Окопи вместо събирателни линии. Разделя ли Вили Лилков десния вот за кмет на София

Вили Лилков по време на обществена дискусия за бъдещето на Княжеската градина в София през ноември 2022 г.

След 18-годишното управление на ГЕРБ в София избирателите търсят промяна. Но кандидатите за кмет, които се противопоставят на ГЕРБ и са вдясно от политическия център в "синя София", се оказват конкуренти едни на други. Ще доведе ли това до разделение на избирателите?

Партия ГЕРБ управлява столицата от 18 години. Лице на това управление е Йорданка Фандъкова, която заема кметския пост от 2009 г. На редовните местни избори наесен промяна ще има - Фандъкова няма да е кандидат. Залогът за ГЕРБ и за партиите конкуренти на ГЕРБ е дали промяната в София ще е по-голяма.

През юни за кметската позиция беше издигнат бизнесменът Васил Терзиев - кандидат на партиите „Продължаваме промяната" (ПП), „Демократична България“ (ДБ) и „Спаси София“. В неговата кандидатура тези формации виждат възможност за връщане на властта в столицата в орбитата на т.нар. демократична общност.

Роднини на Терзиев обаче са служили в репресивните структури на комунистическата Държавна сигурност (ДС), а това породи недоволството на десни избиратели. За много от тях са водещи силните позиции против комунистическия режим.

В отговор на номинацията на Терзиев през изминалата седмица инициативен комитет издигна за кмет бившия общински съветник и политик от десницата Вили Лилков.

Лилков се представя едновременно за конкурент на ГЕРБ и за по-категорично антикомунистическа алтернатива на Терзиев. Появата на номинацията му поставя въпрос: може ли това да се окаже разделящ фактор, който да разсее подкрепата за евентуална политическа промяна в София, както се е случвало в миналото.

С тези кандидатури за изборите за кмет се „копаят окопи, вместо да се търсят събирателни линии“, казва пред Свободна Европа политологът Христо Панчугов.

И все пак от известните номинации тази на Лилков най-много се доближава до представата за „старата синя София“, добавя социоложката Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“. (БСП и леви партии и кандидати не са печелили избори в столицата - б.р.) „Той е последователен поддръжник на антикомунистически позиции, когото десните избиратели в София могат да възприемат като алтернатива“, добави тя.

Вижте също "Готов с истинските решения". Инициативен комитет издигна Вили Лилков за кандидат-кмет на София

Кой е Вили Лилков

Вили Лилков е професор в катедрата по физика на Минно-геоложкия университет и автор на книги, които изследват комунистическия режим в България - като „Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност“, „Доблест и наказание“, „Погубената България“.

По-важна за кметската му номинация е политическата му кариера - той е бивш член на Съюза на демократичните сили (СДС) и един от учредителите след това на партията Демократи за силна България (ДСБ), която сега е част от коалицията „Демократична България“.

Лилков има четири мандата като общински съветник в Столичния общински съвет от СДС - сега коалиционен партньор на ГЕРБ, и от "Синята коалиция" (обединение между СДС и ДСБ, просъществувало в периода от 2009 до 2012 г.).

Вижте също "Бивши хора". Какво означава този израз и защо възмущава много хора

През 2014 г. той е избран за народен представител в 43-ото Народно събрание от групата на Реформаторския блок (РБ) - десноцентристка коалиция с участието на СДС, ДСБ и още няколко партии.

Лилков участва и в кметската надпревара за София през 2015 г. като общ кандидат на РБ срещу ГЕРБ, но печели под 10% от вота на избирателите. На последните местни избори през 2019 г. той се обяви в подкрепа на Йорданка Фандъкова, която заема кметския пост от 2009 г. насам, въпреки че партиите вдясно от ГЕРБ имаха друг кандидат.

Защо Лилков се кандидатира за кмет

Кандидатурата на Вили Лилков беше издигната от инициативен комитет, в който се включват бивши министри и депутати от СДС, бивши представители на последната му партия - ДСБ, интелектуалци, свързани с дясната идея, както и поддръжници на ГЕРБ.

След като прие номинацията, Лилков каза в телевизионни интервюта, че не е имал намерение да се кандидатира, но е бил залят от предложения на „десни, сини хора“ да го направи. „Възмущението“ на десните избиратели, породено от кандидатурата на Васил Терзиев и миналото на негови роднини в ДС, е причината Лилков да се чувства „задължен“ да се яви като алтернатива.

Според политолога Христо Панчугов кандидатурата на Лилков отразява две тенденции. „На първо място е желанието на голяма част от гласоподавателите и представителите на десницата в София да видят ясна политическа оценка на комунистическия режим“, казва Панчугов.

„Тази оценка трябва да служи за основа на съвременния разказ за това къде принадлежим ние.“

Вижте също "Има болка". Защо кампанията на Васил Терзиев за кмет на София започна с ДС

На второ място е реакцията спрямо „озлоблението и поредното неразбиране на необходимостта политиката да се разглежда като управление на всички, не само на тясна част от обществото“, добавя Панчугов. Според него номинацията на Васил Терзиев е оставила много десни хора извън разговора за това как да изглежда общият кандидат на промяната в София.

Естествената последица е да видим насрещен кандидат, а това е нормален процес за една демокрация
Христо Панчугов

„Естествената последица е да видим насрещен кандидат, а това е нормален процес за една демокрация“, казва политологът.

Как ще повлияе Лилков на десния вот

Номинацията на Лилков породи обвинения, че десният вот в столицата ще бъде разцепен - с това се има предвид най-вече разсейване на подкрепата за Васил Терзиев.

Според социоложката от „Алфа Рисърч“ Геновева Петрова е рано да се правят такива оценки и да се прецени каква подкрепа би могъл да спечели Лилков - особено предвид факта, че още не са известни всички кандидатури и най-вече стратегията на ГЕРБ.

Освен това е некоректно вотът за кандидат, подкрепен от обединение на ПП, ДБ и "Спаси София" (партия на настоящия общински съветник в столицата Борис Бонев), да се определя строго като „десен“.

„Това е по-скоро либерално-демократичен вот“, казва Петрова. „Партиите зад Терзиев не се заявяват еднозначно като десница, а се приближават до либералния център.“

Сред избирателите на тези партии има и такива с по-скоро консервативни, отколкото либерални позиции, добавя Петрова. Именно те биха могли да припознаят кандидат, различен от Терзиев.

Вижте също Младите, висшистите, ромите. Кой как гласува в София
Все пак не мисля, че вотът, към който се обръща Лилков, е изцяло вотът за ПП-ДБ.
Геновева Петрова

„Все пак не мисля, че вотът, към който се обръща Лилков, е изцяло вотът за ПП-ДБ. В по-голяма степен това са избиратели на някои партии от ДБ. Неслучайно самият Лилков каза, че ще търси подкрепа от СДС и ДСБ - еднозначно идентифицира хората, на които иска да говори.“

В понеделник от ДСБ казаха в позиция до медиите, че няма да подкрепят Лилков и категорично застават зад кандидатурата на Терзиев.

До момента Лилков се е противопоставил на Васил Терзиев само по темата за ДС. Макар че кандидатът на ПП-ДБ многократно се извини за миналото на близките си и осъди престъпленията на комунистическия режим, за много хора остава неприемливо да подкрепят такава номинация, добавя Петрова.

Вижте също Стъпката, която Васил Терзиев може да направи 

Други фактори като развитието на града и управлението на общината може да имат по-голямо влияние върху решението на избирателите, но и разделението по темата ДС ще запази своята тежест през цялата предизборна кампания, казва Христо Панчугов и добавя, че именно от кампанията ще зависи разцеплението или обединението на десния вот в София.

„Ако Лилков избере да прави кампания само по линията на противопоставяне срещу Терзиев, той ще бъде разделящ. Ако обаче намери начин да води и политически разговор за бъдещето на София, който да звучи по-автентично от опитите на Терзиев, кандидатурата му може да се превърне в обединителна“, казва Панчугов.

Номинацията на Лилков не е безобидна: „В момента той изразява огорчението на голяма част от жителите на София, които не припознават себе си в кандидатурата на Терзиев. Така Лилков може да обедини различни групи, които не са непременно част от старата десница“, добавя политологът.

Как ще реагира ГЕРБ

Голямото неизвестно в уравнението между Терзиев и Лилков в кметската надпревара за столицата е стратегията на ГЕРБ.

Пред партията, която управлява София от 2005 г. насам, има варианти - да излъчи собствен кандидат за кметския пост или да подкрепи някоя от издигнатите номинации - най-вероятно тази на Лилков.

Вижте също Борисов обвини ПП-ДБ за "нова разделителна линия" с обявяването на Васил Терзиев за кандидат за кмет

Миналата седмица в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заговори и за формирането на „десноцентристки блок, за да остане София синя“.

Трудно е да се предвиди как ще действат от ГЕРБ
Христо Панчугов

„Трудно е да се предвиди как ще действат от ГЕРБ“, казва Христо Панчугов. „С оглед на общото настроение срещу тяхното управление в София, може би по-логичният вариант е да подкрепят кандидатурата на Лилков, тъй като това отнема от тях отговорността да издигнат кандидат, който ще загуби при всички положения.“

Според Геновева Петрова решение ГЕРБ да не издигне кметска кандидатура би било „екзотично“. „По-вероятно е да има собствен кандидат - все пак това е партията с най-голяма електорална подкрепа в национален план, която управлява и Столичната община. Не би било престижно ГЕРБ да не излъчи номинация, макар оттам да не бързат да разкрият докрай картите си“, казва социоложката.

„Настроенията срещу ГЕРБ са достатъчно силни, за да изискват политическа промяна през Терзиев и през Лилков“, добавя Панчугов. „Проблемът е, че тази промяна започна с фалстарт и предстои да видим дали ще продължи по същия начин.“

Вижте също Пазарът на гласове. Колко струва, как работи и как се ръководи