"Трудните времена ни направиха силни". Украйна отбеляза Деня на защитниците

Скрийншот от обръщението на Володимир Зеленски по повод Деня на защитниците на Украйна

В неделя 1 октомври беше отбелязан Денят на защитниците на Украйна. Досега националния празник се отбелязваше на 14 октомври, но заради промените в църковния календар беше преместен 14 дни по-рано.

„Аз, нашият народ, нашата страна и в някакъв смисъл целят свят, сега стои на кръстопътя на историята. В повратен момент. В него заедно със спомена за миналото създаваме настоящето и пишем нови страници на нашата съдба. Това е още по-ясно на Деня на защитниците на Украйна“, каза в словото си президента Володимир Зеленски. Той добави, че „трудните времена“ са направили украинците по-силни и че с всеки изминал ден се извършва крачка към момента на победата.

На церомониите в Киев заедно със Зеленски присъстваха премиерът Денис Шмигал, съветникът на украинското президентство Андрий Еермак, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни.

Малко по-рано Зеленски съобщи за създаването на украински Алианс на отбранителните индустрии. В него ще участват оръжейни компании от от общо 19 държави, една от които е България.

Русия започна непредизвикана инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Оттогава досега хиляди войници и цивилни загинаха, множество украински градове бяха изцяло или частично разрушени.

Вижте също Как Киев проби руската отбрана в малък, но важен район