Връзки за достъпност

Извънредни новини

Арести за кандидати, арести и за журналисти. Беларус преди изборите за президент


Полицаи задържат протестиращ в Минск на 19 юни
Полицаи задържат протестиращ в Минск на 19 юни

Беларус е под международен натиск заради репресии срещу медиите. Най-малко 14 журналисти са задържани, а трима са обвинени за работата си по време на протестите срещу президента Александър Лукашенко в последната седмица.

В понеделник започнаха десетки дела, само в столицата Минск са близо 50, срещу участници в т.нар. "вериги на солидарността". Протестиращите са обвинени за участие в "неразрешено събитие" или "неподчинение на полицията".

Някои от обвинените са журналисти, които са отразявали протестите на 19 и 20 юни в подкрепа на евентуални независими или опозиционни кандидати за президент.

Държавният департамент на САЩ призова правителството на Беларус да спазва човешките права и да изпълнява задълженията си пред Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), включително и тези за свободни и честни избори.

Изборите и арестите

Хората излязоха по улиците на 19 юни, последният ден за събиране на подписи за кандидати в изборите за президент на Беларус, насрочени за 9 август. Тогава 65-годишният президент Лукашенко ще се кандидатира за шести мандат.

Натискът над медиите идва в момент, когато Лукашенко засилва и натиска над опозиционни лидери и активисти, включително ареста на очаквания основен кандидат срещу него.

Протестите започнаха след ареста на Виктор Бабарико, който управляваше "Белгазпромбанк", собственост на руския гигант "Газпром", в продължение на 20 години. Разследването срещу него е по подозрение във финансови престъпления. Бабарико беше смятан за най-силния кандидат срещу Лукашенко.

Беларуската асоциация на журналистите и 40 издания излязоха с обща позиция във вторник с искане правителството да спре "преследването на журналисти". Те обвиниха властите, че използва насилие срещу медиите.

"Някои от задържаните репортери са били бити. Често полицаи нападат журналисти дори по време на живо излъчване", се казва в позицията. Журналистите припомнят, че беларуското законодателство гарантира правото на журналистите свободно да вършат работата си.

Комитетът за защита на журналистите (CPJ) също заклейми действията на Минск.

"Беларуските власти трябва да спрат с арестите и преследването на журналисти, които отразяват протестите преди изборите за президент", се казва в позицията.

Сред задържаните бяха и Александра Динко и Андрей Рабчик, репортер и оператор на Радио Свободна Европа в Беларус.

Президентът Александър Лукашенко е на власт от 1994 г. Изборите тази година са най-голямото предизвикателство пред него заради недоволството от реакцията на правителството срещу епидемията от коронавирус. Лукашенко пренебрегна предупрежденията и отказа да наложи каквито и да е ограничителни мерки. Заразените в страната вече са почти 50 хиляди, а починалите са над 350.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG