"Натиск върху агресора". Зеленски говори за атаката в Курск. Над 76 хил. души са евакуирани

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски за пръв път коментира навлизането на украински военни на руска територия по време на редовната си вечерна реч в събота.

Той заяви, че главнокомандващият украинската армия Олександър Сирски го е информирал за "напредването на войната в територията на агресора". Зеленски добави, че страната му доказва, че е "способна да осигури справедливост" и да окаже "натиск върху агресора".

Вижте също "Може да се каже, че сега сме във война". Какво разказват жители на руската Курска област

Макар че не даде повече информация за случващото се в руската Курска област, това е първото директно потвърждение на украинския президент за нахлуването на армията му в Русия с танкове, бронирана техника и артилерия на 6 август.

Преди коментара си в събота Зеленски единствено намекна за офанзивата в четвъртък, като каза, че "Русия докара войната на наша земя и трябва да усети какво е направила".

Междувременно в Курска област беше обявено извънредно положение от федерален мащаб, а от събота в пограничните области Брянск, Курск и Белгород е в ход контратерористична операция.

Заради продължаващите сражения на руска територия досега от района са били евакуирани над 76 хиляди местни жители, съобщи в събота вечерта руското министерство на извънредните ситуации, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

През последните дни руските власти съобщават за интензивни сражения с украински военни, както и за атаки с ракети и дронове от украинска страна.

Изпълняващият длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов съобщи, че 13 души са били ранени при украински ракетен удар през нощта срещу неделя, предаде Ройтерс. По думите му друга украинска ракета е била свалена, като при падането ѝ е предизвикала пожар в жилищен блок.

Губернаторът на съседната Белгородска област Вячеслав Гладков междувременно съобщи, цитиран от ТАСС, за петима ранени при украински обстрел по град Шебекино.

Информация за свалени дронове съобщи и губернаторът на Воронежка област Александър Гусев. Въздушна тревога беше обявена и в Липецка област, която се намира малко по-навътре в Русия. Още в началото на украинското нападение там се запали военно летище.

Вижте също Как Украйна навлезе в Русия