Военен самолет се разби край авиобаза "Граф Игнатиево". Двамата му пилоти загинаха

Мястото на катастрофата край авиобаза "Граф Игнатиево"

Учебно-боен самолет L-39 ZA се е разбил край авиобаза „Граф Игнатиево“, съобщиха от Министерството на отбраната. Инцидентът е станал при подготовка за авиационни демонстрации в събота по случай 20 години от приемането на България в НАТО.

Двамата летци, които са били на самолета, са загинали, обяви премиерът Димитър Главчев, който пристигна на мястото на инцидента.

Това са майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.

Самолетът е бил проверен и е бил технически изправен преди полета, каза още премиерът. Димитров и Дункин са били най-подготвените пилоти в базата, добави служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Вижте също Полковник от ВВС е обвинен за смъртта на загиналия край Шабла майор Терзиев

Новината идва на фона на зачестилите инциденти с военни самолети през последните години. През 2021 г. изтребител МиГ-29 се разби в морето край Шабла по време на учение, при което загина майор Валентин Терзиев.

През 2022 г. щурмови самолет СУ-25 се разби на летище Безмер.

Заради катастрофата в петък служебният министър на отбраната Запрянов отмени предвиденото в събота авиошоу.

По случая е започнало разследване, което да определи причините за инцидента.

Командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Димитър Петров каза, че двамата загинали пилоти са били „отлични летци с отлична подготовка“.

„Това са инструкторите в 12-та база, които обучават пилоти. Това са най-добрите ни пилоти в тази база“, каза и Запрянов.

Представители на парламентарно представените партии изразиха съболезнования на семействата на двамата пилоти. Същото направи и президентът Румен Радев, като добави, че „очаква възможно най-скоро да бъдат изяснени всички обстоятелства, довели до този трагичен инцидент“.

Инцидентът се е случил само няколко часа след като Радев участва в демонстративен полет със самолет F-16, управляван от командира на авиобаза „Авиано“ в Италия бригаден генерал Тад Кларк от военновъздушните сили на САЩ.

Румен Радев беше един от най-острите противници на закупуването на американските F-16 с решение на парламента.

В следващите години България трябва да получи общо 16 изтребители F-16 Block 70, а първите трябва да бъдат доставени през 2025 г. До момента обаче базата „Граф Игнатиево“ не е готова да посрещне новите самолети, тъй като не са завършени процесите по изграждане на необходимата инфраструктура.

Вижте също Няма хора и модерно въоръжение. Състоянието на българската армия е "незадоволително"