Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Просто следвах мечтата си". Алесандра Амброзио, която вярва, че жените могат всичко


Алесандра Амброзио
Алесандра Амброзио

Тя се появява в международния свят на моделите в края на 90-те години. Най-известна е като един от най-дългогодишните "ангели" на Victoria's Secret. Освен това тя е и бизнес дама, и майка. За Алесандра Амброзио това не представлява особена трудност, защото тя вярва, че жените могат всичко.

Родена е в малък град в Бразилия, но от дете мечтае за големия подиум. През годините става един от най-високо платените модели, а вече е и успешен предприемач. Тя е Алесандра Амброзио и днес празнува своя 43 рожден ден.

Амброзио израства в семейството на родители от италиански и полски произход в малкия град Ерехим. Още от малка знае какво иска да постигне в живота си - иска да бъде модел.

На 12-годишна възраст започва да посещава курсове за модели. На 15-годишна възраст дебютира като модел за Дилсон Щайн, на когото се приписва откриването на топмоделa Жизел Бюндхен.

Само две години по-късно в името на успеха си тя решава да се премести в Ню Йорк.

"Когато отидох там, не се бях возила на метро, почти не говорех английски. Беше предизвикателство, но знаех какво искам и затова просто следвах мечтата си", казва тя в интервю за Glamour.

Кариерата ѝ обаче се променя изцяло през 2001 г. Тогава тя дефилира за първи път на модния подиум на Victoria's Secret. През 2004 г. е избрана за говорител на новата линия на компанията - Secret Pink.

"Не очаквах, че моделството ще продължи толкова дълго, но ето че все още го правя и го обичам. Така че това ме накара да почувствам, че мога да приемам външния си вид на всеки етап от живота си", казва тя.

През кариерата си е дефилирала на подиуми на някои от най-големите имена в модата, като Marc Jacobs, Prada, Balmain, Dolce & Gabbana и Louis Vuitton.

Когато е на 27 г. Амброзио ражда първото си дете - Аня, а няколко години по-късно и второто си - Ноа. Първоначално се притеснява как това ще повлияе на нейната кариера, но успява бързо да се върне на подиума.

"Най-продуктивна съм сутрин, след като направя закуска на децата си и ги заведа на училище. Обикновено след това тренирам и върша всичките си служебни задължения", казва тя.

Моделите на Victoria's Secret (от ляво на дясно) Тайра Банкс, Жизел Бюндхен, Хайди Клум, Алесандра Амброзио и Адриана Лима
Моделите на Victoria's Secret (от ляво на дясно) Тайра Банкс, Жизел Бюндхен, Хайди Клум, Алесандра Амброзио и Адриана Лима

През 2017 г., след 17 години на подиума на Victoria's Secret, Амброзио казва, че това ще бъде последното ѝ модно ревю.

Две години по-късно обаче заедно със сестра си тя стартира GAL Floripa - марка за бански костюми, чиято цел е да вдъхновява жените да прегърнат своята женственост.

Пред People Амброзио казва, че това е сбъдната тяхна мечта, защото двете са израснали на плажа, където плуването е било редовно занимание, а банските са били като втора кожа за тях.

Въпреки забързания си живот, тя е отдадена майка.

"Мисля, че особено жените можем всичко. Можем да се грижим за къщата, да се грижим за децата. Да имаш бизнес определено си заслужава, ако те удовлетворява и ако го правиш с любов", казва тя.

Именно към това се стреми и тя - да прави това, което обича, докато кара и хората около нея да се чувстват по-добре.

"Животът е за семейството, приятелите, любовта. Модата трябва да бъде черешката на тортата, а не началото и краят на всичко", казва тя.

Извън бизнеса си и кариерата си на супермодел Амброзио е и посланик на Националното дружество по множествена склероза. Освен това тя е запалена и по екологични каузи, свързани с опазването на океаните.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG