Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна в края на 2023 г. Западът празнична рулетка ли играе?


Колаж със снимки на автора Стефан Попов и президентите на Украйна Володимир Зеленски (вляво) и на САЩ Джо Байдън
Колаж със снимки на автора Стефан Попов и президентите на Украйна Володимир Зеленски (вляво) и на САЩ Джо Байдън

Конгресът на САЩ противопоставя помощта за Украйна с мерки по границата с Мексико. В ЕС подкрепата за Киев е блокирана от унгарския премиер Виктор Орбан. Политика ли прави евроатлантическият свят или играе на предколедна рулетка?

В края на 2023 г. ситуацията с Украйна не изглежда обнадеждаваща. Президентът на Русия Владимир Путин дори излезе самоуверен на първата голяма пресконференция след началото на инвазията. Въпреки нагласените въпроси и режисираната спонтанност, като цяло събитието демонстрира задоволството на руския президент. Има ли защо?

Временната цел на Путин не е Украйна и военните действия. Текущата сериозна цел е разделянето на западния свят и отделяне на фрагменти, които престават да говорят смислено помежду си за тази фатална война.

Американската помощ за Украйна

Конгресът на САЩ спря засега финансовата помощ от около 60 милиарда долара за Украйна. Макар и в пакет с помощ за Израел и Тайван, Републиканската партия иска много по-сериозни отстъпки от президента Джо Байдън и демократите за сигурността на южната граница с Мексико.

Това е вътрешен проблем на САЩ. Раздорите са партийни и залогът с Украйна е неизмеримо по-голям от укрепване на граници. Фантазирал ли е някога републиканския сенатор Джон Маккейн политика на своята партия, в която нападната от Русия Украйна ще бъде заложник на съмнителни мерки срещу имиграцията?

Ситуацията в Европа

Виктор Орбан сложи вето на помощ за Киев от Европейския съюз (ЕС) на стойност около 50 милиарда евро, предвидена за четири години. Правилата на ЕС и множеството нива на решения, които изискват консенсус – тоест осигуряват възможност за вето – улесняват откровено проруски решения.

Това е най-големият подкуп в историята, успешно изнудване от страна на Орбан

В случая Орбан, освен симпатизант на руските идеи за суверенитет и горд скандалджия в ЕС, си отмъщава за спряно финансиране от 10 милиарда евро за Унгария, което обаче беще освободено пред дни. В коментари от германска страна прозвуча горивото признание, че това е най-големият подкуп в историята, успешно изнудване от страна на Орбан. Успешно обаче не е, тъй като Орбан не оттегля своето вето.

Каква е равносметката

Докато текат тези драми, президентът Зеленски обикаля отчаяно из Америка и Европа, за да обяснява очеизбождащите очевидности. Реториката е на изчерпване, какво повече и какво ново да кажеш.

Интелектуалци от двете страни на Атлантика, експерти по международни отношения и сигурност, коментатори, анализатори и кой ли не повтарят като Зеленски. Цената, която западният свят ще плати за психотичния имперски епизод на Путин и кръга около него ще надвишава неизчислимо финансирането, което Украйна иска.

В края на 2023 година имаме една тъжна равносметка

Така в края на 2023 година имаме една тъжна равносметка. Войната в началото е въпрос на шок. Следва решителност, големи думи, декларации, гласуване на умерена помощ, надути очаквания за обрат през лятото на 2023 г. Но от лятото войната замръзва в статично състояние. Няма особена драматургия, особено след блиц похода нa Пригожин.

За значителна част от западните политически центрове войната нито е загубена, нито, разбира се е спечелена. Каква е тя тогава? Тя е просто скучна. Не вдъхновява, лишена е от спектакъл, няма святкаща като дискотека батална сцена, на която украински воин пронизва с меч злия дракон от Кремъл.

Точно в тази точка на програмата идва ред на пресконференцията на Путин. Той се наслаждава на скуката. За него тя е победа над психастенния (с отслабени психични сили - бел. ред.) Запад. Тя не му струва нищо. За Русия-СССР-Русия загубата на 315 000 души на фронта е повод за гордост и уплътняване на овехтяващата памет за Сталинград.

Какви са прогнозите

В енергийно обеднелия контекст войната в Украйна променя смисъла си. Една година и нещо тя беше въпрос на трезви оценки. Мнозинството наблюдатели, политици и експерти споделят прогнозите от тях и днес.

  • Победа на Путин означава съгласие с този тип външна политика, която цели събаряне на международния ред, известен като либерален, създаден главно от САЩ след 1945 г.
  • Победа на Путин означава задълго надвиснала заплаха над останалите страни в Източна Европа, които много добре разбират бъдещата игра на рискове, която Русия им подготвя.
  • Победа на Путин означава съществено обезсмисляне на НАТО, последният гарант на сигурността в Европа след 1990 г., тъй като НАТО не като формална институция, а като практика ще се провали.
  • Победа на Путин ще означава окуражаване на Китай в агресивната му политика към Тайван, евентуални конфликти в Южнокитайско море, а защо не и окончателна анексия на Тайван.
  • Победа на Путин ще разлюлее европейския съюза така, както нито финансово-икономическите кризи, нито крайно-десните правителства през последните петнадесет години успяха.

Може да се редят още оценки за пропадане на черни прогнози. За тях в трезво съзнание, с рационален ум си дават сметка огромното болшинство правителства, парламенти, влиятелни публични интелектуалци. Въпреки това времето, което е в основата на всяка драматургия, е на път да се разкачи. Както се казва в известната трагедия „time is out of joint“ (времето, но и епохата са разпаднати). Съществените моменти се разбягват, връзката им се губи, сякаш не са в едно и също време.

По пътя към това разпадане излиза друг ред приоритети и друга скала на стойностите. По-ценни от войната в Украйна са вътрешни въпроси, твърде конюнктурни. Конгресът на САЩ сравнява нов ред в Европа след победа на Путин с мерки по границата с Мексико? ЕС е блокиран от авторитарен премиер пред заплаха от изместване на границите на фундаменталната сигурност на континента?

Картината е проста, не е ли? Тогава за вярване ли е всичко това?

След Нова година Конгресът на САЩ ще гласува 60 милиарда, една скромна сума предвид ситуацията. ЕС ще намери начин да заобиколи безумстващия Орбан. Полша и Балтийските републики, Чехия, Румъния ще натежат над вироглавия си съсед. Пресконференцията на Путин ще се нареди до онзи нелеп епизод с дългата бяла маса. България ще събира сили да махне руските имена от центъра на София.

И все пак всичко което става в края на 2023 година с Украйна какво е? Политика ли прави монументалният евроатлантически свят или е в отпуска и играе на предколедна рулетка?

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Стефан Попов

    Стефан Попов e доктор по философия и социални науки от New School for Social Research, Ню Йорк и доктор на науките от СУ "Климент Охридски". Професор по философия и социология в НБУ.

Форум

XS
SM
MD
LG