Висш правителствен кадър на Хамас е убит при израелски удар в Газа

Палестинци търсят оцелели сред развалините, останали от училище в Газа, ударено от израелските сили, 3 август 2024 г.

Високопоставен кадър на правителството на палестинската групировка Хамас в Ивицата Газа е убит при израелски удар в анклава в неделя, предаде Асошиейтед прес. Агенцията се позовава на информация от групировката и израелските власти.

Става въпрос за Абдел Фатах аз-Зариай, за когото израелската армия твърди, че е приживе е бил министър на икономиката и е бил замесен във военни дейности. Хамас потвърди за смъртта му, но го идентифицира като заместник-министър на икономиката, който заема други „почетни длъжности“.

Вижте също Кои лидери на групировки са били обект на покушения от Израел

Това става няколко дни след убийството на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания в Техеран. Във вторник вечерта при израелски удар беше убит и един от високопоставените командири на шиитската групировка Хизбула в Ливан Фуад Шукр. Ден по-късно Израел обяви, че при друг удар на 13 юли в Газа е бил ликвидиран и военният лидер на Хамас Мохамед Дейф.

Израелските власти съобщават, че Абдел Фатах аз-Зариай е бил убит в неделя заедно със своята майка. Според информацията на Тел Авив той работил в производствения отдел на военното крило на Хамас. Израел го подозира и в отклоняване на хуманитарна помощ, предназначена за цивилното население в Газа.

Хамас контролира властта в анклава от 2007 г. Тогава групировката водеше седмици наред боеве със силите, лоялни на подкрепяната от Запада палестинска автономна власт, доминирана от светската партия Фатах, припомня Ройтерс.

Правителството на Хамас в Газа до голяма степен се разпадна след избухването на войната, предизвикана от нападението на палестинското ислямистко движение в Израел на 7 октомври. Групировката е определяна като терористична организация от САЩ, ЕС, Израел и други.

Вижте също Какво може да стане в Близкия Изток след убийството на лидера на Хамас