Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Създаваш проблем, за да продаваш решението". Как приятелите на Петьо Еврото още командват в прокуратурата


Николай Стайков от Антикорупционния фонд
Николай Стайков от Антикорупционния фонд

Пари и мръсни тайни. Така се управлява съдебната система. Прякорите на Еврото и Нотариуса се превърнаха в токсичен печат, но прокуратурата не доведе докрай разследванията срещу тях. На фона на съмнения за връзки и влияние започна процедурата за избор на главен прокурор с един кандидат.

Висшият съдебен съвет (ВСС) започна процедура за избор на нов главен прокурор. Това се случва на фона на сериозни съмнения за обвързаности и задкулисно влияние в съдебната система.

Единствената номинация е на сегашния изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов. В позиция на адвокатския съвет на Пловдивската адвокатска колегия се казва, че евентуалният избор на Сарафов "ще засили дефицита от справедливост" в работата на прокуратурата. Според колегията "не са разсеяни съмненията за близостта на Борислав Сарафов с кръга "Осемте джуджета".

"Осемте джуджета" е разследване на неправителствената организация "Антикорупционен фонд" (АКФ) за схема за влияние и зависимости в съдебната система, организирана около бившия следовател Петьо Петров - Еврото. Той беше осветен от АКФ и като лидер на предполагаема престъпна група за изземване на бизнеси със съдействието на високопоставени прокурори.

В "Студио България" на Свободна Европа Генка Шикерова разговаря с Николай Стайков от АКФ за схемите за влияние в прокуратурата.

Най-важното от интервюто

  • "Приятелите на Петьо Еврото продължават да командват прокуратурата на България".
  • "Според съпругата на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров - Любена, Борислав Сарафов е бил един от основните участници и гости [в ресторант „Осемте джуджета“]".
  • "Цялата организация на разследването по делото „КТБ“ става в кабинета на Петьо Еврото, докато той е бил шеф на столичното следствие. Защото, забележете, „там била най-голяма стаята“.
  • "Смяната на [Иван] Гешев стана изведнъж, като наредено. С едно щракване на пръстите свише. Някой нареди и стана въпросното прегрупиране. Това беше политическо условие, за да се случи т. нар. сглобка".
  • "Това, което виждаме като правило, е, че влиятелни политици спускат удобни главни прокурори и това в момента е поредният спуснат отгоре, удобен за момента".
  • "В политиката има едно изключително важно умение, което не всички го могат. Едно от най-важните умения е да създаваш проблем, за да продаваш после решението".
  • "И то, ако може, да бъде скъпо. Възможно е издигането на Сарафов да е чисто тактическа цел - да се продаде решението и да не е той [главен прокурор], а да има някаква нова и по-приемлива фигура".
  • "Има едни групички в прокуратурата и следствието за „извънкласна дейност“, които обикалят и нещо правят с някакви хора, без да имат никакви процесуални основания".
  • "Докато съществуват записи за хората, които са все още вътре в системата, а като гледам това ще продължи в следващите поне поне 15-20 години, докато минат няколко поколения, аз мисля, че който има контрол върху въпросните компромати, ще има и контрол върху съдебната система".
  • "Така и не знаем досега какъв е бизнесът [на Пеевски]".
  • "Аз съм чувал, че негови близки звънят [на Пеевски] с „г-н президент“. Може да е някаква шега".

Кой командва прокуратурата

„Приятелите на Петьо Еврото продължават да командват прокуратурата на България", каза Стайков. Той припомни акцията на Софийската районна прокуратура (СРП) и МВР през май 2023 г. Тя беше свързана с разследване срещу Петьо Петров - Еврото. По-късно стана ясно, че е изтекла информация за нея и Еврото е изчезнал. “Направени са обиски и в няколко офиса, свързани с бизнесмена Размиг Чакърян - Ами. Това е бизнесменът, свързван с [дейностите на граничния пункт] Капитан Андреево, директно“, каза Стайков.

По време на претърсванията са иззети документи, записи, компютри, мобилни устройства. Според Стайков не бива да се изпуска от поглед съдбата на тези доказателства. „Засега имаме единствено уверението на Илиана Кирилова, административния ръководител на Софийската градска прокуратура, че там нямало нищо интересно“, каза Стайков.

Още през февруари Свободна Европа разкри, че доказателствата, които уличават временния главен прокурор Борислав Сарафов в участие в т.нар. афера "Осемте джуджета", са се озовали под негов контрол. Освен Сарафов, доказателствата по делото уличават за връзка с "Осемте джуджета" и други висши обвинители, като бившата ръководителка на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова и настоящата градска прокурорка на София Илиана Кирилова.

Единственият кандидат

„Това, което виждаме като правило е, че влиятелни политици спускат удобни главни прокурори и това в момента е поредният спуснат отгоре, удобен за момента“, каза Стайков. Номинацията на Сарафов за главен прокурор беше издигната в последния момент от трима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет - Стефан Петров, Светлана Бошнакова и Пламен Найденов.

По думите на Стайков „в политиката има едно изключително важно умение, което не всички го могат. Едно от най-важните умения е да създаваш проблем, за да продаваш после решението“.

По думите на Стайков е възможно „издигането на Сарафов да е с чисто тактическа цел - да се продаде решението и да не е той [главен прокурор], а да има някаква нова и по-приемлива фигура“.

Сарафов за втори път участва в конкурса за избор на главен прокурор. Първата му номинация е през 2012 г., когато за поста беше избран Сотир Цацаров. След това Сарафов стана негов заместник и оглави националното следствие. Той запази поста си и след смяната на Цацаров с Гешев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG