Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия настъпва към Харков. Не срещна украински укрепления. Как може да свърши това?


Украински полицай помага на 84-годишния Виктор, който е с увреждания, да се евакуира от териториите, граничещи с Русия, в град Вовчанск, Харковска област.
Украински полицай помага на 84-годишния Виктор, който е с увреждания, да се евакуира от териториите, граничещи с Русия, в град Вовчанск, Харковска област.

Русия напредва към Харков и почти завзе град Вовчанск, който е на 74 км. Анализатори смятат, че това е опит на Москва да създаде санитарна зона по границата. Но каквото и да иска Русия, въпросът е защо на тази граница не е имало украински укрепления, които да спрат или да затруднят настъплението.

Руските войски, които нахлуха от север в Украйна в края на миналата седмица, настъпват успешно към Харков. Доскоро те превземаха само села, които са предимно безлюдни. Но в понеделник вече се водеха боеве в рамките на град Вовчанск, който е център на община.

Украинският генерален щаб призна, че руските войски са постигнали "тактически успехи". Русия е разгърнала „значителни сили“ - до пет батальона - в последната си офанзива, но е загубила повече от 100 военнослужещи за един ден, твърди Киев.

В изявлението на украинската армия се казва още, че Украйна предприема мерки за отблъскване на настъпващите сили.

Новината за успешното настъпление идва на фона на евакуацията на хората от Вовчанск. Населението на града преди войната е било над 17 000 души. В началото на войната повечето от тях са напуснали и то е намаляло до 3000 жители. През последните няколко дни напускат още стотици.

Харковска област е в североизточна Украйна и граничи с Белгородска област на Руската федерация. Тя граничи и с украинската Донецка област, която е частично превзета от проруски сили още през 2014. В Донецка област и в момента се водят боеве.

След като Русия нападна Украйна на 22 февруари 2022 г., тя бързо успя да превземе голяма част от Харковска област. Месеци по-късно Украйна отвоюва окупираните райони, без малка част от територията на областта в нейния североизточен край. Най-известният отвоюван град в тази област е Изюм, където бяха открити масови гробове и помещения за изтезание.

В последните няколко дни Русия навлезе в областта от север. Тя използва позната тактика за настъпление - превръща украинските села и градове в руини.

Местните власти изчисляват, че Русия обстрелва град Вовчанск с около 50 до 60 снаряда на всеки час. Освен това се използват и планиращи авиационни бомби. Те се пускат от руски самолети на километри от фронтовата линия, далеч от обсега на ограничената противовъздушна отбрана на Украйна и нанасят тежки поражения.

Американският Институт за изследване на войната смята, че Вовчанск може вече да е обкръжен. Експерти твърдят, че някои от боевете вече се водят на територията на града.

Къде са укрепленията?

Украински офицер, воюващ на вовчанското направление, заяви пред РБК-Украйна, че ситуацията е изключително трудна, тъй като ВСУ не разполага с подходящи укрепления в района.

Нахлуването през границата се очакваше от седмици, тъй като Русия струпа големи сили на своя територия точно до областта и бомбардира с планиращи мощни авиобомби Харков и граничните градове.

Украинските войски са били подготвени за ново руско настъпление в граничните райони в Харковска област, каза в петък президентът Володимир Зеленски. "Украйна ги посрещна с войски: бригади и артилерия", добави той на пресконференция.

Въпреки думите на Зеленски и подготовката с окопи и заграждения, украински офицер разказва пред Би Би Си, че руските войници просто са „влезли“ през границата поради липсата на отбрана.

„Нямаше първа линия на защита. Видяхме го. Руснаците просто влязоха. Те просто влязоха, без да имат [пред себе си] минирани полета", каза Денис Ярославски, командир на украинска специална разузнавателна част.

Ярославски е показал видео от запис с дрон, направен преди няколко дни, на който се вижда как малки колони от руски войски просто преминават границата, без да срещнат съпротива.

Официални лица твърдяха, че се изграждат защитни съоръжения с огромни разходи, но Ярославски казва, че тези защитни съоръжения просто ги няма. „Или става дума за небрежност, или за корупция. Това не е провал. Беше предателство“, казва пред Би Би Си Ярославски преди да се върне на север със частта си.

В друг текст на Би Би Си се казва, че първата отбранителна линия, която се намира на 1,5-6 км. от границата и която включва мини, противотанкови ровове и бетонни „драконови зъби“, не е била добре подготвена и не е била покрита с артилерия.

Генерал Олександър Яковец, бивш началник на инженерните войски, а сега началник на Държавната специална транспортна служба, казва, че най-подготвената отбранителна линия в Харковска област е била изградена на трета линия, т.е. на 17-35 км от държавната граница. Той обяснява, че поради постоянния обстрел е било невъзможно да се оборудва добре първата отбранителна линия в Харковска област.

Генералът нарича абсурдни твърденията на някои военни за липсата на задълбочени бетонни укрепления в близост до държавната граница.

Междувременно Киев смени генерал Юрий Галушкин, който отговаряше за североизточната Харковска фронтова линия. Точно по време на руската офанзива, на 11 май, на негово място е бил назначен бригаден генерал Михайло Драпатий.

Втори фронт или санитарна зона

Мащабът на настъплението към Харков, както и неговите цели и задачи все още не са ясни.

В анализ на Института за изследване на войната (ISW), се казва, че в момента руските сили не целят превземането на Харков, а се опитват да накарат Украйна да пренасочи сили от други направления, да се придвижат към Харков, където да попаднат в обсега на артилерията и да се създаде „буферна зона“ за отбраната на Белгород.

Руският граничен град Белгород е мишена на украински ответни удари. Президентът Владимир Путин от месеци говори за нуждата да се създаде “буферна” или “санитарна зона” за отбраната на града.

В деня на руските избори на 18 март, когато беше преизбран за пети път, Путин каза, че това ще е зона, много трудна за преодоляване. Колко да е голяма тази зона е отделен въпрос, който тепърва ще бъде решаван, добави тогава той.

Областният ръководител на Харков Олег Синехубов смята, че Русия умишлено се опитва да разтегне фронтовата линия, като атакува на малки групи в нови посоки. Това подкрепя теорията за това, че Русия иска да създаде санитарна зона, а не да атакува Харков.

Синехубов каза пред местната телевизия, че украинските сили задържат руските войски, но предупреди, че боевете могат да се разпространят и в нови селища.

Ограниченията за удари по Русия

Според ISW успешните атаки на руските сили се дължат на ограниченията, наложени на Украйна - тя не може да използва оръжия, предоставени от Запада, за да нанася удари по легитимни военни цели на руска територия.

От института припомнят успешната украинска операция от ноември 2022 г. когато руските сили бяха принудени да се изтеглят от западния (десния) бряг на Херсонска област с опустошителен огън на ракетните комплекси HIMARS. Сега украинските сили редовно нанасят удари с дронове по инфраструктурата и летищата в Русия, но те нямат ефекта на модерните оръжейни системи с далечен обсег.

В анализа се споменават и успешните информационни операции на Кремъл срещу западните държави, при които Путин и други висши руски политици ги обвиняват в „провокации“ заради това, че продължават да предоставят военна помощ на Украйна, настройват общественото мнение и така спират или забавят помощта за Киев.

Ето как изглеждат нещата в момента:

  • Украйна все още не е получила основната част от обещаната и отпусната помощ от САЩ и ЕС;
  • Русия все още има артилерийско превъзходство.;
  • Снарядите, купени по инициативата на чешкия президент Петър Павел, все още не са пристигнали;
  • Снарядите, както и първите изтребители F-16, дарени от Белгия и Нидерландия, се очакват през юни.

Подкрепа и преговори

Украйна може ефективно да удържи линията на изток, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за CBS. Той увери, че САЩ, ЕС и останалите около 50 държави ще продължат да подкрепят Украйна. “Това ще продължи. И ако Путин смята, че може да надделее над Украйна, той греши”, каза Блинкен.

Стратегията на САЩ е да подкрепя Украйна, докато тя не е достатъчно силна да седне на масата на преговорите, казва в интервю за руското опозиционно издание “Медуза” Виктория Нюланд, която до март беше заместник държавен секретар на САЩ.

“Всички войни завършват с преговори, а Украйна трябва да реши какви са нейните териториални цели. Но в момента Киев не е достатъчно силен, за да започне преговори. Ние бихме искали Путин да изостави всеки квадратен километър украинска земя. Но засега - докато Украйна не стане достатъчно силна - не знаем какво е възможно в това отношение”, каза Нюланд.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Форум

XS
SM
MD
LG