Руската армия превзе стратегическия град Вугледар в Донецка област

Украински войник във Вугледар. Снимката е от септември 2023 г.

Руската армия превзе украинския град Вугледар (Угледар) в Донецка област. Източното командване на украинската армия съобщи, че е наредило изтегляне на военните от града, за да се избегне тяхното обграждане от руските сили.

Вугледар е миньорски град в Донецка област, който украинската армия отбранява от началото на руската пълномащабна инвазия през февруари 2022 г. Руските сили неведнъж са опитвали да превземат града, но досега неуспешно.

Украинската мониторингова група DeepState съобщи във вторник вечерта, че руските сили са превзели града.

Близки до Кремъл военни блогъри публикуваха видеоклипове, които показват войници с руски знамена на покрива на административна сграда във Вугледар.

Базираният в САЩ Институт за изучаване на войната съобщи, че руските сили вероятно са завзели града на 1 октомври.

До сряда обаче нямаше официално потвърждение нито от Киев, нито от Москва.

Вижте също Напредък в Курск, изоставане в Донецк. Как изглежда фронтът за Украйна след 30 месеца война

Руската армия започна да обгражда града през последните дни. Във вторник украинската администрация на Донецка област съобщи, че руските военни са достигнали близо до центъра на града.

Вугледар се защитава от украинската 72-ра механизирана бригада. Би Би Си цитира двама войници, които са успели да напуснат града и сега защитават позиции в близост, които казват, че украинските военни са се изтеглили в последния момент, претърпявайки загуби.

Мащабът на украинските загуби не е известен до момента. Според анализ на Института за изучаване на войната по-голяма част от украинските военни са се изтеглили, преди градът да бъде обграден.

В града има 107 цивилни, съобщи във вторник областният управител на Донецка област Вадим Филашкин.

“Евакуирахме всички деца. Относно тези 107 души, които все още са там, трудно можем да стигнем до тях и да им занесем хуманитарна помощ, питейна вода, лекарства, защото тече активна фаза на битка”, каза Филашкин.

Преди войната миньорския град Вугледар има население от около 14 000 души.

Градът е смятан за важен във военно отношение, защото се намира на възвишение. Докато украинските сили го контролираха, те го използваха като позиция за бомбардиране на руската армия в района.

Освен това Вугледар се намира близо го железопътна линия, която свързва незаконно анексирания от Русия украински полуостров Крим и Донецка област, която руската армия се опитва да превземе напълно.

Снимка от въздуха на Вугледар на 10 февруари 2023 г.

Вугледар е под обстрел от началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Снимки от 2023 г. показват значителни разрушения, а представител на управата на града каза пред украински медии, че всички сгради в града са претърпели щеtи, както и цялата градска инфраструктура.

Завземането на Вугледар от руските сили идва на фона на други руски успехи в Донецка област в района на Покровск и на украинското нахлуване в руската Курска област.

Вижте също Западът и Украйна нямат ясна идея за победа. Защо това е проблем