Руски ракети удариха зърнени терминали в Одеска област. Има ранени

Склад за зърно, унищожен след руски ракетен удар по земеделски комплекс в Одеска област, Украйна, 21 юли 2023 г.

Руски ракети поразиха зърнени терминали на земеделско предприятие в Одеска област рано сутринта в петък. Най-малко двама души са били ранени, съобщи областният ръководител Олех Кипер, цитиран от Ройтерс.

Това е четвърти пореден ден, в който Русия атакува цели в Южна Украйна. В четвъртък трима души бяха убити, а 27 ранени след руски удари по украинските пристанищни градове Одеса и Николаев. По-рано в сряда украинският президент Володимир Зеленски каза, че Русия обстрелва градовете, от които Украйна изнася зърно за целия свят.

В петък ръководителят на Одеската областна администрация Олех Кипер не уточни къде са били новите ракетни удари. Той съобщи само, че са поразени зърнените терминали на земеделско предприятие.

"Врагът е унищожил 100 тона грах и 20 тона ечемик", написа Кипер в Телеграм.

На снимки от мястото на инцидента се вижда огън, горящ сред разрушени метални сгради, които изглеждат като складове, и сериозно поразена противопожарна кола, съобщи Ройтерс.

По думите на Кипер и други украински представители терминалите са били атакувани с крилати ракети "Калибър". Според говорителката на украинската армия Наталия Гуменюк те са изстреляни от Черно море и са летели на изключително ниска височина, поради което попаденията им фактически са станали едновременно с началото на воя на сирените за въздушна тревога.

Вижте също Цените на пшеницата скочиха след оттеглянето на Русия от зърнената сделка

Руските атаки по зърнените терминали идват, след като в понеделник Москва реши да се оттегли от сделката за износ на украинско зърно през Черно море. Според Киев последвалите руски ракетни удари са опит на Русия да разклати глобалната хранителна сигурност.

Украйна е основен глобален износител на зърно. Михайло Подолял, съветник на украинския президент, призова международната общност да предприеме действия в отговор на руските атаки.

В петък в Ню Йорк предстои заседание на Съвета за сигурност на ООН за хуманитарните последици от оттеглянето на Русия от зърнената сделка.

Вижте също Какво значи отказът на Русия от сделката с украинско зърно