"Да си върнат инициативата". Блинкен пристигна в Украйна

Володимир Зеленски и Антъни Бликнен по време на срещата им в Киев във вторник

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и американският държавен секретар Антъни Блинкен проведоха среща в Киев. Това се случи при изненадващо посещение на външният министър на САЩ.

Новината идва, след като в края на април Вашингтон прие дълго отлагания пакет от военна помощ за страната в размер на 61 млрд. долара. В същото време на фронта руската армия е в настъпление в Харковска област в северната част на Украйна. На места украинската администрация започна евакуация на населението.

Непрекъснат обстрел и страх от повторна окупация. Как изглежда евакуацията на украинския град Вовчанск

Пред Блинкен Зеленски подчерта, че украинската армия се нуждае от американските военни доставки спешно, а основната нужда е свързана със системи за противовъздушна отбрана.

„Това е най-големият ни проблем. Ние наистина се нуждаем от две системи „Пейтриът“ в Харков днес, за Харковска област, защото хората там непрекъснато са жертви на обстрели от руски ракети“, каза Зеленски.

По време на срещата на няколко пъти Блинкен подчерта, че военната помощ е „на път“ към Украйна. Той каза, че с нея украинците ще могат "да си върнат инициативата на бойното поле".

„Помощта ще направи истинска разлика срещу продължаващата агресия на Русия на бойното поле“, каза още държавният секретар на САЩ.

В понеделник съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че Вашингтон се опитва да ускори "темпото на доставките" на оръжия за Украйна, за да ѝ помогне да промени неблагоприятното си положение.

Към момента Русия контролира около 18% от територията на Украйна и набира сили, след като през 2023г. контраофанзивата на Киев не успя да направи сериозни пробиви срещу руските войски, окопани зад дълбоки минни полета.

В петък руската армия навлезе в Украйна близо до втория по големина град Харков, откривайки нов, североизточен фронт. Настъплението може да отвлече част от изтощените сили на Киев от източната част на страната, където Русия напредва.

Вижте също Русия настъпва към Харков. Не срещна украински укрепления. Как може да свърши това?