Жан-Клод Ван Дам - човекът с патентования ритник

Жан-Клод Ван Дам

Той е шампион по бойни изкуства, културист, актьор и режисьор. Разкрачът и акробатичните му удари са патентовани. Има и свой паметник в естествен ръст в родния си град Брюксел. Екшън звездата Жан-Клод Ван Дам е роден на 18 октомври и е Човек на деня на Свободна Европа.

Той използва физическите си способности още като тийнейджър, за да стане звезда в американски екшъни като "Кървав спорт" и "Двоен удар". През 90-те той преживява лични и професионални трудности, но успява да възроди кариерата си.

Жан-Клод Камий Франсоа Ван Варенберг е роден през 1960 г. в Брюксел, Белгия. Бил е кльощаво дете и още като малък решава да се занимава с вдигане на тежести. От 11-годишен се записва и увлича по карате. Танцува и балет.

Като тийнейджър Ван Дам печели шампионата в средна категория на Европейската професионална карате асоциация и е обявен за "Мистър Белгия" в състезание по културизъм.

Тогава някъде го завладява идеята да стане филмова звезда.

Вижте също Джет Ли, който търси "баланса между черното и бялото"

След кратък опит да пробие в процъфтяващата филмова индустрия за бойни изкуства в Хонконг, Китай, в началото на 80-те години той се премества в Лос Анджелис, Калифорния, за да преследва мечтите си за Холивуд.

Първоначално нарича себе си "Франк Куджо". Ван Дам получава няколко епизодични роли в игрални филми, но през цялото време работи като таксиметров шофьор, сервитьор, инструктор по аеробика, охрана в нощни клубове.

През 1986 г. получава роля във филма за бойни изкуства "Няма място за отстъпление", но големият му пробив идва, след като показва способността си да прави скок заедно с 360-градусов "хеликоптерен ритник".

Ван Дан демонстрира ритника си на плажа по време на 61-я филмов фестивал в Кан , 17 май 2008 г.

Забелязан е от продуцента Менахем Голан, който кани неизвестния актьор в "Кървав спорт" (1988).

Нискобюджетният филм изненадващо получава 35 млн. долара приходи, а Ван Дам - още една успешна главна роля в "Кикбоксьор" през следващата година.

Следва цяло едно звездно десетилетие, в което Ван Дам се снима на големия екран в екшъни като "Двоен удар" (1991), "Универсален войник" (1992), "Ченге във времето" (1994), "Внезапна смърт" (1995) и "Максимален риск" (1996).

Ограничените си актьорски умения Ван Дам преодолява с акробатични удари и вече патентования си разкрач.

Режисьорският му дебют е с филма "Приключението" (1996), който е сравнително успешен.

Следват филмите "Двойна комбина" (1997) и "Нокаут" (1998), в които Ван Дам играе главната роля, но критиката ги определя като провал. Всъщност в началото на 2000-те години повечето му филми нямат никакъв успех.

Ван Дам на откриването на негова статуя в естествена големина в Брюксел, 21 октомври 2012 г.

Това са годините, в които той се възстановява от лични трудности. Когато е на върха на славата си, Ван Дам се пристрастява към кокаин и сънотворни, а през 1999 г. е арестуван за шофиране в нетрезво състояние.

През този период той е диагностициран и с биполярно разстройство. Той се стяга, започва да приема лекарства, подрежда личния си живот и състоянието му бързо се подобрява.

През 2008 г. Ван Дам се появява отново като измислена версия на самия себе си в отчасти сатиричния, отчасти изповедален JCVD (Ж.К.В.Д.). Изпълнението му предизвиква положителни отзиви и нещо като възраждане на бившата екшън звезда.

През 2010 г. Ван Дам се превъплъщава в позната роля в "Универсален войник: Регенерация ", а на следващата години озвучава героя на Майстор Крок в "Кунг-фу панда 2".

През 2012 г. Ван Дам отново е в стихията си като част от групата ветерани, които ритат задници във филма на Силвестър Сталоун "Непобедимите 2".

Ван Дам е бил женен пет пъти и има три деца. Две от тях, Крис Ван Варенберг и Бианка Брий, са тръгнали по стъпките на баща си като актьори.

През октомври 2012 г. Ван Дам в родния му Брюксел е открита негова бронзова статуя. Тя изобразява бившия шампион по бойни изкуства в класическа бойна поза, готов да нанесе един от прочутите си "летящи удари".

Вижте също Капитан Америка и много повече. Крис Еванс, за когото семейството е най-важно