Сарафов поиска справка за заплахите срещу съдия Цариградска, след като тя го обвини в бездействие

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов и съдия Владислава Цариградска. Колаж.

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е поискал всички преписки за заплахи срещу съдия Владислава Цариградска и близките ѝ, съобщи пресцентърът на прокуратурата в сряда.

Новината идва ден след като във вторник Цариградска обвини прокуратурата, че не разследва ефективно заплахите, отправени към нея и други магистрати.

Цариградска получи множество заплахи за убийство и осакатяване след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса в края на януари. Той е сочен като брокер на влияние в съдебната власт, а Цариградска направи публични разкрития, свързани с него.

Вижте също "Доганчо даде поръчката на Делянчо". Как се назначават хора в прокуратурата и съда

Във вторник, по време на изслушване пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), Цариградска каза, че прокуратурата не разследва ефективно нито мрежите за влияние на Божанов, нито заплахите, отправяни към нея и други нейни колеги.

„Има всевъзможни бездействия да не се движи разследването. Отказва ми се достъп до елементарна информация. Притеснително е какво прави прокуратурата, за да разследва мрежите за влияние“, каза Цариградска, цитирана от БТА.

Ден по-късно Сарафов се задейства, като изиска от главния секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) справка за всички данни за отправените заплахи срещу Цариградска. Освен от МВР, Сарафов е поискал информация и от правосъдното министерство.

Заплахите срещу Цариградска зачестиха след убийството на Божанов в края на януари. Освен нея, заплашителните имейли засягаха също съпруга и децата ѝ, заради което Цариградска започна да се движи с охрана. Тя е получавала подобни заплахи и преди смъртта на Божанов.

През последните шест месеца няма почти никаква информация от прокуратурата по разследванията за заплахите срещу съдия Цариградска и за убийството на Нотариуса.

В началото на март за заплахите беше арестуван Илко Захариев, който стана известен с прозвището „Червения пират“. Той беше освободен от ареста заради психическото си състояние и липсата на достатъчно доказателства, след което беше настанен в психиатрична клиника. В края на август стана ясно, че Захариев е изчезнал.

Документите от разследването, с които Цариградска разполага, показват, че прокуратурата работи само върху версията, че Захариев е единственият човек зад отправените заплахи. Цариградска обаче оспорва тази версия и предполага, че Захариев е изпълнявал нечия поръчка.

Съдия Цариградска и колегата ѝ Цветко Лазаров още през 2020 г. разказаха пред ВСС, че предполагаемата престъпна група на Мартин Божанов – Нотариуса ги е заплашвала. Тогава прокуратурата не реагира, а разследване срещу Божанов започна едва в края на април 2023 г. След убийството му парламентът и ВСС започнаха да проучват контактите на Божанов в съдебната система.

През март асоциацията „Европейски магистрати за демокрация и свободи“ остро се възмути от бездействието на българските разследващи по отношение на заплахите срещу съдии в България.

Вижте също "Създаваш проблем, за да продаваш решението". Как приятелите на Петьо Еврото още командват в прокуратурата