Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последствия след руската атака в Днипро, 3 юли 2024 г.
Последствия след руската атака в Днипро, 3 юли 2024 г.

на живо Войната: Най-малко петима души са убити, а десетки ранени при руска атака срещу Днипро

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Най-малко петима души бяха убити, а десетки ранени при руска ракетна атака срещу Днипро;

  • Безпилотни катери атакуваха руския черноморски град Новоросийск;

  • Украйна съобщи за удар по руски склад за боеприпаси в окупирания Крим;

  • Премиерът на Унгария Виктор Орбан посети Киев за първи път от началото на руската инвазия.

08:19 13.5.2024

Киев призна за "тактически успех" на руската армия в Харковска област

Генералният щаб на украинските въоръжени сили призна за "тактически успех" на руската армия в североизточната Харковска област, съобщи Ройтерс. Според украинските сили сраженията в района на град Вовчанск не спират, като руската армия е хвърлила "значителни сили", за да превземе града.

Няколко руски медии съобщиха, че руската армия е влязла там. Според Киев боевете се водят в околностите на града. Твърденията на двете страни не могат да бъдат проверени по независим път. Вовчанск е на 4 километра от границата и на 45 от Харков. Той е основна цел на Русия, наред с Липци, който е на 7,5 километра от границата и на 20 от Харков.

Кремъл твърди, че контролира най-малко 9 гранични села в областта. Украйна казва, че отблъсква атаките и се бие, за да запази контрол върху тях.

В петък руската армия нахлу в Харковска област, откривайки нов, североизточен фронт. Харков, вторият по брой на населението украински град, се намира на 30 километра от границата с Русия. В събота вечерта украинският президент Володимир Зеленски каза, че спирането на руската офанзива в североизточния регион сега е "задача номер едно" за въоръжените сили на страната му.

15:45

Най-малко петима души бяха убити, а десетки ранени при руска ракетна атака срещу Днипро

В резултат на руска атака срещу град Днипро в сряда загинаха петима души, а други 34 бяха ранени, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.

„Отново терористични атаки на руснаци срещу града ни. Моите съболезнования на семейството и приятелите. Включени са всички необходими звена на Държавната служба за извънредни ситуации, спасителите оказват помощ на всички пострадали“, написа той и публикува и видео от момента на удара.

Според Зеленски "само две неща могат да спрат този руски терор" - модерните системи за противовъздушна отбрана и оръжия с голям обсег.

Заради смъртоносната атака четвъртък, 4 юли, беше обявен за ден на траур в Днипро, съобщи кметът на града Борис Филатов.

По-рано Филатов съобщи, че отломки са влетели в интензивното отделение на детската болница в града, но няма жертви. Разрушения има и в една от амбулаториите, а в друга болница е пламнал пожар в едно от помещенията.

10:32

Безпилотни катери атакуваха руския черноморски град Новоросийск

Безпилотни катери са атакували през нощта срещу сряда град Новоросийск, разположен на брега на Черно море източно от окупирания полуостров Крим, пишат руски канали в Телеграм.

В града е обявена тревога, а част от улиците са блокирани, съобщава украинската служба на Радио Свободна Европа.

Базата на Черноморския флот на Русия се намира в Новоросийск. Британското разузнаване отбеляза през април, че Черноморският флот до голяма степен е изтеглил своите кораби и подводници от Севастопол на изток именно към Новоросийск.

Местните власти в Новоросийск засега не съобщават за нападението, но министерството на отбраната на Русия съобщи за атака с дронове и безпилотни катери срещу обекти на руска територия. Руски медии пък съобщават, че се предполага, че във водите на Черно море са били унищожени два безпилотни катера, насочени към Новоросийск.

Руското министерство на отбраната обвинява Киев за атаката. Украинската страна все още не е коментирала тази информация.

16:58 2.7.2024

Украйна съобщи за удар по руски склад за боеприпаси в окупирания Крим

Военновъздушните сили (ВВС) на украинските въоръжени сили съобщиха, че са нанесли успешен удар по склад за боеприпаси в окупирания от Русия Крим. Според изявлението това е станало в понеделник, 1 юли.

„На 1 юли 2024 г. украински пилоти нанесоха съкрушителен удар на склад за боеприпаси в Крим“, каза командирът на украинските ВВС Микола Олещук.

В същото време редица канали в Телеграм съобщиха, че е ударено хранилището за дронове Шахед. Руските власти не са коментирали информацията за атаката срещу склада.

16:55 2.7.2024

Русия твърди, че е ударила пет украински изтребителя Су-27

Министерството на отбраната на Русия съобщи , че в понеделник в резултат на ракетна атака на летището в Миргород в Централна Украйна са били унищожени и повредени пет изтребителя Су-27 в ремонт.

