Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Опитвам се да имам значение". Рийз Уидърспун и нейната битка за силни женски образи в киното


Рийз Уидърспун
Рийз Уидърспун

Тя играе предимно в романтични комедии. Но не само. Ролите ѝ са на чаровни и позитивни жени, уверени в успешното си бъдеще. Но не само. В петък актрисата и продуцентка Рийз Уидърспун навършва 48 години. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

За нея е много важно да разсмива хората с филмите си и да прави деня им по-светъл. Това обаче не я спира да се захваща и с по-сериозни роли и продукции.

В каквато и роля да я видите, едно е сигурно - Рийз Уидърспун е водена от целта си да овласти жените в киното и в живота.

Уидърспун е родена на 22 март 1976 г. в американския щат Луизиана. Майка ѝ Бети има докторска степен в областта на педиатрията, а баща ѝ Джон е хирург от военновъздушните сили на САЩ.

Рийз проявява интерес към шоубизнеса още като дете. Тогава тя работи като модел и се снима в реклами. През 1991 г. дебютира на големия екран с участието си във филма „Човекът на луната“.

Уидърспун временно прекъсва актьорската си кариера, за да учи английска литература в Станфордския университет през 1994 и 1995 г. Спира следването си, защото веднага получава предложения за нови роли в киното и телевизията.

През 1999 г. Уидърспун изиграва една от главните роли във филма „Секс игри“ (Cruel Intentions) по класическия роман от XVIII век „Опасни връзки“. В него Рийз работи с актьора Райън Филип, за когото се омъжва през същата година.

Отново през 1999 г. Уидърспун участва в комедията „Избори“ на Александър Пейн. За ролята си на Трейси Флик - амбициозна гимназистка, която се кандидатира за президент на класа, Рийз печели положителни отзиви от критиците.

Успехите ѝ продължават и през 2000 г., когато Уидърспун изиграва приятелката на сериен убиец във филма „Американски психар“ заедно с Крисчън Бейл. Включва се и в популярния сериал „Приятели“ като сестрата на Рейчъл (героинята на Дженифър Анистън).

Истинският ѝ пробив на големия екран обаче идва през 2001 г. Тогава Уидърспун изиграва главната роля в романтичната комедия „Професия блондинка“ (Legally Blonde). Героинята ѝ Ел Уудс на пръв поглед е разглезено момиче от богато семейство. Приятелят на Ел прекъсва връзката си с нея, преди да замине да учи право в Харвард, защото смята, че тя не е достатъчно сериозна.

Ел решава да се опита да си го върне, като на свой ред отиде в Харвард. По пътя тя преодолява редица стереотипи спрямо жените и блондинките и успява да преоткрие себе си, като става успешна адвокатка.

„Разочарова ме колко много млади жени се отказват от своята сила и от своето себеусещане“, казва Уидърспун в интервю за списанието „Мари Клер“ през 2005 г. В него актрисата критикува „издигането в културни икони на жени, които казват: „Аз съм глупава, не е ли сладко?“.

Рийз Уидърспун на американската премиера на „Професия блондинка“ през 2001 г.
Рийз Уидърспун на американската премиера на „Професия блондинка“ през 2001 г.

„Не смятам, че тези жени са глупави. Мисля, че те продават личност, която е много привлекателна за пазара. Но искам да им кажа: „Баба ми и майка ми не са се борили за права, за да може вие да започнете да казвате на жените, че е забавно да бъдат глупави“, казва още Уидърспун.

За нея е важно във филмите да има повече женски персонажи, на които младите момичета да се възхищават.

През 2005 г. тя участва в „Да преминеш границата“ (Walk the Line) - биографичен филм, посветен на кънтри певеца Джони Кеш (изигран от Хоакин Финикс). Уидърспун играе Джун Картър, певица и втора съпруга на Кеш.

Рийз Уидърспун печели „Оскар“ за най-добра женска роля през 2006 г.
Рийз Уидърспун печели „Оскар“ за най-добра женска роля през 2006 г.

За ролята си във филма Рийз Уидърспун се научава да пее и свири. Тази отдаденост ѝ печели първата и единствена до този момент награда „Оскар“ за най-добра актриса в главна роля.

В речта, с която приема отличието, Уидърспун казва: „Хората са питали Джун как се справя и тя е отговаряла: „Опитвам се да имам значение“. Знам какво има предвид. Аз също просто се опитвам да имам значение, да живея добре и да създавам неща, които да означават нещо за някого.“

Сред филмите, в които Уидърспун участва в годините след това, са „Четири Коледи“ (2008), „Откъде знаеш“ (2010), „Вода за слонове“ (2011), „Това означава война“ (2012), „Мъд“ (2012), „Отново у дома“ (2017). Актрисата озвучава и един от георите в анимационния филм „Ела, изпей“ (2016) и продължението му от 2021 г.

Междувременно Уидърспун се развива и на малкия екран. През 2017 г. тя се превъплъщава в образа на преуспяла майка в сериала на HBO „Големите малки лъжи“, в който участват още Лора Дърн, Никол Кидман и Зоуи Кравиц.

Дженифър Анистън и Рийз Уидърспун на премиерата на сериала „Сутрешното шоу“ през 2019 г.
Дженифър Анистън и Рийз Уидърспун на премиерата на сериала „Сутрешното шоу“ през 2019 г.

През 2019 г. дебютира и друг сериал с Уидърспун в главна роля - „Сутрешното шоу“. В него актрисата играе репортерка от новините. В сериала участват още Дженифър Анистън и Стив Карел.

През последните години Уидърспун засилва и продуцентската си кариера. Първият филм, който тя процудира, е „Моето приключение в дивото“ (Wild) от 2014 г. В него Рийз изиграва и главната роля, за която печели номинация за „Оскар“. Твърди, че смята тази продукция за най-големия си успех. През същата година Уидърспун продуцира и „Не казвай сбогом“ (Gone Girl).

Много от филмите и сериалите, в които Уидърспун участва като актриса и продуцентка, са адаптации на романи и мемоари. Тя има собствен клуб за книги - Книжният клуб на Рийз, в който всеки месец популяризира книга с женски персонаж в центъра на сюжета. За Уидърспун това е още един начин да помогне за овластяването на жените в съвременния свят.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG