Връзки за достъпност

Извънредни новини
Украинският президент Володимир Зеленски и президентът на САЩ Джо Байдън в Белия дом. Архивна снимка от 2023 г.
Украинският президент Володимир Зеленски и президентът на САЩ Джо Байдън в Белия дом. Архивна снимка от 2023 г.

на живо Войната: Байдън обяви нови 425 млн. долара помощ за Украйна

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Зеленски обвини Северна Корея, че изпраща войници за руската армия;

  • Украинските сили удържат позициите си в руската Курска област, каза Зеленски;

  • Руските сили контролират повече от половината от град Торецк;

  • Украйна нападна с дронове Русия. Москва предприе масирана атака в Запорожие;

  • Руска балистична ракета уби цивилни в Одеска област;

  • Зеленски започна европейска обиколка. Срещна се с британския премиер Кийр Стармър.

13:47 22.7.2023

Унищожаването на Кримския мост е цел на Украйна, каза Зеленски

Кримският мост, който свързва Русия с окупирания Крим, трябва да бъде неутрализиран. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в петък по време на дистанционното си участие във Форум по сигурността в Аспен, Колорадо.

Мостът над Керченския проток се „използва за доставка на боеприпаси за война и това се прави всеки ден“, каза още Зеленски.

"Затова е разбираемо, че разрушаването му е нашата цел. Всяка цел, която носи война, а не мир, трябва да бъде неутрализирана", допълни той.

Той вижда моста като продължение на руската окупация на Крим. Зеленски нарече структурата „вражески обект, построен извън закона, извън международните закони и всички приложими норми“.

Мостът беше повреден на 16 юли при атака, която според Русия е извършила Украйна. Според Москва са използвани дронове.

12:41 17.10.2024

Седмичните разходи на Русия, за да води война в Украйна, надхвърлят годишните бюджети на 80% от руските области. Това изчисление, базирано на проектобюджета на Москва за 2025 г., прави The Moscow Times в своя публикация от вторник.

11:31 17.10.2024

Байдън обяви нови 425 млн. долара помощ за Украйна

Американският президент Джо Байдън обяви пакет от помощи за сигурността на Украйна в размер на 425 млн. долара, предаде Ройтерс в сряда.

Пакетът включва допълнителни средства за противовъздушна отбрана, боеприпаси и бронирани транспортни средства, съобщиха от Белия дом след телефонен разговор между Байдън и украинския президент Володимир Зеленски.

По време на разговора Зеленски е представил на Байдън плана си за постигане на победа над Русия във войната и двамата са поели ангажимент „да започнат допълнителни консултации за следващи стъпки“.

Байдън се стреми да подсигури военната подкрепа на САЩ за Украйна в навечерието на изборите за нов американски президент, които ще се проведат в началото на ноември.

На тях вицепрезидентката Камала Харис от демократите ще се изправи срещу бившия президент Доналд Тръмп от републиканците.

Тръмп казва, че ще се стреми към бързо прекратяване на войната в Украйна чрез преговори. Много представители на Републиканската партия в САЩ се противопоставят на изпращането на допълнителна военна помощ за Киев.

12:54 16.10.2024

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия набира украински деца, които подпалват военни автомобили в Украйна срещу пари. Това показа разследване на украинската редакция на Радио Свободна Европа (RFE/RL), публикувано на английски език в сряда.

RFE/RL разговаря с няколко деца в тийнейджърска възраст, от които ФСБ е поискала да подпалват автомобили и друга държавна собственост в Украйна, за да получат пари.

08:52 16.10.2024

Русия изстреля десетки дронове срещу Киев и други украински градове

Русия проведе нова серия от удари с дронове и ракети срещу украинската столица Киев късно вечерта във вторник, съобщи Ройтерс. Нападения през изминалата нощ е имало и срещу други градове в Украйна.

Кметът на столицата Виталий Кличко написа в приложението Телеграм, че дроновете са се насочили към големия квартал Троешчина в покрайнините на Киев. Кличко призова жителите на града да се укрият в убежища.

Украинските военновъздушни сили съобщиха в Телеграм, че през нощта Русия е изстреляла общо около 136 бойни дрона и три ракети срещу Украйна. Противовъздушната отбрана е успяла да унижощи 51 от дроновете над 14 области в страната, включително над Киевската област.

По-рано генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че във вторник на фронта са се състояли над 160 бойни сблъсъка, повечето от тях в районите на Покровск и Харков.

18:54 15.10.2024

Русия атакува кораби, акостирали в украински пристанища

През последните десет дни Русия е нанесла четири удара по цивилни плавателни съдове, акостирали в украински пристанища. За това съобщи американският Институт за изследване на войната в понеделник.

Нападенията са част от „очевидна руска кампания за нанасяне на удари по пристанищни райони с цел подронване на украинския зърнен коридор, подкопаване на международната подкрепа за Украйна и подтикване на Киев към преждевременни преговори“, пишат от мозъчния тръст.

Институтът цитира представители на местната власт в пристанищния град Одеса, които съобщават, че руските сили са нанесли удар с балистична ракета по пристанището в понеделник. Нападенията са поразили два кораба, инфраструктурни обекти и склад за зърно.

По-рано през последните дни украински източници съобщиха и за други нападения над цивилни кораби, акостирали в Одеса.

Според Института за изследване на войната друга цел на тези атаки е „да възпрепятстват способността на Украйна да оцелее икономически по време на войната“, която Москва започна срещу Киев преди повече от две години и половина.

16:40 14.10.2024

Зеленски обвини Северна Корея, че изпраща войници за руската армия

Северна Корея изпраща войници, които се бият в редиците на руската армия на територията на Украйна. Това украинският президент Володимир Зеленски.

„Виждаме как съюзът между Русия и режими като този в Северна Корея се разраства. Вече не става въпрос само за оръжейни доставки, а за изпращане на хора от Северна Корея във въоръжените сили на окупатора“, каза Зеленски.

За това, че севернокорейски военни се бият за Русия на територията на Украйна, написаха и в свой доклад изследователите от американския Институт за изследване на войната.

В началото на годината Вашингтон съобщи, че според доклади на разузнавателните им служби Северна Корея доставя балистични ракети за Русия. Впоследствие украинската армия многократно съобщи за свалени севернокорейски ракети, изстреляни от руската армия срещу цели в Украйна.

09:01 13.10.2024

Украинските сили удържат позициите си в руската Курска област, каза Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в събота, че руските сили са се опитали да изтласкат украинските военни от техни позиции в руската Курска област, но са удържали на атаките, предаде Ройтерс.

"Колкото до операцията в Курск, Русия се опита да отблъсне позициите ни, но ние държим определените линии", заяви Зеленски в редовното си вечерно обръщение към сънародниците си.

Министерството на отбраната на Русия съобщи в събота, армията на страната е отвоювала контрола над две села в граничната Курска област, където украинските войски навлязоха през август.

По време на съботното си обръщение Зеленски каза още, че иска с помощта на западни инвестиции да разшири значително производството на оръжия в Украйна. Според него Западът би могъл да осигури парите, особено след като много партньори в момента не са в състояние да окажат адекватна военна помощ на Киев заради липса на собствени оръжия.

14:03 12.10.2024

Руските сили контролират повече от половината от град Торецк

Руската армия е поела контрола над повече от половината от град Торецк в Източна Украйна, съобщи в събота украинската местна управа, цитиран от ДПА.

"Грубо между 40 и 50 процента от града е под контрола на украинската армия. Останалата част от града е окупирана от врага", каза ръководителят на градската военна администрация Васил Чинчук пред украинската телевизия.

В силно разрушения град са останали едва около 1150 души. Преди началото на руската инвазия през февруари 2022 г. населението му е било над 30 000 жители.

Руските сили контролират няколко улици в центъра на града. Те атакуват и съседния град Часив Яр, който се намира на около 20 км от Торецк.

10:24 12.10.2024

Украинският президент Володимир Зеленски приключи двудневната си европейска обиколка. Последната му спирка беше в Берлин, където разговаря с германския канцлер Олаф Шолц. Основната му цел беше да събере подкрепа за своя "план за победа", насочен към прекратяване на войната с Русия.

Той пътува в четвъртък и петък до Лондон, Париж, Рим и Берлин, настоявайки за допълнителна военна и финансова помощ на фона на бавното, но непрекъснато руско настъпление в Източна Украйна.

10:15 12.10.2024

Украйна нападна с дронове Русия. Москва предприе масирана атака в Запорожие

Губернаторът на руската Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи в събота в Телеграм за един убит и 11 ранени при украински атаки в граничния руски регион в петък, предаде ТАСС. За украинска атака с дронове информира и губернаторът на южния Краснодарски край Вениамин Кондратиев.

Украинските сили са нанесли и удар по петролен склад в окупираната от Русия Луганска област в Източна Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на украинската армия. Съоръжението е използвано и за снабдяване на руската армия.

Междувременно началникът на Запорожката областна военна администрация Иван Федоров съобщи, че Русия е атакувала 425 пъти източния украински регион през изминалото денонощие.

Руските сили са атакували с 205 дрона и са изстреляли 198 артилерийски снаряда, се допълва в информацията. Най-малко 30 жилищни сгради са били разрушени в Запорожка област през изминалите 24 часа, информира още Укринформ.

09:19 11.10.2024

Руска балистична ракета уби цивилни в Одеска област

Най-малко четирима цивилни, включително тийнейджър, бяха убити, а други 10 бяха ранени рано сутринта на 11 октомври при удар с руска балистична ракета по южната украинска област Одеса, съобщи губернаторът Олех Кипер в Телеграм.

„Двуетажна сграда, в която живееха и работеха цивилни, беше разрушена“, написа Кипер.

„Четирима души бяха спасени изпод развалините, но други трима бяха открити мъртви – 43-годишна жена, 22-годишен мъж и 16-годишно момиче“, каза Кипер, добавяйки, че четвъртата жертва е жена, която по-късно е починала от нараняванията си. Други четирима души остават в тежко състояние в болницата.

Одеса е основният център на Украйна за износ на зърно. Областта е обект на постоянни ракетни атаки на руските сили от началото на войната.

09:05 11.10.2024

Украинският президент Володимир Зеленски проведе официални срещи с лидерите на Великобритания, Франция и Италия като част от европейската му обиколка в търсене на допълнителна военна и финансова помощ.

Зеленски разговаря в четвъртък първо с британския премиер Киър Стармър и генералния секретар на НАТО Марк Рюте в Лондон, след това с френския президент Еманюел Макрон в Париж, а накрая пристигна в Рим, за да се срещне с италианската премиерка Джорджия Мелони.

17:20 10.10.2024

Зеленски започна европейска обиколка. Срещна се с британския премиер Кийр Стармър

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Лондон, откъдето започна обиколка на няколко ключови европейски съюзници в опит да осигури допълнителна военна и финансова помощ за Киев.

Зеленски беше посрещнат от британския премиер Кийр Стармър на Даунинг стрийт, Предстои те да проведат разговори и с гостуващия генерален секретар на НАТО Марк Рюте, който беше в Киев миналата седмица, след като пое ръководството на военния алианс.

Пътуването на Зеленски се случва, след като срещата на върха на групата Рамщайн - с основните поддръжници на Украйна, беше отложена. Причината е, че президентът на сАЩ Джо Байдън беше принуден да се откаже от плановете си за пътуване, тъй като южните щати се подготвят за урагана "Милтън".

Натози фон пресслужбата на Зеленски каза, че той ще започне преговори "с ключови партньори, от които зависи военният компонент на нашето укрепване".

14:56 10.10.2024

"Пожари и детонации". Украйна порази руско военно летище в Кавказ

Украинската армия е ударила военното летище Ханска в руската република Адигея в Северен Кавказ, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в четвъртък.

Източник от Службата за сигурност на Украйна каза пред украинската редакция на Радио Свободна Европа (РСЕ), че атаката е извършена от техни дронове с участието на Главното управление на разузнаването и Силите за специални операции на Въоръжените сили на Украйна.

В този момент на кавказкото летище е имало 57 руски бойни и учебни самолети и хеликоптери, включително Су-34, Су-35 и Ми-8.

„Колко от тях са унищожени или повредени в момента се установява. Но вече е известно, че на летището има мащабни пожари и детонации. Освен всичко друго, това се потвърждава и от сателитен мониторинг“, каза източникът на РСЕ, пожелал анонимност.

По думите му Русия използва това летище в Краснодарския край, разположено на 450 километра от фронтовата линия, за презареждане с гориво, както и за подготовка на въздушни удари по населени места в Украйна.

По-рано ръководителят на Адигея Мурат Кумпилов обяви евакуацията на жителите на село Родникове поради пожар. Селото е в непосредствена близост до село Ханск, където се намира летището.

08:59 10.10.2024

Украйна съобщи, че е унищожила руски склад за дронове "Шахед"

Украинската армия съобщи в сряда, че нейните сили са унищожили съоръжение, съхраняващо стотици ударни дронове "Шахед" в южния Краснодарски район на Русия.

Украинските сили са атакували склад близо до Октябърски. Там Русия е съхранявала около 400 дрона иранско производство, съобщи Генералният щаб на украинската армия в Телеграм.

Атаката срещу руския обект е извършена съвместно от военноморските сили и Службата за сигурност на Украйна (СБУ), се казва още в съобщението.

Унищожаването на базата за съхранение на Шахеди „значително ще намали способността на руските окупатори да тероризират мирните жители на украинските градове и села“, казаха от Генералният щаб.

В руските медии няма информация за атаката.

09:06 9.10.2024

Украйна обстрелва западни области на Русия с десетки дронове

Руската противовъздушна отбрана е прехванала 47 украински дрона, твърди Министерството на отбраната на Русия, цитирано от Ройтерс. Около 24 дрона са свалени в югозападната Брянска област, а останалите над Белгородска, Курска и Ростовска област и над Краснодарския край, както и над Азовско море, се казва в изявление на руското министерство в Телеграм.

Пожар е възникнал поради падащи отломки в безлюден район на руската Ростовска област, съобщи губернаторът Василий Голубев. Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз каза, че службите за извънредни ситуации работят по места, където са паднали отломки.

Информацията не може да бъде потвърдена по независим начин. Украйна все още не е коментирала твърденията на Кремъл. По-рано украинският президент Володимир Зеленски каза, че украинските сили поддържат необходимия натиск върху руските войски в Курска област, където започнаха изненадваща офанзива по-рано през лятото.

17:36 8.10.2024

Русия обстрелва Харковска, Одеска и Херсонска област

При руски удар по втория по големина украински град Харков, са ранени най-малко 21 души, съобщиха местните власти на 8 октомври. Кметът на града Игор Терехов съобщи в канала си в Телеграм, че продължава издирването на двама души, които може би са останали под развалините. Областният управител Олег Синегубов каза, че трима от ранените са в тежко състояние в болница след удара.

Украинските военновъздушни сили казаха още, че Русия е използвала две ракети „Искандер“ и 19 дрона при нападение в южната част на Одеска област, като системите за противовъздушна отбрана са свалили 18 от дроновете. В южната Херсонска област един човек е загинал при нападение срещу град Антоновка, съобщи областният управител Олександър Прокудин на 8 октомври.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че системите за противовъздушна отбрана на страната са отблъснали атака на украински безпилотни самолети в началото на деня, като са свалили 16 дрона. Четиринадесет от тях са били свалени над територията на Белгородска област, а други два дрона са били унищожени край руското черноморско крайбрежие.

Губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков съобщи за други числа, като написа в Телеграм, че Украйна е атакувала девет района в неговата област с 45 дрона, като е ранила двама души.



09:53 8.10.2024

Пожар в Черноморск. Руски дронове атакуваха Одеска област

От полунощ до четири часа сутринта във вторник руската армия е атакувала Одеска област с дронове. Противовъздушните сили на Украйна са унищожили повечето от шахедите, каза ръководителят на регионалната военна администрация Олег Кипер.

Той добави, че в резултат на атаката са избухнали пожари в Черноморск, както и в Одеска област. Няма пострадали.

„В Черноморск в резултат на атаката се запалиха апартаменти на 4, 5 и 6 етаж. Пожарът с площ от 100 квадратни метра бързо е потушен от нашите огнеборци. Също така в района на Одеса таванът и стените на административна и производствена сграда са повредени и впоследствие се запалиха, пожарът на площ от 50 квадратни метра е потушен. Още един дрон е паднал на открито без детонация“, каза Кипер.

Силите на Руската федерация редовно атакуват украински региони, по-специално Одеса, с различни видове оръжия - ударни БЛА, ракети, зенитни ракети. Ръководството на Русия отрича, че руската армия нанася целенасочени удари по гражданската инфраструктура на Украйна въпреки свидетелствата за това.

08:54 7.10.2024

Голямо петролно депо гори във Феодосия, Крим

Пожар е избухнал в склад за петролни продукти в град Феодосия в окупирания от Русия полуостров Крим, предаде Ройтерс, като се позова на представители на назначените от Москва власти.

Олег Крючков, съветник на ръководителя на територията, съобщи в Телеграм, че при пожара няма пострадали.

Феодосийският нефтен терминал е най-големият в анексирания Крим. Общо на полуострова има два такива терминала, като вторият се намира в Севастопол.

Властите не посочват причината за пожара, но според руското министерство на отбраната през нощта на 7 октомври общо 21 украински дрона са били свалени над Крим и няколко руски региона. Дванадесет дрона са свалени над Крим, други шест са свалени над Курска област и по един над Белгородска, Брянска и Воронежка област. Министерството не споменава за пожара в петролната база във Феодосия.



12:01 6.10.2024

Русия обстреля Украйна над пет хиляди пъти за денонощие

През нощта срещу неделя руските войски са обстреляли Украйна 5130 пъти, 144 от които - от многоцелеви ракетни установки. Това съобщи Генералният щаб на военновъздушните сили на Украйна. Нанесени са 82 въздушни удара по позиции на украински части и населени места. На украинска територия са хвърлени 130 управляеми бомби.

Руски дронове атакуваха Одеса. Нанесени са щети на склад и товарни автомобили. Един човек е ранен, той е в болница в тежко състояние.

От военната администрация на столицата Киев съобщиха, че през нощта е имало масирана атака на града с дронове - "на вълни и от различни посоки". Три пъти е обявена въздушна тревога, която е продължила общо повече от пет часа. По предварителна информация повечето от дроновете са били свалени от противовъздушната отбрана и няма жертви или щети.

Русия всекидневно обстрелва Украйна. Руското министерство на отбраната твърди, че нанася удари изключително по военни цели. По правило Москва не коментира цивилни жертви и разрушаване на гражданска инфраструктура.

Заредете още

XS
SM
MD
LG