Армия за деца. Как руски военни дариха макет на разрушения Бахмут на детска градина

Подаръкът е връчен от Южния военен окръг на Русия. Снимка: ВКонтакте

Инсталация на разрушен украински град е представена на 10 деца по време на записването им в Юнармия. Децата получиха и военни удостоверения под звуците на химна на движението "Да служим на Русия".

В Ростовска област на Русия децата от детските градини получават подарък - макет на разрушения украински град Бахмут. Това се случва по време на среща с руски военни, разказват от детската градина "Дъга" в социалната мрежа "Вконтакте", съобщава украинското издание "Фокус".

Подаръкът е поднесен на церемония по приемането на 10 деца от ростовското село Рассвет в редовете на младежката военна асоциация, наречена Юнармия. Тя е наследник на съветската пионерска организация и Комсомола.

Новината идва на фона на продължаващите атаки на Москва срещу украински градове и инфраструктура. На 24 февруари 2022 г. Русия нападна непровокирано и пълномащабно Украйна и войната продължава.

Източният украински град Бахмут беше сринат със земята след месеци тежки боеве и превзет от руските сили през май 2023 г.

Вижте също "Поколението Z". Как 8-годишно момче стана лице на руската пропаганда

"Командването тържествено предаде на детската градина макет - инсталация, изобразяваща един ден на руските войски, а именно освобождаването на град Бахмут", се казва в профила на детската градина във Вконтакте.

"Този макет, изработен от ръцете на нашия другар старши сержант Роман Сергеевич К., ще заеме достойно място в минимузея на Великата отечествена война."

Ръководителят на регионалния филиал на Южния военен окръг на Русия връчва на децата военни удостоверения. Те пеят химна на Юнармия - "Да служим на Русия", и демонстрират умения от строева подготовка. Следва поднасяне на цветя пред паметника на загиналите руски войници във войната, започната от Москва.

Децата получиха военни удостоветения

Още в началото ѝ училища и детски градини в Русия започнаха да публикуват съдържание в социалните мрежи, с което подкрепят инвазията. Децата учат патриотични песни, пишат писма и слушат беседи за "истината" за войната.

От края на миналата година военната пропаганда в руските училища е задължителна. "Беседи за важните неща" са включени в предмета Начална военна подготовка от задължителната програма.

Учебниците по история включват глави за "специални военни операции", както в Русия наричат войната в Украйна, а "новите региони" - евфемизъм, приет от руските власти за окупираните украински територии - вече са част от контурните карти по география.

Западни медии предупредиха, че руският президент Владимир Путин може да изпрати във войната в Украйна тийнейджъри от Юнармия. Министерството на отбраната на Русия се опитва да вербува деца от домове за сираци във военната младежка организация.

На среща с руски ученици на 1 септември 2023 г. Путин разказа уж истинска история за своя дядо, който "воювал някъде". Путин говори пред децата за "непобедимостта" на Русия.

Вижте също Военната пропаганда в руските училища вече е задължителна. Как може да се избегне