Навлизането на Украйна в Курск е "значителен успех", смятат разузнаванията на САЩ и Великобритания

Директорът на МИ6 Ричард Мур и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс

Ръководителите на разузнавателните служби на САЩ и Великобритания определиха навлизането на украинските сили в руския регион Курск като “значително постижение”, което е показало слабостите на руската армия, съобщи Асошиейтед прес. Това се случи по време на тяхно съвместно изявление в събота в Лондон.

Ръководителят на службата за външно разузнаване на Великобритания МИ6 Ричард Мур каза, че изненадващото навлизане на украинските сили в руската Курска област през август е “дръзко и смело от страна на украинците, за да се опитат да обърнат играта”. По думите му действията на украинската армия са довели войната при обикновените руснаци.

Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. и оттогава военните действия се водят на украински територии, които Русия се опитва да превземе. За пръв път през август украински сили навлязоха на руска територия.

Вижте също "Може да се каже, че сега сме във война". Какво разказват жители на руската Курска област

Киев твърди, че от началото на украинското нахлуване в руския регион Курск украинските сили са превзели около 1300 километра руска територия и са убили или ранили около 6000 руски войници.

Директорът на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс каза, че украинското нахлуване е “значително тактическо постижение”, което е разкрило слабостите на руската армия.

Въпреки украинското нахлуване в Курска област, руските сили продължават атаките си в Украйна и отбелязват напредък в района на Покровск в Донецка област - град, който служи като логистичен център за украинската армия.

Някои западни партньори на Киев се противопоставят на възможността украинската армия да използва западни оръжия за удари по руска територия, за да не се стигне до ескалация, въпреки призивите на украинския президент Володимир Зеленски.

Директорът на ЦРУ каза, че партньорите на Киев трябва да отчитат риска от ескалация, но да не се “плашат излишно” от руското “дрънкане на оръжия”.

Вижте също Напредък в Курск, изоставане в Донецк. Как изглежда фронтът за Украйна след 30 месеца война