Връзки за достъпност

Извънредни новини

600 дни от инвазията на Русия в Украйна. Как протичат военните действия


Украински войник в Донецка област, 13 октомври 2023 г.
Украински войник в Донецка област, 13 октомври 2023 г.

Русия атакува Украйна с ракети, дронове, въздушни и артилерийски удари в ранните часове на понеделник, 16 октомври. На тази дата се навършват 600 дни от началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна, предаде украинската секция на Радио Свободна Европа.

Това се случва на фона на най-голямата руска офанзива срещу Украйна за последните месеци. Миналия вторник Русия започна опити да обгради град Авдиевка в източната част на страната и оттогава използва всички възможни оръжия, за да обстрелва позициите на украинската армия.

Сега Украйна съобщава, че са отблъснати „над 15 вражески атаки“ в района на Авдиевка. Градът има ключово значение, тъй като от него украинските сили могат да започнат настъпление към руските позиции в Донецка област.

Освен това Русия е изстреляла 10 ракети и 12 дрона камикадзе през последните часове. Украинските военновъздушни сили твърдят, че са свалили две от ракетите, насочени към северната и източната част на страната.

Дроновете пък са били насочени предимно към Западна Украйна, като въздушната отбрана е свалила 11 от тях.

„За съжаление, има загинали и ранени сред цивилното население“, заявиха украинските военни, без да предоставят конкретни данни за броя на жертвите.

Според местните власти Русия също така е нанесла въздушни и артилерийски удари в южната част на Запорожка област. Няколко жилищни сгради и инфраструктурни обекти са били повредени, а възрастна жена е била ранена.

Украинската армия продължава да защитава източната и южната част на страната. Същевременно украинската контраофанзива за връщане на окупираните от Русия територия е насочена на югоизток в посока Мелитопол в Запорожка област.

Военновъздушните сили на Украйна съобщават и за удари на руски безпилотни самолети в четири града, разположени в централните части на Кировоградска, Полтавска и Хмелницка област, но няма информация за размера на нанесените щети.

В южната Херсонска област местен говорител на военните сили заяви, че метеорологичните условия са забавили частично руските атаки.

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г. Оттогава насам близо 10 хиляди души са загинали, а десетки хиляди са били ранени според данни на ООН.

Трагично решение. Русия удря Украйна с украински ракети
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG