Заплахата от Русия остава по-голяма от тази от Близкия Изток според военния министър

Министърът на отбраната на България Тодор Тагарев

За България няма пряка заплаха от конфликта в Близкия Изток, а действията на Русия срещу Украйна остават най-сериозен риск за българската сигурност.

Това каза в събота сутринта министърът на отбраната Тодор Тагарев в интервю за Нова телевизия.

Изказването му идва на фона на готвещата се сухопътна офанзива на Израел срещу Ивицата Газа след като в началото на месеца ислямистката групировка Хамас извърши брутална атака срещу израелски селища. При нея загинаха повече от 1400 души, хиляди бяха ранени, а над 200 човека бяха похитени.

Палестинската организация Хамас е обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни. Тя е на власт в Ивицата Газа от 2007 г., но има и паравоенно крило, спонсорирано от Иран.

Вижте също "Железен купол" и танкове срещу ирански ракети и съветски пушки. Какви са оръжията на Израел и Хамас

В отговор на атаката от 7 октомври Израел нанесе масиран въздушен удар също довел до хиляди жертви и ранени. Ивицата Газа беше подложена на тотална блокада, която предизвика хуманитарна криза и протести в различни страни по целия свят.

В същото време Русия продължава военната си агресия срещу Украйна, която нападна непредизвикано преди 605 дни. Москва продължава нанася въздушни удари върху украински цивилни обекти при които има множество жертви, застрашава корабоплаването в Черно море и обвинява НАТО и Запада за започването на военните си действия.

Според Тодор Тагарев конфликтът между Израел и Хамас не е отместил фокуса от рисковете, които поведението на Русия създава, а действията на Москва под ръководството на Владимир Путин си остават най-сериозната заплаха за сигурността на България.

Вижте също 600 дни от инвазията на Русия в Украйна. Как протичат военните действия

"Виждам проява на мащабен тероризъм, това е хибридна атака в най-чист вид, защото Хамас е привидно демократично избрана управляваща сила, но и терористична организация. Отговорът на такива атаки е много труден", коментира ситуацията покрай Ивицата Газа Тодор Тагарев.

Въпреки това военният министър каза, че пряка заплаха за България няма, а вероятността да се засилят мигрантските потоци вследствие на конфликта е изключително малка.

Според него обаче остава рискът Хамас да опита да предприеме действия срещу израелски граждани на българска територия. По тази причина е засилена охраната на ключови обекти в България.

Все пак Тагарев каза, че няма информация за подготовка на такива атаки.

Вижте също Какво знаем досега за взрива до болница "Ал-Ахли" в Газа