Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

16:20 2.4.2023

Алкохолът е причина за много смъртни случаи в руската армия, смята Лондон

Прекомерната консумация на алкохол е причина за много от смъртните случаи в състава на руските сили в Украйна, посочи в неделя британското министерство на отбраната в редовната си сводка за хода на войната, цитирана от ДПА.

Русия е понесла загуби, достигащи 200 000 души от началото на пълномащабната си инвазия в Украйна, но значителна част от тях се дължи на причини, които не са свързани с бойните действия, се казва в редовния доклад на военното ведомство в Лондон.

В него се посочва, че в неотдавнашно съобщение в руския канал в Телеграм се говори за "изключително висок" брой инциденти, престъпления и смъртни случаи, свързани с употребата на алкохол сред руските сили.

Сред другите най-вероятни причини за фатални инциденти в руската армия в Украйна са непрофесионално боравене с оръжие, катастрофи и измръзване.

17:03

Русия евакуира жителите на два района в Курска област

Губернаторът на руската Курска област Алексей Смирнов нареди евакуацията на жителите на всички селища в два района в областта, разположени на до 15 километра от границата с Украйна, съобщи Ройтерс.

Става дума за Рилски и Хомутовски район. „Уважаеми земляци, моля ви да се отнесете с разбиране към настоящата ситуация и да следвате всичките препоръки на силите за сигурност и местните власти“, написа Смирнов в Телеграм.

Курска област стана сцена на ожесточени битки от началото на август, когато части на Въоръжените сили на Украйна нахлуха през границата. През последните дни руските въоръжени сили се опитват да изтласкат украинските от територията на страната.

10:58

Един човек е убит, а над 40 души са ранени след руска въздушна атака по жилищни райони в Харков

Един човек е убит, а най-малко 43 души, сред които 4 деца, са ранени в резултат на руски въздушен удар по Харков, съобщиха от Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна.

Руската армия извърши нападение, при което бяха ударени жилищни райони в Харков в неделя вечерта. Засегнати са общо седем жилищни сгради и 20 автомобила, съобщиха местните власти.

Руската армия редовно атакува украински региони, по-специално Харковска област, използвайки различни видове оръжия. Въпреки доказателствата, Москва отрича да извършва целенасочени атаки срещу цивилни.

09:31 15.9.2024

САЩ подготвят нов "значителен" пакет от помощ за Украйна

САЩ работят върху „значителен“ пакет от нова помощ за Украйна, който има за цел да предотврати сериозен пробив на руските части в източната част на страната. Това съобщи в събота съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан.

Той добави, че американският президент Джо Байдън ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски по-късно този месец, за да обсъдят военната стратегия на Киев.

Руските сили набират сила в някои части на Източна Украйна, включително около Покровск, което според Съливан е „изключително обезпокоително“. Покровск е транспортен възел и превземането му от Москва може да открие нови линии за руски атаки и да усложни украинската логистика.

Тъй като тази година Русия засили ракетните си атаки срещу критичната инфраструктура на Украйна, Киев настоява за разрешение да ползва западните оръжия с далечен обсег на действие, за да нанася удари по-дълбоко в руската територия. За момента няма такова позволение, но Съливан каза, че въпросът е предмет на „интензивни консултации“ и ще бъде обсъден и от Байдън от Зеленски.

По-рано през седмицата Зеленски каза, че иска да представи на Байдън „план за победа“, който би могъл да накара Русия да прекрати войната по дипломатически път, предаде Ройтерс.

12:01 14.9.2024

Украйна и Русия си размениха по над 100 военнопленници

Русия и Украйна са си разменили по 103-ма военнопленници, съобщи руското министерство на отбраната в събота. По-късно украинският президент Володимир Зеленски потвърди тази информация.

Сред освободените украинци има редници, сержанти и офицери от Киевска, Донецка, Мариуполска, Харковска и други области. От руска страна са освободени войници, пленени в руската Курска област при настъплението на Украйна в района, което започна в началото на август.

Част от освободените украински военнопленници, 14 септември 2024 г.
Част от освободените украински военнопленници, 14 септември 2024 г.

В петък Зеленски съобщи в приложението Телеграм, че 49 украинци са били освободени от Русия в рамките на поредна размяна между Киев и Москва.

