"Мъките им свършиха". САЩ посрещнаха американците, освободени при размяната на затворници с Русия

Американският президент Джо Байдън прегръща бившия морски пехотинец Пол Уилън, освободен в четвъртък. Уилън беше държан в руски затвор от 2018 г. насам.

Тримата американски граждани, освободени от Русия при най-голямата размяна на затворници от Студената война насам, се завърнаха в САЩ през нощта в четвъртък срещу петък.

Журналистката от Радио Свободна Европа Алсу Курмашева, репортерът от Уолстрийт Джърнъл Еван Гершкович и бившият морски пехотинец Пол Уилън бяха посрещнати близо до Вашингтон от семействата си и от американския президент Джо Байдън, предадоха световните агенции.

Новината за прибирането им у дома дойде няколко часа след като стана ясно, че е в ход мащабна размяна на затворници между Русия, САЩ и още няколко западни страни. При операцията бяха освободени общо 24 души от седем държави.

Вижте също Започна историческа размяна на затворници между Русия и Запада. Какво знаем до момента

Курмашева, Гершкович и Уилън бяха част от група от 16 затворници, които Русия и Беларус освободиха в замяна на осем руснаци, задържани в САЩ и няколко други държави.

Сред освободените е руският опозиционен активист Владимир Кара-Мурза, който излежаваше 25-годишна присъда в руски затвор.

Курмашева, Гершкович и Уилън пристигнаха в САЩ от Турция, където се състоя част от размяната. В четвъртък турското разузнаване съобщи, че е имало „основна посредническа роля“ в операцията. В подготовката на размяната са участвали също Германия, Полша, Словения и Норвегия, съобщи Байдън.

Освободеният репортер на Уолстрийт Джърнъл Еван Гершкович се среща с майка си Ела Милман, 1 август 2024 г.

Президентът, който по-рано в четвъртък приветства историческата размяна на пресконференция в Белия дом, се присъедини към вицепрезидентката Камала Харис, за да приветства тримата освободени американски граждани заедно с техните семейства.

Байдън отговори на критики, които се появиха около размяната, че такава операция може да доведе до задържането на други американци в чужбина.

„Не вярвам на тази идея - да оставим тези хора да гният в затвора, защото може да бъдат заловени други хора“, каза Байдън.

По-рано в четвъртък президентът нарече размяната „дипломатически подвиг“ и каза, че освободените затворници „са преживели невъобразими страдания и несигурност“.

„Днес мъките им свършиха“, добави Байдън.

Журналистката от Радио Свободна Европа Алсу Курмашева прегръща дъщерите си, 1 август 2024 г.

Той отбеляза, че размяната е изисквала „значителни отстъпки“ от страна на Германия, която освободи полковника от ФСБ Вадим Красиков - руснак, осъден за убийството през 2019 г. на бивш чеченски боец в Берлин. Той беше осъден на доживотен затвор.

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че решението за освобождаването му е било трудно.

„Никой не е взел с лека ръка това решение за депортиране на убиец, осъден на доживотен затвор“, каза Шолц в германския град Кьолн, където по-къно пристигнаха някои от освободените затворници.

„Интересът на държавата да го види наказан трябваше да бъде претеглен спрямо опасността за живота на невинни хора в затвора в Русия и на политически затворници“, добави канцлерът.

Еван Гершкович, Алсу Курмашева и Пол Уилън пътуват към САЩ след освобождаването си, 1 август 2024 г.

Байдън каза, че размяната на затворници е „мощен пример за това защо е важно да имаме приятели в света“.

Освободеният от Русия опозиционер Кара-Мурза също вероятно ще пътува до САЩ през следващите дни, за да се срещне със семейството си, което живее там. Кара-Мурза има двойно руско и британско гражданство, както и зелена карта за постоянно пребиваване в САЩ.

Първо обаче е пътувал до Германия след освобождаването си. Той беше вкаран в затвора миналата година заради критики относно пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

След като прекарат известно време със семейството и приятелите си, Курмашева, Гершкович и Уилан ще се отправят към Сан Антонио, Тексас, за медицинско лечение и разпит от американски служители.

Пол Уилън прегръща сестра си Елизабет след пристигането си в САЩ, 1 август 2024 г.

Преди около седмица Курмашева беше осъдена на 6 години и половина затвор от руски съд по обвинение в разпространяване на неверни сведения за руската армия. Тя беше задържана в Русия през октомври 2023 г.

Няколко дни преди нея Гершкович също беше осъден на 16 години затвор по обвинения в шпионаж, след като беше арестуван през март 2023 г. по време на репортерска командировка.

Уилън също имаше присъда от 16 години лишаване от свобода за шпионаж. Той беше задържан в Русия през декември 2018 г.

Размяната на затворници идва няколко дни след като лишени от свобода руски активисти и един американски гражданин бяха внезапно преместени от затвори в Русия. В същото време руснаци, държани в американски затвори, изчезнаха от затворническата база данни.

Новината идва и няколко месеца след смъртта на лидера на руската опозиция Алексей Навални, който почина в руска наказателна колония през февруари. Навални прекара няколко години в руски затвори, след като през 2021 г. беше задържан и осъден по изфабрикувани дела.

След смъртта на Навални екипът му съобщи, че е имало план между САЩ, Русия и Германия за размяна на опозиционния лидер с Вадим Красиков. След размяната на затворници в четвъртък САЩ потвърдиха тази информация.

Вижте също "Узаконено изтезание". Навални може да не е последният руски опозиционер, за когото затворът означава смърт