Връзки за достъпност

Извънредни новини

2,5 млрд. лв. повече приходи и 2,3 млрд. лв. повече разходи. Депутатите актуализираха бюджета


След четири поредни дни на удължени заседания в петък късно вечерта депутатите успяха да приемат единодушно на второ четене актуализацията на бюджета. Тя предвижда 2,5 млрд. лв. повече приходи и 2,3 млрд. лв. повече разходи, които са предназначени основно за мерки за справяне с последствията от COVID-19.

Преди това парламентът актуализира бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Националната здравно-осигурителна каса.

Новите параметри на държавния бюджет за 2021 г. предвиждат общо до 440 млн. лв. за подпомагане на бизнеса и програми за заетост. От тях 350 млн. лева са планирани за запазване на работни места и за компенсиране на затворени бизнеси, предаде БТА.

Над 224 млн. лв. бяха заделени за Министерството на здравеопазването за закупуване на допълнителни количества ваксини срещу COVID-19, за подкрепа на работещите на първа линия в борбата с пандемията, както и за осигуряване на лекарствени продукти за лечение на COVID-19. За закупуване на Ремдесивир бяха предвидени допълнителни 16,6 млн. лв.

Допълнително бяха отпуснати 220 млн. лв. и за пътностроителните фирми, след като браншът организира серия от протести през последните седмици. Демонстрация имаше и по време на заседанието на депутатите в петък.

За организирането на предстоящите трети парламентарни избори за годината, както и за президентския вот, бяха заложени 133 млн. лв. До 100 млн. лв. са допълнителните трансфери към общините за изплащане на действително извършени разходи за противоепидемични мерки във връзка с COVID-19.

За изплащане на компенсации на самоосигуряващи се лица бяха предвидени 20 млн. лв., а за подпомагане на туризма – до 70 млн. лв., от които 6 млн. лева за нереализирани пътувания на туроператори и 4 млн. лева за екскурзоводи.

До 60 млн. лв. бяха заделени за авиопревозвачите и до 40 млн. лв. – за автобусните превозвачи. Земеделските производители пък ще могат да се възползват от допълнителни до 70 млн. лв., а 15 млн. лв. бяха предвидени за справяне с последиците от градушките.

Отделно 16,7 млн. лв. бяха гласувани за Министерството на културата за финансова подкрепа на изпълнители и творчески проекти в извънредната епидемична обстановка, както и за покриване на увеличените разходи за електрическа енергия на държавните и общинските културни институти.

За образование в актуализацията на бюджета бяха предвидени още общо 23 млн. в., от които 15 млн. лв. – за висшите училища и 8 млн. лв. – за системата на училищното и предучилищното образование.

За справяне с очаквания засилен миграционен натиск депутатите гласуваха допълнителни 60,5 млн. лв., от които за МВР – 37 млн. лв., за Министерството на отбраната – 20,2 млн. лв., а за Държавната агенция за бежанците – 695 хил. лв. Отделно бях предвидени 5 млн. лв. за система за наблюдение на границата , както и 5 млн. лв. за ремонт на оградата по българо-турската граница.

Отхвърлено беше предложението на "Демократична България" да бъдат заделени още 12 млн. лв. за оборудване на поне два хеликоптера за гасене на пожари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG