"Бяхме борци, вече сме бизнесмени". Как изглеждаха групировките през 90-те

Босът на ВИС-2 Георги Илиев (в средата) на погребението на убития с бомба Димитър Димитров - Маймуняка, 2 февруари 2002 г.

Убийствата на Красимир Каменов - Къро и Алексей Петров върнаха спомените за 90-те години. Това е периодът, в който се зараждат силовите групировки. Те рекетират, крадат, бият, заплашват, убиват. После "късат опашката на гущера". За да станат "бизнесмени". Какъв беше светът на мутрите?

През 90-те години се появяват банди за рекет. Те се структурират като силови групировки, маскирани като застрахователни компании, за които няма правила. Този период е известен като "времето на мутрите", а бухалките се превръщат в тяхна запазена марка, защото често се използват при наказателни акции.

Двете най-емблематични групировки от онова време са СИК и ВИС, която впоследствие става ВИС-2. На горната снимка босът на ВИС-2 Георги Илиев е на погребението на Димитър Димитров - Маймуняка.

Маймуняка е взривен във входа си в столичния кв. "Стрелбище" на 28 януари 2002 г. и умира два дни по-късно от раните си във Военна болница. Той е единственият от лидерите на ВИС-2, убит с бомба. По подобен начин си отива и един от шефовете в СИК - Стоил Славов - Телето. Той е взривен в асансьора на бизнес сградата си на столичния бул. "Джеймс Баучер" в кв. "Лозенец" на 19 януари 2004 г.

Повечето от следващите снимки са предоставени на Свободна Европа от Иван Григоров, дългогодишен фотограф в издания като "Поглед", "Стандарт", "Кеш", "Капитал" и "Дневник".

Румен Николов - Пашата (в средата) със свои гардове, 29 януари 2004 г.

В лагера на СИК личат имената на хора като Румен Николов - Пашата, Красимир и Николай Маринови, известни като Братя Маргини, Младен Михалев - Маджо, Поли Пантев, Милчо Бонев - Бай Миле, Дмитрий Минев - Димата Руснака. С основателите на СИК се свързва и лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов, който три пъти е премиер на страната в периодите 2009 - 2013, 2014 - 2017 и 2017 - 2021 г.

Пашата е бил съдружник в няколко фирми с Борисов, а през 1995 г. прави заедно с Алексей Петров и Златомир Иванов - Баретата известната по онова време застрахователна компания "Аполо и Болкан".

За разлика от повечето босове на ВИС и ВИС-2, Пашата е жив и се занимава с бизнес и до днес. Живи са и доста от останалите лидери на СИК, с изключение на Поли Пантев, убит на 9 март 2001 г. на остров Аруба, Бай Миле, разстрелян на 30 юли 2004 г. в ресторант "Славия" и Димата Руснака, застрелян на бул. "Витоша" на 24 октомври 2004 г.

Алексей Петров (вляво) заедно с Иван Татарчев, главен прокурор от 1992 до 1999 г.

Повечето знакови фигури от силовите групировки многократно са разследвани за различни престъпления - наркотрафик, пране на пари, рекет, убийства. Краят на кариерата им обаче обикновено не идва с присъда, а с физическото им елиминиране.

Ключови представители на т.нар. мутри са подозирани и за връзки с политици и магистрати, чрез които си осигуряват чадър и безнаказаност, но до реални разкрития така и не се стига. Просто никой от тях не бива осъден ефективно, за да се разплете и престъпната мрежа около него.

Убитият на 16 август 2023 г. бивш кадър на баретите и контраразузнаването Алексей Петров - Трактора е типичен пример за фигура от прехода, символ на силовото застраховане, която никога не е криела връзките си със силни на деня политици и магистрати.

На снимката горе Петров стои до бившия главен прокурор Иван Татарчев. През годините той не крие близките си отношения и със следващите главни прокурори Никола Филчев, Борис Велчев, Бойко Найденов (временен), Сотир Цацаров и Иван Гешев. Сред политиците, с които Петров демонстрира близост са президентът Георги Първанов и бившият вътрешен министър от БСП Румен Петков.

Централният клон на застрахователната компания ВИС-2 на столичния булевард "Витоша".

90-те години на миналия век са време, в което престъпността е много по-организирана от властите. Хората не търсят помощ от полицията, когато им откраднат колата. Търсят групировките, маскирани като застрахователни фирми. Обаждаш се, плащаш и ти връщат колата.

Затова по онова време е важно на стъклото на колата си да имаш стикер на някоя от тези застрахователни компании. Това означава, че вече си платил за спокойствието си и колата ти няма да бъде закачана.

В основата на силовите групировки са бивши служители на комунистическите тайни служби, барети и спортисти - най-вече борци, каратисти, гребци. Повечето от лидерите на тези групировки са част от "Олимпийски надежди" - организацията, която по времето на социализма подготвя елитните български спортисти.

ВИС-2 наследява ВИС, основана от Васил Илиев, който е сред емблематичните представители на 90-арския ъндърграунд, произлезли от "Олимпийски надежди" с профил борба. Сред съучениците му там са босът на "Мултигруп" Илия Павлов, Димитър Джамов, Младен Михалев - Маджо. От тях само Джамов и Михалев са живи днес.

Част от лидерите на ВИС-2 Николай Цветин, Георги Илиев и Филип Найденов - Фатик (отляво надясно на преден план).

Подобно на брат си Васил Илиев, босът на ВИС-2 Георги Илиев има легендарен статут от "времето на мутрите". През 1995 г. произнася в интервю пред журналистката Надя Чолакова реплика, останала в историята: "Бяхме борци, вече сме бизнесмени."

Друга крилата фраза от този период принадлежи на вътрешния министър между 1997 и 1999 г. Богомил Бонев: "Ще им дадем последен шанс да покажат не само на думи, но и на дело, че късат опашката на гущера." Произнася я по повод своя среща с лидери на групировки, която организира още в началото на краткия си мандат начело на МВР, за да настоява те да прекратят силовата си дейност.

Приживе Георги Илиев е известен с влечението си към нощния живот. Сватбата със съпругата му Мая на 24 април 1994 г. в столичната ритуална зала "Триадица" привлича каймака на тогавашния силов бизнес. Сред гостите са Филип Найденов - Фатик, Бай Миле, Боян Петракиев - Барона, Маймуняка, Николай Цветин, Гриша Ганчев, Злати Златев - Златистия.

Георги Илиев има интерес и към футбола - той е собственик на пловдивския "Локомотив", когато на 25 август 2005 г. снайперист го застрелва пред десетки свидетели в нощния клуб "Буда Бар" в Слънчев бряг.

Боян Петракиев - Барона (в средата) на дело в съда, 10 май 2003 г.

Подобна съдба има и Филип Найденов - Фатик. Рожденото му име е Фатик Исмет Шабан и е син е на известния сирийски контрабандист от годините на социализма Исмет Тюркмен Шабан, преселил се в България и вербуван от Държавна сигурност (ДС).

Бащата разработва канали за каптагон (синтетичен наркотик, близък до амфетамина), които по-късно ще се използват за наркотрафик. Синът сменя през 1989 г. името си на Филип Павлов Найденов. Решението му е жест на уважение към Павел Найденов, баща на Илия Павлов, застрелян на 7 март 2003 г., с когото Фатик е близък приятел.

Вижте също "Екстравагантен, наперен, много богат". Вече и мъртъв. Кой е Красимир Каменов-Къро

На 19 август 2003 г. неговият "Мерцедес" S600 спира на червен светофар на кръстовището на столичните булеварди "България" и "Гоце Делчев", когато от близка кола слизат двама мъже и изстрелват по лимузината над 30 куршума с автомати "Калашников". Фатик умира на място.

Отново на бул. “България”, но по-надолу по посока към НДК, на 26 октомври 2005 г. е убит и банкерът и бивш шеф на ДЗИ Емил Кюлев, сочен по това време за втория по богатство българин след Васил Божков. Той е икономически съветник на президента Георги Първанов и забогатяването му е свързвано с руското влияние в България.

Кортежът на Константин Димитров - Самоковеца в района на Ларгото в центъра на София, 10 ноември 2004 г.

През 90-те представителите на групировките обикновено се движат в кортежи и със солидна охрана, която прави впечатление отдалече. Обичайна практика е номерата на колите им да са еднакви или близки.

Обикновено автомобилите им не спазват правилата за движение по пътищата. Движат се агресивно, засичат други коли, правят т.нар. отцепки - блокират част от път или цял район, за да премине безопасно охраняваното лице.

Константин Димитров, известен като Косьо Самоковеца, е едно от емблематичните лица на ВИС-2, които се движат с подобни кортежи. Започва работа като охранител в Боровец още като ученик. После работи за ВИС в Самоков и Видин. След убийството на боса на компанията Васил Илиев започва да изкачва йерархията в групировката.

Константин Димитров - Самоковеца (в средата), 7 ноември 2003 г.

Самоковеца добива статут на популярен гангстер по времето на ВИС-2. Подозиран в контрабанда и наркотрафик. Разследван е, но никога осъждан ефективно. Официално сам твърди пред медиите, че се занимава с търговия, консултантска дейност, заведения, земеделие.

Краят му обаче предполага съвсем друг бизнес. Косьо Самоковеца става жертва на зрелищно убийство на централния площад в Амстердам "Дам" на 6 декември 2003 г. Тогава заедно с него е манекенката Цеци Красимирова, която е ранена в главата, но оцелява.

Малко след покушението местната полиция успява да залови бягащия от местопрестъплението стрелец - холандският наемен убиец Ервин Векер. Той е осъден на 15 години затвор, но излиза предсрочно на свобода през 2014 г. Поръчителите на убийството на Самоковеца не са разкрити и до днес.

Съдебната охрана води Антон Милтенов - Клюна в Съдебната палата в София, 9 юни 2004 г.

След убийството на Самоковеца, МВР сочи за негов наследник на столичния наркопазар Антон Милтенов - Клюна. Той нееднократно е арестуван и разследван, срещу него са извършени и общо четири опити за покушения. Последният - успешен.

Привечер на 30 юли 2005 г. Клюна е седнал без охрана в сладоледената къща "Джимис" на столичната ул. "Ангел Кънчев" заедно с Иван Тодоров - Призрака и Николай Добрев - Цайса.

В този момент в заведението влизат двама мъже, отиват до витрината със сладоледите, след това се обръщат и тръгват да излизат. По пътя вадят пистолети и застрелват Милтенов и другите двама седнали с него. По случая няма осъдени и до днес.

Слави Трифонов, Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев, 1 януари 1995 г.

На горната снимка популярните лица от студентската програма "Ку-Ку" на БНТ Станислав Трифонов - Слави, Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев пеят по време на новогодишен купон на ВИС в София. Снимката е от началото на 1995 г., когато предаването се трансформира в "Каналето".

През годините след това Слави Трифонов неведнъж е признавал за приятелските си отношения с фигури от силовите групировки. Само няколко месеца след тази снимка, на 25 април 1995 г., пред ресторант "Мираж" в столичния кв. "Гоце Делчев" показно е убит босът на ВИС Васил Илиев.

Публично известен факт е, че в този момент той отива на среща с Трифонов. Шоуменът не присъства на погребението на Илиев, но в ефира на БНТ със сълзи на очи изразява скръбта си за убития. След това Трифонов не крие близките си отношения и с брата на криминалния бос - Георги Илиев, който впоследствие оглавява ВИС-2.

Христо Стоичков и Трифон Иванов (зад него) заедно с Николай Цветин (до Стоичков) и Георги Илиев (най-вдясно).

Силовите групировки открито афишират връзките си със спорта през 90-те. В определени периоди от време ВИС-2 е официален спонсор на футболния "Левски", СИК - на "Славия", а "Мултигруп" - на ЦСКА.

Сред рекламните лица на ВИС-2 са някои от звездите на националния отбор, достигнал до четвъртото място на Световното първенство по футбол в САЩ през 1994 г. Христо Стоичков и Любослав Пенев участваха в клип на групировката, който се върти по националната телевизия в онези години.

Погребението на Поли Пантев, 1 април 2001 г.

Босове на СИК също стават жертва на показни покушения. Три години преди Стоил Славов, който е взривен в асансьора в офиса си през 2004 г., е убит Поли Пантев. Една от версиите за убийството му е, че е предал доскорошните си съратници, преминавайки към лагера на Георги Илиев. Тя обаче не е потвърдена, защото престъплението никога не е разкрито.

Пантев е застрелян с 4 куршума в главата на 9 март 2001 г. във фоайето на луксозния хотел "Сонеста" в град Оранестад, столица на остров Аруба. Там той е заедно с манекенката Петя Стайкова, която е бременна. Пантев е погребан близо месец по-късно в София.

Главният секретар на МВР Бойко Борисов (с черната тениска) се появява пред ресторант-градина "Славия", малко след убийството на Милчо Бонев и още петима души, 30 юли 2004 г.

Безспорно едно от най-зрелищните убийства от "времето на мутрите" е това на един от основателите на СИК Милчо Бонев - Бай Миле. Той е бивш служител на МВР и сред хората, които издържат и управляват ФК "Славия" заедно с Младен Михалев - Маджо и настоящия президент на клуба Венцеслав Стефанов.

Бай Миле е мишена на опит за убийство още през есента на 2001 г., когато бомба избухва пред блока му в столичния кв. "Изток", но не успява да го елиминира. Вторият опит обаче е успешен. Края на Бонев е като от мафиотски филм.

Минути, след като той пристига с охраната си в ресторант-градина "Славия" на 30 юли 2004 г., пред заведението спира джип "Нисан" със син буркан, от който слизат седем мъже, въоръжени с автомати "Калашников", с маски и полицейски униформи. Те нахлуват в заведението с викове: "Полиция! Ръцете на тила!" Следва разстрел, при който, освен Бай Миле, са убити още петима души, а двама са тежко ранени. По случая се води дело срещу четирима подсъдими, което 11 години по-късно, през 2015 г., завършва окончателно с оправдателни присъди.

Вижте също Барети, феодали, бегълци и един "частен град". Кои са Братя Галеви

Това покушение е едно от десетките местопрестъпления след поръчкови убийства, посетени лично от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.

Докато е професионален ръководител на вътрешното министерство между 2001 и 2005 г., по данни на Центъра за изследване на демокрацията в България стават над 90 поръчкови убийства. За тях няма осъдени и влезли в затвора нито извършители, нито поръчители.

Между 2005 и 2009 г. Борисов е кмет на София, а след това три пъти премиер на страната. В момента партията му ГЕРБ подкрепя правителството на Николай Денков заедно с "Продължаваме промяната - Демократична България".

Младен Михалев - Маджо пристига пред Съдебната палата в София, където е призован да даде свидетелски показания по делото за убийството на Бай Миле, 16 май 2007 г.

Докато делото срещу подсъдимите за разстрела на Бай Миле се гледа на първа инстанция в Софийския градски съд, там като свидетел е призован Младен Михалев - Маджо. Той не се отзовава на няколко призовки, но в крайна сметка се появява в съда на 16 май 2007 г.

Освен, че е придружен в съдебната зала от въоръжени гардове, което е в разрез с правилата за влизане в Съдебната палата, целият район около сградата е отцепен от тежко въоръжени полицаи.

Тези мерки за сигурност предизвикват обществено недоволство и стават повод за подигравки с тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров дори дава алтернативно тълкуване на абревиатурата МВР: "Маджо вика Румен".

Взривеният "Мерцедес" на Иван Тодоров - Доктора на бул. "Цариградско шосе", 18 април 2003 г.

Докато Борисов е главен секретар на МВР, в София става и друг емблематичен опит за убийство. На 18 април 2003 г. неособено известният дотогава Иван Тодоров - Доктора е взривен в своя "Мерцедес" посред бял ден на бул. "Цариградско шосе". Тъй като бомбата е поставена под пасажерското място, а в този ден Доктора управлява сам колата, той оцелява, а умира неговият гард.

При огледа на местопрестъплението е открито куфарчето на Доктора, от което излизат снимки на политици, забъркали впоследствие публичен скандал с участието на тогавашното правителство на Симеон Сакскобургготски, управлявало между 2001 и 2005 г.

Оказва се, че смятаният за едър контрабандист Иван Тодоров пази свои снимки с тогавашните министри Милен Велчев, заедно с депутата от НДСВ Мирослав Севлиевски. На тях се вижда как четиримата играят карти с Петър Петров - Амигоса, впоследствие осъден за пране на пари. Те са уловени на яхта в Монако, за която се разбира, че е наета от лобиста Спас Русев. Години по-късно Русев ще стане за кратко собственик на "Левски", преди да отстъпи мажоритарния пакет акции в клуба на Васил Божков.

След неуспешния бомбен атентат срещу Доктора, Борисов подава оставка като главен секретар на МВР, но премиерът Сакскобургготски не я приема. Борисов напуска окончателно вътрешното министерство след идването на власт на тройната коалицията на БСП, НДСВ и ДПС през 2005 г., когато вътрешен министър става Румен Петков.

Междувременно на 22 февруари 2006 г. Доктора е убит с 13 куршума в главата и тялото, докато се вози в "Порше Кайен" по ул. "Червена стена" в кв. "Лозенец" в София. Неуспешният бомбен атентат и убийството не са разкрити и до днес.

Николай (вляво) и Красимир Маринови - Братя Маргини в Софийския градски съд.

Няколко месеца след убийството на Тодоров, през октомври 2006 г., МВР предприема мащабна акция под кодовото наименование "Респект". Основният резултат от нея е задържането на едни от основателите на СИК Красимир и Николай Маринов - Братя Маргини.

Те са обвинени заедно с още четирима души като организирана престъпна група, която е подготвяла три покушения - на Иван Тодоров - Доктора, на пенсионирания генерал от ДС Любен Гоцев и на финансиста Никола Дамянов.

Румен Николов - Пашата се явява в Софийския градски съд като свидетел по делото срещу Братя Маргини, 12 ноември 2009 г.

Сред разпитаните като свидетели са и някогашните съдружници на Маргините и съоснователи на СИК - Румен Николов - Пашата и Младен Михалев - Маджо. Те също не казват нищо, което да послужи в полза на прокуратурата.

Наблюдаващи обвинители по делото са градският прокурор на София Николай Кокинов и заместникът му Роман Василев. Въпреки провала си по този знаков казус, и двамата ще играят ключови роли в повечето шумни дела, започнали след акции на МВР по време на първия премиерски мандат на Бойко Борисов и вътрешния му министър Цветан Цветанов между 2009 и 2013 г.

Едно от тези дела е "Октопод" с основен подсъдим Алексей Петров. Той е показно арестуван през 2010 г. и окончателно оправдан от съда 11 години по-късно.

Вижте също "Политически е много добре ориентиран". Алексей Петров между подземния свят и публичния живот