Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джет Ли, който търси "баланса между черното и бялото"


Джет Ли на премиерата на "Мулан" в Лос Анджелис през 2020 г.
Джет Ли на премиерата на "Мулан" в Лос Анджелис през 2020 г.

Легендарен майстор на бойните изкуства. Любим екшън герой. След много роли на големия екран от Китай до Холивуд актьорът Джет Ли празнува своя 60-годишен юбилей успешен и щастлив. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Шампион по бойни изкуства с успешна спортна кариера избира завинаги киното, където талантът му му помага да се превърне в една от световните екшън звезди. Един от най-известните китайски актьори, покорил и американското, и китайското кино - Джет Ли, навършва в сряда 60 години.

"Понякога се чувствам тъжен, когато се замисля, че чрез филмите демонстрирам само как бойните изкуства нараняват хората. Нямах шанс да докажа, че най-важното не е самата битка, а баланса между черното и бялото. Само познавайки силата на хармонията, ще станете велики личности", казва той.

Истинското му име е Ли Лиендзие. Роден е на 26 април 1963 г. в китайската столица Пекин. Баща му умира, когато е едва на 2 години и многодетното семейството остава в тежко положение. Ли е най-малкият от общо пет деца - има двама братя и две сестри.

Още когато е на 8 години талантът му за ушу е открит на летни курсове в училището му. Така се наричат китайските бойни изкуства, популярни още и като кунг фу.

Година по-късно става член на състезателния отбор по ушу на Пекин, а след още две представлява страната си на първенство в САЩ. Още тогава той прави силно впечатление на известни треньори, единият от които дори осигурява помощ за семейството му.

Ли напредва толкова бързо, че само на 11 години печели първия си медал. А 12-годишен вече се състезава с възрастни атлети и печели 15 златни медали и един сребърен. На 14 става майстор в няколко стила на ушу, докато изучава и други китайски бойни изкуства.

Но започнал от рано, на 17 години се оттегля от спорта, за да продължи в киното. Актьорската му кариера започва в Китай, минава през Хонгконг, за да достигне накрая и Холивуд.

"Излитане" до Холивуд

Ли получава актьорския си псведоним през 1982 г. във Филипините, когато рекламна компания преценява, че името му е твърде трудно за произнасяне.

Прозвището е базирано и на прякор, който Ли получава докато тренира заради бързината и грациозността си. Джет идва от английската дума jet, която означава реактивен самолет.

През същата година той се снима в хитовия филм "Манастирът Шао Лин" с това име и то се налага. Следват други филми, сред които поредицата "Имало едно време в Китай".

През 1998 г. Джет Ли прави дебюта си в американското кино във филма "Смъртоносно оръжие 4", в който си партнира с Мел Гибсън, Дани Глоувър и Джо Пеши. Това е и първата му роля на престъпник.

Джет Ли с режисьора Куентин Тарантино в Холивуд, 2004 г.
Джет Ли с режисьора Куентин Тарантино в Холивуд, 2004 г.

Той я приема с уговорката след това да участва в "Ромео трябва да умре" (2000), където изиграва първата си главна роля - на китайски мафиот. Филмът има огромен успех, а Джет Ли получава хонорар от 2,4 милиона долара въпреки че още говори много лош английски.

През 2000 г. Ли трябва да се откаже от ролята си в китайския трилър на Анг Ли "Тигър и дракон", защото е обещал на съпругата си, че няма да отсъства през бременността й. Освен това може да играе Сераф във филмовата трилогия "Матрицата", но решаваа, че тази роля няма да изисква неговите умения.

Следват обаче "Целувката на дракона" (2001), "Героят" (2002), "Дани и веригата" (2005), "Непобедимите" (2010). Освен актьор, днес Джет Ли той вече е и продуцент.

През 2004 г. той участва в създаването на видеоигра "Jet Li: Rise to Honor" за PlayStation 2.

От 2006 г. Ли е "посланик на филантропията" на обществото на Червения кръст на Китай. Той е допринесъл с 500 000 юана (62 500 долара) от боксофиса на филма "Безстрашен" (2006).

През пролетта на 2007 г. създава собствена фондация с нестопанска цел Foundation One, която подкрепя международните усилия за облекчаване на последствията от природни бедствия и предотвратяване на самоубийства.

През 2009 г. той стартира собствена фитнес програма, наречена "Wuji", която се състои от елементи от ушу, йога и пилатес. Скоро след товагерманският гигант Adidas пуска дреха за тази програма с инициалите "JL".

През 2011 г., заедно с китайския предприемач Джак Ма - основател на Alibaba Group, Джет създава компанията Taiji Zen, чиято основна мисия е "здраве и щастие за всички".

Две жени и четири дъщери

Актьорът със съпругата си Нина на премиерата на "Хълк" в Лос Анджелис през 2017 г.
Актьорът със съпругата си Нина на премиерата на "Хълк" в Лос Анджелис през 2017 г.

През 1987 г. Джет Ли се жени за Хуанг Куян. Тя също е част от пекинския Ушу отбор и актриса от "Манастирът Шао Лин".

Двамата имат две дъщери, но се развеждат през 1990 г. През 1999 г. той сключва втори брак - с хонконгската актриса Нина Ли Чи, от която има още две дъщери.

През 2009 г. отказва да получи американско гражданство и става гражданин на Сингапур. Избира тази страна заради качествената образователна програма, по която учат по-малките му дъщери.

Джет Ли изповядва тибетски будизъм. В свободното си време играе бадминтон и тенис на маса, кара колело, чете и медитира.

От повече от 10 години обаче актьорът, известен с младежката си външност и гъвкавата си физика, страда от заболяването хипертиреоидизъм. Това е състояние на повишена функция на щитовидната жлеза, което може да предизвика чувство на умора и загуба на тегло.

Ли отдавна се оплаква и от проблеми с гръбначния стълб и крака, получени вследствие на каскади и наранявания на снимачната площадка. През 2013 г. той призна, че приема лекарства, за да се поддържа, но успокои феновете си: "Имам болки, но не страдам. Щастлив съм."

Джет Ли с две от дъщерите си на премиерата на "Мулан" в Холивуд, март 2020 г.
Джет Ли с две от дъщерите си на премиерата на "Мулан" в Холивуд, март 2020 г.
XS
SM
MD
LG