Преди това в социалните мрежи беше съобщено за звуци от експлозии в покрайнините на Миргород, където се намира военното летище.

Ударът по летището беше потвърден от бившия говорител на ВВС на въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат. Той обаче отрече твърденията на Москва за размера на щетите.

„Имаше удар. Има загуби, но съвсем не както врагът твърди, в крайна сметка те винаги го правят от началото на нахлуването“, написа той във Фейсбук. Игнат обаче не уточни какви точно са загубите.

16:52 2.7.2024

Орбан пристигна на първо посещение в Киев от началото на руската инвазия

Унгарският премиер Виктор Орбан призова украинския президент Володимир Зеленски да разгледа възможността за бързо прекратяване на огъня, което да ускори мирните преговори, съобщи Ройтерс във вторник.

Това стана по време на първото посещение на Орбан в Украйна след началото на руската пълномащабна инвазия в страната през 2022 г. Орбан често заема проруски позиции и критикува доставките на оръжие за Украйна.

08:45 2.7.2024

Крим и руската Белгородска област са под обстрел

В понеделник вечерта град Севастопол на анексирания от Русия полуостров Крим беше подложен на нова ракетна атака. Съобщава се и за голям пожар, като все още не е ясно къде точно е бил той.

Назначеният от Русия ръководител на Севастопол Михаил Развожаев написа в Телеграм, че „по предварителна информация четири въздушни цели са унищожени в небето над акваторията и в района на Балаклава [част от Севастопол]“. По негова информация фрагменти от свалените цели са паднали в крайбрежната зона и района на Балаклава. Все още се изясняват щетите по инфраструктурата.

Командването на украинските въоръжени сили не е коментирало удара по Севастопол.

Същата вечер според областната управа на руската Белгородска област е имало обстрел, който е довел до една жертва и седем ранени. В Белгород са повредени 22 къщи и 10 коли.

16:53 1.7.2024

Руските атаки и високите температури предизвикаха спирания на тока в Украйна

Украинският доставчик на електроенергия Укренерго предупреди за прекъсвания на електрозахранването и други ограничения в понеделник. Те се налагат вследствие на руските атаки по енергийната инфраструктура и повишеното търсене поради високите летни температури.

Компанията призова украинците да следят потреблението си и да избягват едновременното използване на уреди с висок разход на енергия.

От месеци Русия атакува електрическата мрежа на Украйна, което води до чести прекъсвания на електрозахранването. През март министър-председателят Денис Шмигал заяви, че 80% от топлоелектрическите мощности на страната са били унищожени.

10:45 1.7.2024

Русия съобщи за нападения от над 30 дрона

Русия съобщи за нападение от 36 дрона през изминалото денонощие. Според Министерството на отбраната на Руската федерация над територията на Брянска област са били свалени или отблъснати 18 безпилотни летателни апарата (БПЛА), над Курска и Белгородска области - по 9 БПЛА.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков написа в Телеграм, че градският район Грайворон е атакуван. По думите му се предполага, че са пострадали две къщи и една кола, а частна къща е разрушена.

Към момента няма съобщения за удари по друга инфраструктура.

Въпреки това част от сградите в Белгород и Белгородска област останаха без електричество, а местни енергийни експерти казаха, че прекъсванията са настъпили "поради технологично нарушение, причинено от външно въздействие върху енергийния обект".

В други руски региони не се съобщават за последствията от нападенията, като се твърди само, че дроновете са били свалени.

Според руското министерство на отбраната Киев стои зад атаката. Украинската страна все още не е коментирала тази информация.

13:38 30.6.2024

Запорожка област обяви траур за загиналите във Волнянск

В Запорожка област 30 юни е обявен за ден на траур в памет на загиналите при руския ракетен удар по Волянск в събота. Това съобщи в неделя сутринта началникът на областната военна администрация Иван Федоров. При ракетната атака бяха убити седем души, от тях три деца. Ранени са 36 души, от които 8 деца.

Русия продължава да обстрелва критична инфраструктура и жилищни райони в Украйна, а президентът Володимир Зеленски отново призова за предоставяне на оръжия с голям обсег и модерни противовъздушни системи. Взривове отекнаха в неделя сутрин в Одеска област, сирените за въздушна тревога бяха задействани в Одеса и региона около девет часа местно време. По информация на местните канали в Телеграм е имало взривове в района на курортното селище Каролино Бугаз.

През последното денонощие руските сили са нанесли удари и в Донецка област, по селища в района на Бахмут, както и срещу Харковска област.

09:11 29.6.2024

Градове в Украйна и Русия са атакувани с дронове

Селища в Украйна и в Русия са атакувани с дронове през нощта срещу събота. Вследствие на атака в село Городище в руската Курска област са убити петима души, сред които две деца. Двама са в болница в тежко състояние, съобщи Алексей Смирнов, изпълняващ длъжността губернатор на областта. Руското министерство на отбраната не съобщава за унищожаване на безпилотни самолети над Курска област. Министерството съобщи, че два дрона са били свалени през нощта над Тверска област и над анексирания Крим, а по един - над Белгородска и Брянска област.

В същото време поне един човек е загинал при руски удар по жилищна сграда в Днепър, най-малко девет души са ранени, включително седеммесечно бебе. Украинският президент Володимир Зеленски публикува снимка на срутването на горните етажи в един от входовете и призова западните партньори да помогнат със системи за противовъздушна отбрана, за да защитят страната.

14:34 28.6.2024

Пожар избухна в руски петролен резервоар след удар на украински дрон

Украински дрон е предизвикал пожар в петролен резервоар по руския петролопровод "Дружба" в Тамбовска област, югоизточно от Москва, но пожарът е бил потушен след няколко часа. Това предаде Ройтерс в петък.

По-рано губернаторът на Тамбовска област Максим Егоров съобщи за пожар в склад за гориво, при който по думите му никой не е пострадал.

Украйна засили кампанията си за нанасяне на удари по руските петролни резервоари, като преди това удари редица рафинерии в Русия.

Киев твърди, че ударите са насочени към инфраструктурата, която подкрепя военните действия на Москва. Русия често атакува украински електроцентрали и електропреносната мрежа по време на войната, която продължава вече трета година.

Петролопроводът "Дружба" е една от най-големите съставни части на системата на руския тръбопроводен монополист "Транснефт". Той започва в Централна Русия и свързва западносибирските петролни находища с големите рафинерии в Европа.

По този петролопровод дневно могат да бъдат транспортирани 2 млн. барела, но ползването рязко намаляха, след като ЕС спря да купува руски петрол след руската инвазия в Украйна.

14:31 28.6.2024

"Непоколебима решимост". Какво предвижда новото споразумение за сигурност между ЕС и Украйна

Европейският съюз (ЕС) сключи споразумение за сигурност с Украйна по време на срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък. Документът посочва ангажиментите на ЕС за помощ за Украйна в общо девет области, свързани със сигурността.

Сред тях са доставките на оръжия, обучението на военнослужещи, сътрудничеството в отбранителната промишленост и обезвреждането на мини.

09:43 28.6.2024

Украйна твърди, че е изтласкала руските сили от район в Часив Яр

Украинските военни заявиха, че силите им са изтласкали руските войски от район в град Часив Яр на източния фронт на бойните действия. Този град се смята за следващата цел на Москва в бавното ѝ настъпление в региона, предаде Ройтерс.

Русия не потвърждава този развой. Според руски доклад силите на Москва са унищожили комуникационна кула в близост до града и са постигнали по-нататъшен напредък.

Руските сили бавно си проправят път през части от Източна Украйна, превземайки няколко села, след като през февруари завзеха ключовия град Авдиивка.

Часив Яр се намира на 20 км западно от Бахмут, който руските сили превзеха преди година след ожесточени сражения. И двете страни разглеждат града като потенциална отправна точка за настъпление на Русия към ключови градове в източната част на Донецка област, като Краматорск и Славянск.

08:55 27.6.2024

Русия атакува с дронове района на Бесарабия, където има голямо българско малцинство

Руски дронове откъм Черно море са атакували южната част на Одеска област, така наречената Бесарабия. Това съобщи кметът на Одеса Генадий Труханов в приложението Телеграм.

По думите му сирените са били задействани в 22:48 ч. в сряда вечерта.

"Дроновете се движат на юг в областта - в Болградски, Белгородднестровски и Измаилски район", написа Труханов.

В Одеска област има голямо българско малцинство - според официалното преброяване в Украйна от 2001 г. етническите българи в областта наброяват над 150 000 души и са трети по численост. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено именно в споменатите от Труханов райони - Болградски, Измаилски и Белгородднестровски.

В самия град Одеса живеят 50-60 000 българи.

08:51 26.6.2024

Украйна и Русия си размениха по 90 военнопленници

Украйна и Русия си размениха по 90 военнопленници във вторник с посредничеството на Обединените арабски емирства (ОАЕ), предаде Ройтерс.

Това е поредната от няколко периодични размени в рамките на продължаващата инвазия на Москва срещу Киев. Предишната размяна се състоя на 31 май тази година, когато всяка от страните предаде на другата по 75 военнопленници.

Украйна съобщи, че сред върнатите сега войници има такива, които са защитавали стоманодобивния завод „Азовстал“ по време на тримесечна обсада през 2022 г. Има и хора, пленени при краткото превземане на нефункциониращата атомна централа в Чернобил от руска страна.

Украинският омбудсман Дмитрий Любинец каза, че освободените военнопленници ще преминат медицински прегледи и ще получат подкрепа, за да продължат живота си.

Руското министерство на отбраната написа в публикация в приложението Телеграм, че върнатите руски военни се транспортират със самолет до Москва, където също ще получат медицинска помощ.

08:36 26.6.2024

Последният пакет военна помощ от САЩ за Украйна закъсня и това струва скъпо на нападнатата от Русия страна. В последните седмици и Западът, и НАТО правят стъпки, за да гарантират, че Киев ще има всичко нужно за защитата си, каквото и да става във Вашингтон. Ще има ли помощ и през 2025 г.?

13:40 25.6.2024

В Украйна е пристигнала първата пратка боеприпаси от чешката инициатива

Първата пратка боеприпаси от чешката инициатива за военно подпомагане на Украйна е пристигнала в нападнатата от Русия страна. Това съобщи Ройтерс във вторник, като цитира публикация на чешкия министър-председател Петър Фиала в социалната мрежа „Екс“.

Чехия ръководи усилията за закупуване на боеприпаси и снаряди извън Европейския съюз (ЕС) и изпращането им в Украйна. Това се случва с финансиране от съюзниците от НАТО, за да се компенсира недостигът на боеприпасите по фронтовете с Русия.

„Първата пратка боеприпаси от нашата инициатива пристигна в Украйна преди известно време“, написа Фиала и добави: „Правим каквото е необходимо“.

През май Чехия съобщи, че първите 50 000 до 100 000 артилерийски снаряда ще пристигнат в Украйна през юни.

До момента страната е получила около 1,7 млрд. евро под формата на плащания или твърди ангажименти от 15 държави донори, което е достатъчно за доставката на половин милион артилерийски снаряда за Украйна до края на годината.

17:01 24.6.2024

Украйна обвини Русия в увеличаване на атаките със забранени химически вещества

Украйна обвини Русия, че е увеличила използването на забранени и опасни химически вещества в атаките си на фронта.

По данни на Киев на 24 юни са били регистрирани 715 случая на употреба на муниции, съдържащи „опасни химични съединения“ от страна на руската армия. Според украинската армия това е увеличение с над 270 подобни муниции дневно спрямо тези, използвани преди месец.

От началото на войната Украйна и Русия многократно си размениха обвинения в извършване на военни престъпления и употреба на забранени оръжия и муниции.

13:53 24.6.2024

Руски ракетен обстрел порази Одеса и рани трима души

Русия обстреля с ракети южния украински град Одеса в понеделник сутринта, предаде Ройтерс.

При атаката са ранени най-малко трима души, включително 19-годишно момче, съобщи областният управител Олег Кипер.

Обстрелът е поразил и гражданска инфраструктура. По информация на военните и местните власти е повредена складова база, в която са работили около 50 души.

Снимки, публикувани от вътрешното министерство на Украйна, показват голям облак дим, който се издига от мястото на атаката. Според Кипер пожарът, предизвикан от ракетния обстрел, се е разпрострял на площ от 3000 кв. м.

Одеса е честа мишена на руските сили от началото на руската инвазия срещу Украйна през 2022 г. Много от нападенията на Москва са насочени към пристанищните съоръжения в града. Русия отрича да е насочвала атаките си срещу гражданската инфраструктура.

08:56 23.6.2024

Повече от 30 дрона са свалени в няколко руски области

Повече от 30 дрона са свалени в неделя вечерта над териториите на Брянска и Смоленска област, съобщават регионалните власти.

Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз съобщи в канала си в Телеграм, че масираната атака с дронове е продължила през цялата нощ. Всички безпилотни летателни апарати са били прихванати от системите за противовъздушна отбрана и няма жертви.

Губернаторът на Смоленска област Василий Анохин съобщава за нападение с дронове, които противовъздушната отбрана е прихванала в района на Смоленск и Ярцев. Той предупреди местните жители, че ако намерят отломки от дрон, не трябва да се приближават до тях, а да уведомят службите за спешна помощ.

Руското министерство на отбраната каза, че няколко безпилотни летателни апарата са били свалени и над Липецка и Тулска област.

Заредете още

XS
SM
MD
LG