"Тези нападения трябва да спрат". САЩ и Русия нанесоха удари по различни цели в Сирия

Руски военен хеликоптер лети над пристанищен град в Сирия. Архивна снимка.

Въоръжените сили на САЩ и на Русия са нанесли въздушни удари по различни цели в Сирия. За атаките съобщи БТА в понеделник, като се позова на Ройтерс и на ДПА.

Новината идва на фона на продължаващата война в Ивицата Газа между Израел и обявената за терористична от ЕС и САЩ групировка Хамас. От началото на конфликта на 7 октомври има опасения, че той може да се разпространи в целия регион на Близкия изток.

В неделя САЩ са нанесли удари върху учебен център и скривалище в Източна Сирия, които са свързани с иранска ислямистка групировка, съобщи американският военен министър Лойд Остин.

Атаката е осъществена в отговор на поне 40 нападения на проирански групировки срещу военни бази на САЩ, разположени в Сирия и Ирак.

„Тези нападения трябва да спрат и ако не спрат, няма да се поколебаем да направим необходимото, за да защитим войниците си“, каза Остин, цитиран от Ройтерс.

Това е поредна американска атака срещу Сирия след няколко удара през октомври и по-рано през ноември.

Руските удари от своя страна са нанесени в събота над провинция Идлиб, която се намира в северозападната част на Сирия. Това е единствената провинция, контролирана от бунтовници срещу режима на Башар Асад.

Вижте също Сирийците отново излязоха на улиците. Разклаща ли се тронът на Башар Асад?

По информация на руската агенция Интерфакс атаките на Русия са довели до смъртта на над 30 бунтовници от опозиционните сили в Сирия.

В Сирия от 2011 г. насам се води гражданска война между силите на президента Башар Асад, които контролират по-голямата част от територията на страната, и опозиционния блок Сирийска национална коалиция.

Русия и Иран подкрепят правителството на Асад, което е обвинявано от международната общност в тежки нарушения на човешките права. САЩ е на страната на бунтовниците.

Активността на руски и американски сили в Сирия не е необичайна. И двете страни патрулират по суша и въздух над котролираната от Асад територия.

САЩ разполага с 900 военни в Сирия и още 2500 в съседен Ирак, припомня Ройтерс. Целта на тези сили е да подпомагат местните военни, които се опитват да предотвратят възраждането на „Ислямска държава“. През 2014 г. ислямистката групировка завзе големи територии от двете страни, но по-късно беше победена.

На 7 октомври радикалната ислямистка организация Хамас, която също разчита на иранска подкрепа, осъществи най-мащабната си атака срещу Израел. Нападнатата страна отговори с пълномащабна офанзива и пълна блокада над Ивицата Газа.

Конфликтът между Израел и Хамас внесе нестабилност в целия регион. След началото на войната САЩ засилиха средствата си за противовъздушна отбрана в региона и изпратиха на Израел военни кораби и изтребители.

Вижте също Приятели на "Хизбула", "Хамас" и Башар Асад. Потайните сили "Кудс" и влиянието им в Близкия Изток