Връзки за достъпност

Извънредни новини

От дете на Бродуей до Кари Брадшоу. Сара Джесика Паркър, която винаги е на мода


Сара Джесика Паркър през 2022 г.
Сара Джесика Паркър през 2022 г.

Тя е най-известна с образа на писателка, която говори за любовта, секса и преживяванията на жените в Ню Йорк в края на 90-те. В този образ влиза и днес. Така показва, че животът не спира, когато вече не си на 30. В понеделник Сара Джесика Паркър навърши 59 години.

Ще я познаете по обувките „Маноло Бланик“ и любимия ѝ коктейл - „Космополитан“. Вероятно пуши пред прозореца в дома си в Ню Йорк, докато пише седмичната си рубрика за връзките в големия град. Или пък се чуди дали нещата с голямата ѝ любов - Тузаря, най-накрая ще се получат.

Става дума за Кари Брадшоу - главната героиня в емблематичния сериал от края на 90-те години „Сексът и градът“.

Нейният образ наистина е култов. Но жената, която ѝ дава живот, е актрисата Сара Джесика Паркър.

Тя е родена на 25 март 1965 г. в щата Охайо, САЩ. Майка ѝ работи в детска градина, а баща ѝ е журналист. Двамата се развеждат и майката на Паркър се омъжва повторно. От двата брака Сара има общо 7 братя и сестри.

Още като дете тя показва, че иска да се занимава с изкуство. Ходи на балет, пеене и уроци по актьорско майсторство. От детските си години тя е и почитателка на книгите, които до днес са любимо нейно занимание и дори част от работата ѝ. Казва, че библиотеките са били убежището ѝ като малка.

Когато е на 11, Сара се мести със семейството си в Ню Йорк, за да започне кариера в шоубизнеса.

Сара Джесика Паркър
Сара Джесика Паркър

През 1978 г. тя получава роля в мюзикъла на Бродуей „Ани“. На следващата година дебютира и в киното - във филма „Богати деца“.

През 1982 г. Паркър изиграва главна роля и в телевизионен сериал, който продължава само един сезон. Въпреки това той ѝ носи няколко нови предложения за филмови роли. Най-култовите от тях са „Вихърът на танца“ (1984) и „Момичетата искат просто забавление“ (1985).

През 80-те и 90-те години Паркър продължава работата си в театъра и в киното. Покрай професията тя се запознава с актьора Матю Бродерик. Двамата започват връзка и се женят през 1997 г. В няколко постановки играят заедно.

Сред филмите, в които Паркър участва през този период, са „Меден месец във Вегас“ (1992), „Фокус-мокус“ (1993), „Ед Ууд“ (1994) и „Клубът на първите съпруги“ (1996).

Истинският ѝ пробив като актриса обаче идва през 1998 г. с премиерата на сериала „Сексът и градът“. Той е вдъхновен от едноименната книга на писателката Кандис Бушнел. Сериалът разказва за живота на 4 приятелки в Ню Йорк и техния опит с романтичните връзки в 30-те им години.

Саманта, Миранда, Шарлот и Кари са основните героини в сериала „Сексът и градът“.
Саманта, Миранда, Шарлот и Кари са основните героини в сериала „Сексът и градът“.

Паркър изиграва Кари Брадшоу - главната героиня, която води всеки епизод от шестте сезона. Най-близките приятелки на Кари са Миранда (Синтия Никсън), Саманта (Ким Катрал) и Шарлот (Кристин Дейвис). Заедно те се сблъскват с любовта, раздялата, разочарованието, щастието и истинското приятелство.

Сериалът бързо се превръща в попкултурен феномен от края на 90-те и началото на 2000-те години. Излъчването му продължава до 2004 г., а за ролята си на Кари Паркър получава награди „Еми“ и „Златен глобус“.

„За да бъда Кари, имам цял екип експерти по стила и модата“, казва Паркър.

Сара Джесика Паркър и Матю Бродерик през 1995 г.
Сара Джесика Паркър и Матю Бродерик през 1995 г.

„Но аз не съм Кари. Дори не обичам толкова много да пазарувам. Но работя в бранш, в който външният вид е всичко, и понякога трябва да работя усилено, за да изглеждам добре“, добавя актрисата.

Тя признава, че и в реалния си живот има слабост към обувките - също както героинята от сериала. Предпочита обаче устойчивата мода, качествените и дълготрайни дрехи, както и пазаруването от магазини за втора употреба.

Успехът на сериала с Паркър в главната роля води до две филмови продължения на „Сексът и градът“ - през 2008 и 2010 г. През тези години тя има и други роли на големия екран - „Семейният камък“ (2005), „Неуспешен старт“ (2006), „Чували ли сте за Морганови“ (2009).

Сара Джесика Паркър играе в пиеса в Ню Йорк през 2022 г.
Сара Джесика Паркър играе в пиеса в Ню Йорк през 2022 г.

През 2021 г. Паркър се включва в още една „глава“ от „Сексът и градът“ - сериала „И просто така...“, на който е и продуцентка. Той проследява историите на Кари, Шарлот и Миранда, когато те са в 50-те си години.

Паркър казва, че преживяванията на героините в този период не са по-малко богати от тези в 30-те им години. „Огромни, важни неща се случват в живота на хората дори когато вече не са млади“, добавя тя.

През 2022 г. Паркър се завръща и към друг свой персонаж от миналото, като участва във филма „Фокус-мокус 2“ - почти 30 години след излъчването на първата му част.

Актрисата казва, че горчиво приема, когато нещата в живота ѝ приключват. Затова търси начини да ги продължи и да им даде ново значение в настоящето.

Но все пак „нищо не е вечно“, както пише героинята ѝ Кари в една от седмичните си рубрики.

„Мечтите се променят, тенденциите идват и си отиват, но приятелството никога не излиза от мода.“

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG