Връзки за достъпност

Извънредни новини

Климатичната конференция е провал според Грета Тунберг и хиляди млади протестиращи


Активистите искат световните лидери да направят повече, защото "светът гори".
Активистите искат световните лидери да направят повече, защото "светът гори".

Хиляди млади хора излязоха на протест в Глазгоу в петък в отговор на Конференцията на ООН за климатичните промени, която се провежда тази седмица в града. В събота се очаква шествието да е още по-голямо. Подобни протести са планирани и в други държави.

Организатор на многохилядния поход е движението „Петък за бъдещето на Шотландия“, създадено по примера на Грета Тунберг. Самата шведска активистка участва в демонстрациите. Според нея климатичната конференция COP26 е провал и рекламна кампания за участващите, която няма да доведе до никаква реална промяна.

Грета Тунберг води протестите още от 1 ноември.
Грета Тунберг води протестите още от 1 ноември.

Тунберг призова за "спешни и драстични" ограничения на вредните емисии.

"Хората на власт могат да продължат да живеят в техния балон, пълен с фантазии като вечен растеж на тази невечна планета и технологични решения, които изведнъж сякаш отникъде ще се появят и ще изтрият всички кризи просто ей така", каза младата шведка по време на речта си пред хилядите протестиращи, сред които множество ученици.

"И всичко това, докато светът буквално гори, запален е, а хората, които живеят на първа линия, сами понасят цялата тежест на климатичната криза".

Активисти от различни страни също изнесоха речи за това колко е зле ситуацията в някои държави по света.

Властите в Глазгоу очакват още по-голям протест в събота. Броят на полицаите е увеличен, защото общината очаква до 50 000 души по улиците на града.

Делегати от над 200 страни се събраха в шотландския град на тази конференция, чиято официална цел е да се намерят и изяснят начини за налагане на целите за намаляване на глобалните въглеродни емисии. В Париж през 2015 г. държавите подписаха съгласие да ограничат покачването на световната температура между 1.5 и 2 градуса по Целзий.

Колко бързо се топят ледниците
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:44 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG