Върховният съд на САЩ ще реши дали Тръмп може да се кандидатира за президент

Президентът на САЩ между 2016 и 2020 г. Доналд Тръмп

Върховният съд на САЩ ще се произнесе по дело, свързано с възможността на Доналд Тръмп да се кандидатира за президент. Решението на съда ще бъде постановено през февруари, съобщават американски и светновни медии.

Новината идва на фона на две щатски забрани и още редица дела, заведени с цел да отстранят Тръмп от възможността да се кандидатира за нов мандат в Белия дом. Той вече служи на поста държавен глава между 2016 и 2020 г., но загуби на последния вот от настоящия американски президент Джо Байдън.

Вижте също Ще види ли светът "Тръмп-2"? Едва ли

До разглеждането на казуса от Върховния съд се стигна, след като преди дни Тръмп поиска от членовете му да отменят решението на съда в Колорадо, с което му беше забранено да участва на първичните избори за президент. Съдът в централния американски щат отстрани Тръмп от първичния вот, който предстои през март, заради участието му в щурма срещу сградата на Конгреса през 2021 г.

Освен Колорадо с подобно решение излезе и щатът Мейн, но то също е обжалвано от Тръмп.

Държавният глава между 2016 и 2020 г. ще оспорва съдебното решение от Колорадо, което се базира на стар текст от конституцията, според който всеки участвал в бунт или метеж не може да заема публична длъжност.

Вижте също Щурмът на Капитолия. Какво означават тези знамена и костюми

Редица експерти в САЩ коментират, че решението на съда може да се окаже най-важното в цялата му история, с което той на практика ще се включи в изборите, защото след него ще стане ясно дали Тръмп може или не може да участва в тях.

По време на свое предизборно събитие през уикенда Байдън нападна Тръмп и каза, че преизбирането му за нов мандат е заплаха за демокрацията в САЩ.

Върховният съд в САЩ се състои от деветима съдии. В него преобладава т.нар. консервативно мнозинство т.е. съдии, за които се смята, че са с по-консервативни убеждения, защото са предложение на президенти от Републиканската партия. По време на мандата на Тръмп с подкрепата на водения от Мич Макконъл Сенат бяха назначени трима върховни съдии.

Вижте също Как съдилищата в САЩ стават все по-консервативни и защо това ни засяга