„[Представители] на украинските въоръжени сили, Националната гвардия, Държавната гранична служба и цивилни лица са сред освободените“, написа украинският президент.

Сред завръщащите се затворници е Ление Умерова, арестувана при посещение в Крим, където е отишла да посети болния си баща.

Освободени са войници, които са защитавали металургичния завод „Азовстал“ в Мариупол, както и известният военен лекар и лауреат на наградата „Герой на Украйна“ Виктор Ивчук, добави Зеленски.

12:00 14.9.2024

Американският президент Джо Байдън и британският премиер Киър Стармър не дадоха разрешение на Украйна да използва западни оръжия с голям обсег, за да нанася удари по-дълбоко в територията на Русия.

Това стана ясно от прессъобщение на Белия дом след среща между двамата в петък. На нея се очакваше Стармър да окаже натиск върху Байдън по въпроса за разхлабване на ограниченията как Киев да използва получените от Запада оръжия. Украинският президент Володимир Зеленски настоява за такова решение от месеци.

Срещата дойде на фона на признаци, че съюзниците на Украйна стават все по-благосклонни по този въпрос. В четвъртък в публикация на Гардиън се появи твърдение, че Великобритания вече позволява на Киев да използва нейни далекобойни ракети срещу Русия.

09:48 12.9.2024

САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

Съединените щати и Великобритания ще отпуснат общо още 1,5 млрд. долара на Украйна за възстановяване на енергийната ефективност и хуманитарна помощ. Това обявиха външните министри на страните на среща в Киев, на която беше обсъдено и разрешаването на Украйна да използва ракети с далечен обсег за отговор на руската агресия.

По думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен страната ще предостави на Украйна над 700 млн. долара - за възстановяване на енергийни съоръжения, за осигуряване на резервно електрозахранване, за храна, жилища, медицински грижи и образование, за разминиране. Британският министър на външните работи Дейвид Лами каза, че страната му ще предостави на Украйна 782 млн. долара под формата на хуманитарна помощ и заеми.

Миналата седмица Съединените щати казаха, че ще предоставят на Украйна военна помощ в размер на 250 млн. долара. Пакетът ще включва ракети за противовъздушна отбрана и артилерия.

"Оставаме напълно ангажирани с победата на Украйна. Нашето колективно послание към Путин е, че подкрепата ни няма да се разколебае", каза Блинкен.

По време на посещението на Блинкен и Ламия в Киев многократно беше обявявана въздушна тревога, поради което графикът на срещата беше изместен и се наложи да бъде отменена церемония по поднасяне на венци.

По време на разговорите беше обсъдено и разрешаването на Украйна да използва ракети с далечен обсег за нанасяне на удари по военни обекти в Русия. Според Блинкен президентът на САЩ Джо Байдън и британският министър-председател Киър Стармър сега "със сигурност" ще обсъдят този въпрос по време на срещата си във Вашингтон в петък.

08:47 12.9.2024

Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

Русия нанесе въздушни удари по украинския град Конотоп в североизточната Сумска област. Двама души са в болница, в града няма ток и вода, съобщи кметът Артьом Семенихин. От военното управление на Сумската област уточниха, че Русия е атакувала Конотоп с дронове. Те са поразили енергийни обекти, жилищни сгради, учебни заведения и болници. Общи 13 души са ранени.

Руското министерство на отбраната не е коментирало нападението, но то всеки ден съобщава за удари в Сумска област - "по райони, където са съсредоточени личен състав и военна техника".

10:32 11.9.2024

САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

Съединените щати обсъждат възможността Украйна да използва оръжия с голям обсег на действие, за да отблъсне агресията на Русия. Това съобщи президентът на САЩ Джо Байдън. По думите му неговата администрация "работи по този въпрос". Досега САЩ публично заявяваха, че не разрешават нанасянето на удари по Русия с оръжия с далечен обсег, особено с такива американско производство. Източници на CNN в администрацията на Байдън твърдят, че не се очакват промени.

В същото време държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен допуска такава възможност, съобщава Tаймс. Запитан за използването на оръжия с далечен обсег от страна на Украйна, Блинкен отговаря, че ще види дали Украйна може да „противодейства на руската агресия възможно най-ефективно“. Той добави, че САЩ ще „обмислят и изслушват“ украинския президент Володимир Зеленски, който иска разрешение да използва ракетите, за да нанася удари по ключови военни цели в Русия.

Блинкен и британският му колега Дейвид Лами ще се срещнат със Зеленски по-късно в сряда в Киев. Според журналистка от американското издание Axios на срещата Блинкен ще обяви, че на Украйна ще бъде разрешено да използва ракети АТАКС с обсег до 300 км.

Досега САЩ и други съюзници не са позволявали на Украйна да използва ракети с голям обсег срещу Русия, опасявайки се от ескалация на конфликта. Вестник Таймс съобщи, че Великобритания и Франция са готови да разрешат на Украйна да използва своите ракети Storm Shadow с обсег на действие до 560 км, но очакват решението на САЩ.

13:22 10.9.2024

Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

Москва твърди, че е установила контрол над 4 селища в украинската Донецка област, съобщава Ройтерс, като се позова на руското Mинистерство на отбраната. Това са град Красногоривка и селата Григоривка, Водяне и Галицинивка. В същото време украинските сили съобщават, че успяват да отблъснат руски атаки в района. Информацията не може да бъде проверена независимо.

Твърденията на руските сили идват на фона на изказване на секретаря на руския Съвет за сигурност Сергей Шойгу. "Атаката на Украйна в граничната руска Курска област целеше отклоняване на руските сили от настъплението им в Донбас в Украйна", каза той, цитиран от РИА Новости. "Русия обаче разполага с достатъчно сили и продължи офанзивата си", добави Шойгу.

08:48 10.9.2024

Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

Дронове са ударили три многоетажни сгради в Раменское, Московска област, през нощта, като са предизвикали пожари и са убили една жена. Руските власти обвиняват Украйна за нападението. Четирима са ранени, поне трима са в болница, съобщи губернаторът на Московска област Андрей Воробьов. Пожарите вече е потушен. Хората са евакуираните от домовете си в центрове за временно настаняване. Още един дрон е попаднал в гората край близкото село Прудки.

През нощта е атакувано и летище Жуковски. Внуково и Домодедово също са били затворени от съображения за сигурност. Във вторник сутринта работата и на трите летища е възстановена.

Освен това през нощта са свалени дронове в Подолск, Люберци, Домодедово и Коломна. Съобщения за дронове са получени и от Кашира. Отломки от дрон са паднали на Каширското шосе - то е блокирано в посока Москва, съобщи началникът на Домодедовския район Евгения Хрустальова. По данни на руското министерство на отбраната през нощта над девет руски региона са унищожени общо 144 дрона.

09:05 9.9.2024

Шолц поиска Русия да присъства на следващата среща за мира в Украйна

Русия трябва да участва в следващата среща за мира в Укрaйна. Това каза канцлерът на Германия Олаф Шолц в интервю за ZDF.

Думите на Шолц идват след като той проведе среща с президента на Украйна Володимир Зеленски. Първата голяма конференция за мир в Украйна се проведе през юни, а в нея взеха участие 100 делегации от целия свят, а целта беше да се очертае план за мир и прекратяване на военните действия между Москва и Киев.

„Смятам, че сега е моментът да обсъдим как да постигнем мир в тази война, и то по-бързо“, каза Шолц.

Германският канцлер се намира под сериозен натиск заради слабите резултати на неговата партия и коалиционните му партньори в правителството на европейските избори през юни и на местните избори, които се проведоха преди седмица.

На тях се утвърди възходът на „Алтернатива за Германия“, а заедно с тях добър резултат постигна и „Съюзът на Сара Вагенкнехт“. Двете партии се противопоставят на продължаването на подкрепата за Украйна.

Още след конференцията в Швейцария Зеленски говори за възможността до края на годината да бъде изготвен план за нова среща на световните лидери, в която участие да вземе и Русия. През юни участие в конференцията отказа и Китай.

16:28 8.9.2024

Двама души загинаха при руска атака срещу Суми. Има ранени, сред тях и деца

Възрастна двойка е загинала при руски обстрел в град Суми в Източна Украйна през нощта срещу неделя, съобщиха местните власти, като добавиха, че при атаката са ранени поне четирима души, включително момиче на 2 години и момче на 8 години.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че през нощта срещу неделя Украйна е атакувана с четири ракети, изстреляни от руската Белгодска област, и 23 ирански дрона “Шахед”. В съобщението се казва, че атаката е отбита от украинската армия.

