"Мир чрез сила". Зеленски ще представи на съюзниците "план за победа"

Среща между президентите на САЩ и Украйна Джо Байдън и Володимир Зеленски в Белия дом във Вашингтон, САЩ, 26 септември 2024 г.

Украинският президент Володимир Зеленски ще представи "плана за победа" на Киев по време на предстояща среща на западните съюзници в Германия.

"Ще представим план за победа - ясни, конкретни стъпки за справедлив край на войната“, написа Зеленски в Телеграм в събота.

Русия нахлу непровокирано и пълномащабно в Украйна през февруари 2022 г. Оттогава Киев се защитава с помощта на повече от 50 съюзници и партньори, известни под общото име контактна група за отбрана на Украйна. Двадесет и петата им среща ще се проведе на 12 октомври във военновъздушната база Рамщайн в Германия.

Новината идва на фона на военни успехи на Русия в Покровския район. Миналата седмица руските войски превзеха и украинския град Вугледар в Донецка област.

Вижте също Западът и Украйна нямат ясна идея за победа. Защо това е проблем

Мир чрез сила

Наричайки стратегията "мир чрез сила", Зеленски каза, че "планът за победа предвижда необходимото укрепване на Украйна".

По думите му Киев вече е започнал обсъждания със Съединените щати, които са водещият поддръжник на Украйна във войната с Русия.

Зеленски започна да споменава за "план за победа" на Украйна от август, а по-късно обяви, че стратегията е почти завършена. Тя съдържа "четири основни точки и една, която трябва да бъде изпълнена след войната".

По време на посещението си във Вашингтон миналия месец Зеленски представи плана на президента на САЩ Джо Байдън, с когото ще се види отново в Рамщайн.

Зеленски представи плана също и на двамата кандидати в президентските избори на 5 ноември - настоящия вицепрезидент Камала Харис (демократ) и бившия президент Доналд Тръмп (републиканец).

Говорител на Държавния департамент на САЩ тогава каза, че планът съдържа "редица продуктивни стъпки".

Малко други неща са известни за стратегията, въпреки че Уол стрийт джърнъл цитира анонимни американски служители, според които планът представлява подновено основното украинско искане от Запада след началото на войната.

Това е искането за повече оръжия и премахване на ограниченията за използването на ракети с голям обсег от страните, които ги даряват - за нанасяне на удари по-дълбоко в руската територия.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия западните партньори предоставят военна помощ на Украйна. През тази година Киев подписа споразумения с редица държави, които, наред с другото, предвиждат и помощ в областта на сигурността. Украйна също така се опитва да увеличи собственото си производство на оръжия, отчасти като ги произвежда съвместно с партньори.

Русия напредва в Източна Украйна

В края на септември Зеленски каза, че по време на срещата в Рамщайн Украйна и нейните партньори трябва да "определят съвместни стъпки и обща визия за това как да увеличат натиска върху Русия".

Той добави, че украинските военни са изправени пред "много, много трудна" ситуация, тъй като продължават да отблъскват нахлуващите руски сили, които през последните седмици постигнаха значителни успехи в източната част на Украйна.

Въпреки това Зеленски подчерта, че е важно украинската армия сама да постигне успехи преди срещата в Рамщайн, за да увери съюзниците си в своите възможности.

През август силите на Украйна организираха и изненадващото трансгранично нахлуване на руска територия в Курската област. Това изненада Русия, както и всички западни съюзници на Украйна. Боевете в Курск, които все още продължават, имаха за цел отчасти да привлекат руски сили от Донбас и да намалят натиска върху украинската отбрана. Това обаче не се случи.

Междувременно в събота руските военни казаха, че са превзели още едно село близо до стратегически важния източен град Курахово. Той е една от централните точки на бавното настъпление на Русия през индустриалната Донецка област.

Министерството на отбраната на Русия идентифицира превзетото селище като Желанна дружина, което преди войната е имало население от около 200 души, разположено по поречието на река Вовча.

Вижте също Русия превзе Вугледар. Какво следва за армията на Украйна