Украйна посрещна новата година на фона на "рекорден брой" руски атаки с дронове

Последствия от руска атака над Лвов, 1 януари 2024 г.

Русия е изстреляла 90 безпилотни летателни апарата срещу различни цели в Украйна в новогодишната нощ, съобщиха украинските въоръжени сили. Според тях това е нападение с „рекорден брой“ дронове.

Новината идва, след като по-рано в понеделник представители на украинските военновъздушни сили съобщиха за атаки с дронове над Одеса и Лвов. В последните дни на 2023 г. Русия предприе масиран удар с ракети и дронове срещу цяла Украйна, като порази цели в Киев, Днипро, Лвов, Харков, Одеса и други градове.

Вижте също Украйна в края на 2023 г. Западът празнична рулетка ли играе?

В понеделник украинските военни заявиха, че са унищожили 87 от дроновете, изстреляни от Русия в новогодишната нощ.

При атаката над Одеса е загинал един човек, а девет души са ранени. Според военните нападението е било насочено срещу пристанищната инфраструктура на черноморския град. На един от пристанищните терминали е избухнал пожар.

Дроновете срещу Одеса са изстреляни от морето, където Русия е разположила 3 зенитно-ракетни системи, съобщи Южното военно командване на Украйна.

„Нивото на ракетна заплаха е изключително високо“, се казва в изявлението на командването.

Междувременно в неделя украинският президент Володимир Зеленски направи новогодишно обръщение към гражданите на Украйна. Той им благодари за съпротивата срещу руската инвазия и каза, че войната е научила украинците да се приспособяват към трудностите.

Украинският президент Володимир Зеленски прави новогодишното си обръщение към гражданите на Украйна, 31 декември 2023 г.

„Основният резултат от годината, нейното основно постижение: Украйна стана по-силна. Украинците станаха по-силни“, каза още Зеленски.

Той нарече Русия „най-голямата терористична организация в света“ и призова борбата срещу нея да бъде по-силна и активна.

В изявлението си обаче Зеленски почти не спомена ситуацията на фронта и ограничения успех на контраофанзивата, която Украйна започна през юни 2023 г., отбелязва Ройтерс. Той не обърна внимание и на трудностите при осигуряването на постоянна военна подкрепа от Конгреса на САЩ и Европейския съюз (ЕС).

През 2024 г. предстои втората годишнина от началото на войната на Москва срещу Киев, след като на 24 февруари 2022 г. Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна.

През ноември 2023 г. командирът на украинската армия Валерий Залужни нарече ситуацията на фронта между Русия и Украйна „патова“ заради прекалено бавния напредък на Киев в отвоюването на територии от Москва.

Според Зеленски Украйна още не е постигнала търсените резултати на бойното поле поради липсата на оръжия.

От началото на руската инвазия Киев получава военна помощ от САЩ и страните от ЕС. През последните месеци обаче нейното подсигуряване се оказа предизвикателство за Украйна.

Финансовата и военна подкрепа от 61 млрд. долара за Киев от САЩ беше блокирана от републиканците в Конгреса, а унгарският премиер Виктор Орбан блокира и средствата, предвидени от ЕС - 50 млрд. евро.

В края на 2023 г. стана ясно, че САЩ ще изпратят на Украйна нова военна помощ в размер на до 250 млн. долара. За нова военна подкрепа в бъдеще ще е нужно съгласието на Конгреса.

Вижте също Коледен смислоид. Kак да разбираме войната в Европа в края на 2023