Съобщава се и за жертви в други градове в Украйна.

Властите в Киев съобщиха за две жертви при взрив в автомобилен завод. Спасители издирват изчезнали хора, за които се предполага, че са под развалините.

Руски удар срещу град Миколаевка в Донецка област е взел една жертва. Двама души се издирват.

10:04 8.9.2024

Петима души загинаха при руски обстрели в Донецка област

Петима души загинаха при руски обстрели в Донецка област в Украйна в събота, съобщиха местните власти.

Трима мъже на възраст между 24 и 69 години са били убити в град Константинивка, съобщи в Телеграм губернаторът на Донецк Вадим Филашкин. Съобщава се за поне четирима ранени, включително 57-годишна жена, която е получила нараняване на главата.

Други двама мъже - на 52 и на 53 години - са загинали при обстрели близо до град Торецк на около 20 километра югоизточно от Константинивка.

Съобщава се и за обстрели в Харков, където 61-годишен човек е бил ранен.

Новините за обстрелите идват на фона на руско настъпление в Донецка област, където основната им цел е град Поковск - логистичен център на украинската армия.

В същото време украинската армия продължава да държи позиции в руската Курска област, където навлезе за първ път през август.

14:42 7.9.2024

Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

Голям пожар в оръжеен склад накара местните власти да евакуират около 600 души в региона Воронеж в югозападна Русия, съобщи Радио Свобода.

Губернаторът на областта Александър Гусев каза в Телеграм, че пожарът е причинен от отломки от дрон, свален от руската въздушна отбрана сутринта на 7 септември. Според Гусев жителите на няколко населени места в близост са били евакуирани на безопасно място и няма данни за ранени.

Видеоклипове, показващи голям пожар и в които ясно се чуват експлозии, бяха публикувани в сайтовете на социалните мрежи.

Руското министерство на отбраната съобщи, че украински дронове са били свалени над руските югозападни Белгородска и Курска области, но не спомена за никакви атаки с дронове в района на Воронеж.

В края на август Гусев отново обяви евакуация на около 600 жители на същия район във Воронежска област, след като каза, че отломки от свалени на дронове са довели до пожари и детонация на експлозиви, продължили почти два дни.

11:53 6.9.2024

Великобритания ще изпрати 650 ракети на Украйна в поредния пакет военна помощ

Великобритания ще изпрати 650 ракети на Украйна в рамките на пореден пакет от военна помощ на стойност 162 млн. британски лири.

Това каза британският министър на отбраната Джон Хийли преди започващата днес среща от т. нар. формат от Рамщайн в Германия, съобщава БТА.

Хийли ще обяви най-новия пакет помощи за украинските въоръжени сили на днешната среща между министрите на отбраната на страните от Контактната група за военна помощ на Украйна.

Новината идва на фона на продължаващата офанзива на украинската армия в Курска област на Русия, както и на увеличаващия се натиск от страна на руските части на фронта в Донецк. В последните седмици Русия увеличи интензитета на въздушните удари срещу украински градове и енергийна инфраструктура, в това число и столицата Киев, в които загинаха множество цивилни граждани.

"Този нов ангажимент ще даде важен тласък на украинската противовъздушна отбрана и ще демонстрира ангажимента на новото ни правителство да засили подкрепата за Украйна", заяви Хийли преди срещата, цитиран от БТА.

09:54 5.9.2024

Северната, източната и централната част на Украйна бяха атакувани с дронове

През нощта на 5 септември Украйна е била атакувана от десетки дронове от типа „Шахед“. Засегнатите райони са били в северната, източната и централната част на страната.

„В момента във въздушното пространство на Украйна остават до десет дрона. Всички в северната част на страната! В Черниговска, Киевска и Сумска област! Бойната работа продължава!“, написаха украинските военни сутринта.

Рано сутринта кметът на Киев Виталий Кличко и началникът на Киевската градска военна администрация Серхий Попко посъветваха жителите на столицата да не бързат с началото на работния си ден.

„Тревогата във въздуха продължава! Противовъздушната отбрана работи в столицата. Останете в укритията, докато не се изключи алармата за въздушна тревога!“, написа Серхий Попко в 6:40 ч.

Силите на Руската федерация редовно атакуват украинските региони с различни видове оръжия - дронове, ракети, зенитни ракети, противовъздушни ракети. Москва твърди, че не нанася целенасочени удари по гражданската инфраструктура на градовете и селата в Украйна.

Украинските власти и международните организации квалифицират тези удари като военни престъпления на Руската федерация и казват, че те са целенасочени.

10:32 4.9.2024

Въздушни атаки над градове в Централна и Западна Украйна

Ръководителите на военните администрации в Киев и Лвов на изток, както и служител в Кривий Рог съобщиха крилати ракети и снаряди, насочени към тези населени места. И в трите града се чуха експлозии. Към момента

В Лвов ръководителят на военната администрация Максим Козицки каза, че там са загинали трима души, а други 25 са ранени. По-рано кметът на Лвов Андрий Садовий каза, че най-малко шестима са ранени и учебните занятия в града са били отменени след удар по жилищен район в близост до жп гарата.

В Кривий Рог в Централна Украйна, местният политик Олександър Вилкул каза, че петима души са пострадали при удар от ракета по обект от гражданската инфраструктура в центъра на града. По негови думи са повредени най-малко 10 високи сгради, включително хотел.

Украински официални лица също така съобщиха, че обекти в Черно море са били обект на руски огън, включително Змийският остров - стратегически разположен участък земя, който украинските сили си върнаха след превземането му от Русия в първите дни на войната.

17:21 3.9.2024

Румъния ще изпрати система "Пейтриът" на Украйна

Долната камара на румънския парламент одобри изпращането на система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна. Това се случи с 245 гласа „за“, 29 гласа „против“ и един въздържал се.

Гласуването идва, след като в понеделник вечерта Сенатът също одобри закона. Следващата стъпка, за да влезе той в сила, е президентът Клаус Йоханис да го обнародва. След това правителството ще издаде решение, с което актът за дарение ще започне да се прилага.

Според проектозакона, изготвен от Министерството на отбраната, „завършването на акта за дарение ще допринесе за укрепване на позицията на Румъния като регионален доставчик на сигурност и за засилване на партньорските отношения със Съединените американски щати“.

В документа се споменава, че Румъния ще предостави една от седемте системи Patriot, които Румъния е закупила от САЩ. Четири от системите вече са в Румъния, а две от тях функционират. Останалите три предстои да пристигнат.

15:12 3.9.2024

Десетки души са загинали при руски ракетен удар в украинския град Полтава, съобщи Зеленски

Най-малко 41 души са загинали, а повече от 180 са били ранени във вторник при руски удари по Военния институт по комуникации в централния град Полтава, съобщи президентът Володимир Зеленски. По негови думи руските сили са нанесли удар с две балистични ракети, като са повредили сградата на института.

Той добави, че е наредил пълно и бързо разследване на обстоятелствата на нападението.
„Руските мръсници определено ще бъдат подведени под отговорност за този удар“, каза Зеленски в приложението за съобщения Телеграм.

Той повтори призивите си за повече западни средства за противовъздушна отбрана и призова съюзниците да позволят използването на техните оръжия с голям обсег на действие за удари по-дълбоко в руската територия.

12:46 3.9.2024

Обстрел в Запорожие уби двама души, включително 8-годишно момче

Нощен обстрел на Запорожие доведе до смъртта на двама души, включително 8-годишно момче, и рани други двама. Това съобщи началникът на регионалната военна администрация Иван Федоров.

Един от ранените е 12-годишно момиче, което е в тежко състояние.

„Детето е в изключително тежко състояние - хеморагичен шок, травматичен шок, хипотермия. Детето веднага е било хоспитализирано в интензивното отделение и са започнали антишокови мерки. Състоянието му е стабилизирано и планираме в следващите няколко минути да го закараме в операционната, за да отстраним отломките и да стабилизираме скелетната травма“, каза медицинският директор на Запорожската регионална клинична детска болница Вячеслав Ткаченко.

Обстрелът е довел до частично разрушаване на сграда, а взривната вълна и отломките са повредили съседните многоетажни сгради.

Заредете още

XS
SM
MD
LG