Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цените на пшеницата скочиха след оттеглянето на Русия от зърнената сделка


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Цените на пшеницата се повишиха рязко на световните пазари след оттеглянето на Русия от зърнената сделка с Украйна, съобщи Би Би Си в четвъртък.

Москва съобщи решението си в понеделник. Споразумението гарантираше безопасното преминаване на кораби с хранителни стоки през Черно море. Веднага след оттеглянето си руската армия започна да обстрелва украински пристанищни градове във вторник, като в четвъртък атаките в региона продължиха.

Цените на пшеницата на европейската борса в сряда са се повишили с 8,2% спрямо вторник до 253,75 евро за тон, докато цените на царевицата са се повишили с 5,4%.

Украинският министър на земеделието Микола Сольский каза, цитиран от британската медия, че руските атаки са унищожили 60 000 тона зърно и са повредили значителни части от инфраструктурата за износ на зърно.

По-рано говорител на Белия дом обвини Русия, че планира да обвини Украйна за нападенията срещу цивилни кораби.

Доставките на зърно от украински пристанища бяха блокирани от 24 февруари насам, когато Русия започна пълномащабната си военна инвазия. Това предизвика световна хранителна криза. През юли Киев и Москва постигнаха споразумение с посредничеството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и ООН.

Спирането на износа на зърно през Черно море заплашва с глад стотици милиони хора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG