън планира да преустанови всички отворени поръчки за противовъздушни системи "Пейтриът" и ракети прехващачи и да пренасочи доставките към Украйна, докато нуждите за отбраната ѝ не бъдат задоволени, съобщи в четвъртък в. "Файненшъл Таймс".

Киев отдавна настоява за доставката американски ПВО системи "Пейтриът", които ефективно противодействат на руските балистични и хиперзвукови ракети.

По-рано през юни германският министър на отбраната Борис Писториус обяви, че страната му ще достави на Украйна още 100 ракети "Пейтриът" в рамките на съвместна инициатива с Дания, Нидерландия и Норвегия.

08:59 20.6.2024

Русия нанесе щети по енергийната система в четири украински региона

Русия атакува Украйна с ракети и дронове през нощта срещу четвъртък, увреждайки енергийната инфраструктура в четири региона на Украйна, съобщи националната енергийна компания Укренерго в четвъртък.

"Оборудването е повредено в енергийни съоръжения в областите Виница, Днепропетровск, Донецк и Киев", съобщи компанията в Телеграм.

Военновъздушните сили на Украйна пък информираха, че руските сили са изстреляли 9 ракети и 27 дрона, а украинската противовъздушна отбрана е свалила всички безпилотни самолети и пет ракети.

09:51 19.6.2024

Руски дронове атакуваха района на Лвов

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че през нощта са свалили 19 от общо 21 дрона, изстреляни от руската армия над Херсонска, Николаевска, Днепропетровска, Кировоградска, Хмелницка и Лвовска област в Украйна. Къде са попаднали двата невален дрона, украинските военни не уточняват.

По-рано кметът на Лвов Андрий Садовий каза, че единият дрон е атакувал село Малехов в северните покрайнини на града. Повредена е административна сграда, ранен е охранител, взривени са прозорците на една висока сграда и на пет частни къщи, пише той. Според ръководителя на администрацията на Лвовска област Максим Козицки в Малехов са ранени двама души, единият е настанен в болница. По-късно друг дрон се взривява в село Малехов.

В самия Лвов е повредена сградата на Държавния научноизследователски институт за контрол на ветеринарните препарати и фуражните добавки. Руското министерство на отбраната не коментира нападенията.

15:01 18.6.2024

Украйна твърди, че е повредила 15 руски ПВО системи в Крим

Стратегическото командване на украинската армия съобщи, че силите ѝ са повредили 15 руски системи за противовъздушна отбрана (ПВО) в окупирания Крим от май насам. Засегнати са руски противовъздушни дивизиони С-300, С-350 и С-400, съобщи стратегическото командване в социалните мрежи.

Тези ракетни дивизии са способни да изстрелват ракети земя-въздух. Военни експерти нарекоха С-400 една от най-модерните системи за противовъздушна отбрана в света. Някои оценяват производствените разходи за С-400 на 600 млн. долара за единица.

Системата е била ключова за противовъздушната отбрана на Русия в Крим, който тя незаконно окупира през 2014 г. По данни на украинското военно командване десетки пускови установки, повече от 15 радарни станции и повече от 10 контролни точки са били унищожени в Крим.

08:53 18.6.2024

Петролни складове в Русия се запалиха след украинска атака с дронове

Няколко петролни складове се запалиха след украинска атака с дронове във вторник сутринта в град Азов в руската Ростовска област, съобщават местните власти, цитирани от Ройтерс.

По информация на губернатора на областта Василий Голубев засега няма данни за пострадали. Министерството на извънредните ситуации заяви в Телеграм, че десетки пожарникари се борят с пожара. Град Азов се намира на река Дон, на около 16 км от Азовско море.

Украйна не е правила коментар по темата. Киев често заявява, че поразяването на обекти на енергийната, военната и транспортната инфраструктура на Русия се отразява негативно на военните способности на Москва.

Заредете още

XS
SM
MD
LG